Translate

26.11.2017

Hyönteisruoka uhka allergisille?






Jos hyönteiset aiheuttavat kutinaa ja suuria paukamia, sairastat atooppista ihottumaa tai olet  
 katkaravuille ja pölypunkeille 
allerginen, niin varo hyönteisruokaa! 

Hyönteiset sisältävät samanlaisia 
proteiineja kuin äyriäiset ja nilviäiset. 
Lisäksi pölypunkeissa on 
hyönteisproteiinien kaltaisia valkuaisia, 
joten niille allergisten 
kannattaa olla myös varovaisia.  

Toisaalta kuka tahansa saattaa herkistyä hyönteisruualle, 
kuten mille tahansa elintarvikkeelle. /Maaseudun tulevaisuus 


Sirkkaleipää, sirkkalakua, sirkkamakkaraa – hyönteisiä on nykyisin monenlaisissa elintarvikkeissa. Hyönteisjauhosta on tullut suosittu proteiinilähde. 

Elintarvikevirasto Eviran mukaan hyönteisruoka ei ole ongelmatonta, sillä se voi aiheuttaa voimakkaitakin reaktioita allergisille henkilöille. 

Eviran mukaan tiedot hyönteisruuan allergiariskeista ovat vielä vähäisiä. Siksi se ohjeistaa panemaan hyönteistuotteiden pakkauksiin merkinnän: ”Hyönteiset voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Ristiallergia on mahdollinen henkilöillä, jotka ovat allergisia äyriäisille, nilviäisille ja/tai pölypunkeille.” 

Lisäksi pakkauksessa on mainittava mahdollisesta kontaminaatioriskistä. 

"Äyriäisallergisen kannattaa tarkistaa esimerkiksi leipien pakkausselosteet, sillä hyönteisjauhojen käyttö leipomoissa on yleistynyt", sanoo asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta. 

Kuten mille tahansa ruoka-aineelle, myös hyönteisproteiineille voi herkistyä. Hyönteisruoka-allergian oireet voivat vaihdella vaarattomasta suun kutinasta anafylaktiseen reaktioon, Vuorenmaa selvittää. /Maaseudun tulevaisuus


Pölypunkkiallergia

Trooppisissa ja subtrooppisissa maissa pölypunkkiallergia on usein yleisin atooppisen allergian aiheuttaja. Suomessa sitä esiintyy etenkin aikuisilla, joilla on laaja atooppinen ihottuma/ekseema

Pölypunkkiallergiaa on myös maissa, joissa pölypunkkeja ei ole lainkaan. Kyseessä on kuitenkin ristiallergia, ja allergian on aikanaan aiheuttanut jokin varastopunkki, katkarapu, torakka tai hyttynen. /Pölypunkkiallergia/Terveyskirjasto 


Pähkinät, siemenet, merenelävät (katkaravut, äyriäiset, kalat) ja hedelmät ovat tavallisia allergisoijia.
Palkokasveista yleisin allergisoija on maapähkinä

Allergisoijat voivat aiheuttaa allergisoituneessa anafylaksian. 

Anafylaksia on hyvin harvinainen, mutta aina hengenvaarallinen. Anafylaksia ilmenee useissa elimissä yhtä aikaa. Oireet alkavat usein ihon kutinalla. 
Vaikea allerginen reaktio tulee yleensä noin puolessa tunnissa ruokailun jälkeen. Oireita ovat hengenahdistus, nielun turvotus, sydämentykytystä, vatsakipua, pahoinvointia sekä lisäksi ihottumaa. 

Ainoa varmasti anafylaksiaan tehoava lääkitys on adrenaliiniruiske, joka pistetään reiteen viivyttelemättä.  

Ellei potilas pääse nopeasti päivystykseen eikä ruisketta ole, ovat seurauksena verenpaineen romahtaminen, sydämen rytmihäiriöt ja tajunnanhäiriöt.  

Ruiske pysäyttää vaikean allergiareaktion etenemisen ja pelastaa hengen. 

Riskeistään tietävät kuljettavat yleensä lääkärin määräämää adrenaliinia mukanaan. Adrenaliinin pistämisen jälkeen pitäisi ottaa antihistamiini- ja kortisonitabletit. 
Anafylaksia vaatii seurantaa sairaalassa. Oireet voivat uusiutua.




Hedelmistä esimerkiksi kiivi v(kiwi-hedelmä) aiheuttaaa  allergisille oireita lievistä suuoireista vaikeaan allergiareaktioon, anafylaksiaan. 

Siemenallergiat ovat lisääntyneet käytön kasvun myötä. Siemenallergia voi aiheuttaa voimakasta nokkosihottumaa, turvotusta, vatsaoireita, astmaa ja joskus anafylaksiaa.


Ristiallergia vaikeuttaa allergian aiheuttajan tutkimista. Esimerkiksi hasselpähkinälle allerginen on usein herkistynyt myös hedelmille ja juureksille, jotka liittyvät koivun siitepölyallergiaan

Koivun siitepölyalleria voi laukaista allergisen reaktion esimerkiksi pähkinöiden, porkkanan, perunan, omenan, tomaatin, paprikan, passion-hedelmän, kirsikoiden tai kiivi-hedelmän kanssa.
Lähde: Allergia- ja astmaliitto


Edit: 

Saako siis olla sirkkaleipää? 

Ennennäkemättömän suosion saavuttaneen Sirkkaleivän leivonta laajenee maanantaina 13.8.2018 lähes koko Suomeen. Sirkkaleipää on pian myynnissä kaikissa 57 Fazer myymäläleipomossa. Fazer Leipomot panostaa myös tulevaisuudessa hyönteistuotteisiin. 
- Fazer Group










Sirkka
Sirkkaleipä