Translate

7.4.2024

Aurinko pimenee - hetkeksi


Auringonpimennys on takuulla ollut aikojen alussa pelottava kokemus ihmisille, kun kukaan ei tiennyt miksi yhtäkkiä keskellä päivää jokin tumma taivaankappale meni auringon eteen (vai ymmärsivätkö he että se oli kuu eikä mikään muu) ja maailma pimeni ja kylmeni ja että jääkö sellainen olotila pysyväksi.


Onneksi hetki menee suht nopeasti ohitse ja taivaankansi muuttuu taas tavallliseksi. 


Avaruudessa tapahtuu 8.4.2024 täydellinen auringonpimennys,jossa  pimennysvyöhyke kulkee Tyyneltämereltä Meksikon, Yhdysvaltain ja Kanadan itäosien poikki pohjoiselle
Atlantille. /URSA

Tämä pimennys ei näy Suomessa, koska meillä on silloin jo yö...

Voimme onneksi ihailla kuvia netistä ja mediasta, ilman silmävammoja, jotka ovat näissä aurinkoilmiöissä aina vaarana.


PS:  Yläkuu kustannus päivitti fb-sivuilleen (lue koko artikkeli linkistä) seuraavasti: 

Aurinko, Kuu ja Maa samalla linjalla! ☀️--🌕--🌍


"Suomi on maapallon sillä puolella, jossa on jo ilta, kun Amerikan mantereella näkyy alkuiltapäivästä täydellinen auringonpimennys.

Se aiheuttaa ilman viilenemisen Kuun varjon alueella, ja tämä varjo kulkee tuhansia kilometrejä pitkin ilmakehää ja maanpintaa halki Amerikan mantereen kohti Eurooppaa.

Pimennyksen kulkua voi seurata livenä monista nettikameroista kuten NASAn sivulta tänä iltana, lähetys tapahtuu noin klo 20-23:


Kuun varjon alue maapallon pinnalla saa aikaan nopean ilmanpaineen vähenemisen ja ilman kylmenemisen auringonvalon puuttuessa. Se tekee ilmakehään näkymättömän, kuin veneen keulan aiheuttaman aallon (englanniksi: ionospheric bow wave), joka leviää sivuille päin. Ilmanpaine romahtaa aallon kärjessä, kun auringonvalo loppuu ja ilmamassat jäävät varjoon.

Jos lentokone lentää varjon alueella samaan suuntaan kuin varjo etenee, voivat lentokoneessa olevat seurata pimennystä tuntikausia muutaman minuutin sijasta.

Tällaisina uudenkuun päivinä, kun Aurinko, Kuu ja Maa ovat ihan tarkalleen suoralla linjalla☀️-🌕-🌍, ja Kuu vielä normaalia lähempänä Maata, on helppo ajatella että varmasti kasvit, eläimet ja ihmiset aistivat hetken erityisyyden. 
Olemme osa suurta kokonaisuutta, vaikka mielellään ajattelemme olevamme erillisiä olentoja.

Uudenkuun päivä on erityisen hyvä aika rauhoittaa menoa, levätä ja kuunnella itseä ja luontoa. Kun pysähtyy, aistii enemmän, ja on aikaa huomata asioita. Voi saada vaikka uusia oivalluksia, joita toteuttaa alkavalla kuunkierrolla.


Hyvää maanantai-iltaista uudenkuun hetkeä! 

 

Terveisin Anne Pöyhönen 

 


PS.

Googlekin on auringonpimennystunnelmissa!😄
Kokeile kirjoittaa hakusanoiksi Googleen sanat: "solar eclipse 2024" ja katso mitä tapahtuu.😃 
Toimii kännykässäkin."