Hyvää pääsiäistä!
∼♡∼
🐰Ensimmäiset kirjalliset tiedot pääsiäispupusta ovat 1600-luvun loppupuolelta Saksasta. Pupun uskottiin kiertelevän pihoissa ja puutarhoissa kori mukanaan ja kätkevän munia ruohikkoon.Siirtolaiset veivät uskomuksen mukanaan Yhdysvaltoihin, missä pääsiäispupusta tuli 1800-luvulla hyvin suosittu. Se toi lapsille makeisia ja alkoi myös munia itse– vaikka se oli nisäkäs.Nopeasti lisääntyvät jänikset ja kanit olivat hedelmällisyyden ja versovan elämän vertauskuvia jo pakanuuden ajan keväisissä juhlissa.Pääsiäispupuperinne on yhä voimissaan monissa maissa, mutta Australiassa hahmolla on vastustajansa. Australiassa jänisten ja kanien kanta on niin suuri, että ne uhkaavat ekosysteemiä. Siksi siellä on ryhdytty kampanjoimaan
söpöä pääsiäishahmoa vastaan, joten australialaislapsille suklaamunia ei enää tuokaan
pupu, vaan pieni pussimäyrä (Easter Bilby)./Tieteen kuvalehti
∼♡∼
En lähettänyt tänä vuonna kenellekään pääsiäiskorttia, joten tässä olisi kaikille nyt yhteisesti pieni pääsiäistervehdys, aiheeseen sopivin kuvituksin.
∼♡∼
Mikä perinneherkuista
kuuluu sinun pääsiäiseesi?
Blinit
Blinit ovat mahdollisesti peräisin jo esihistoriallisista ajoista ja ensimmäisiä jauhoista valmistettuja ruokia. Monilla kansoilla on samanlaisia ruokalajeja: venäläisillä blinit, ranskalaisilla "crêpes", suomalaisilla ohukaiset, amerikkalaisilla "pancakes.
Pasha
Pasha, kulitsa ja kananmunat ovat venäläis-ortodoksisen pääsiäispöydän tavallisimman ruokalajit. Pasha on perinteinen Venäjän ortodoksien pääsiäisruoka, ja ruoan mukana on lainattu myös sen nimitys. Venäjällä sana tarkoittaa paitsi pääsiäisenä syötävää rahkakakkua myös pääsiäistä. Venäjän sanan juuret ulottuvat aina kreikkaan ja hepreaan asti, ja samaa alkuperää on pääsiäisen nimitys monissa muissakin Euroopan kielissä (esim. ranskan pâques ja ruotsin påsk).
Lammasruoat
Pääsiäisen ja lampaan kristillinen historia ulottuu kauas. Lammas kuuluu nykyään monen suomalaisperheen pääsiäispöytään, mutta alunperin lampaansyönti on ollut juutalaisten perinne. Lammaspaisti on kuulunut muualla maailmassa jo 600-luvulta lähtien pääsiäisaterialle.
Rahkaleivonnaiset
Maito hapetettiin paaston aikana, jotta se saatiin säilytettyä.
Hapatetusta maidosta valmistettiin rahkaa, jota käytettiin erilaisten pääsiäisherkkujen valmistukseen. 1700-luvulla rahkaa syötiin leivän päälle siveltynä.
🥚🥚🥚🥚🥚🥚
Kananmunat
Kananmunia käytettiin myös erilaisten leivonnaisten valmistamiseen sekä niitä keitettiin ja koristeltiin pääsiäisaterialle. Pääsiäismunat ja pääsiäistiput kuvaavat uskoa uuteen elämään.
Mämmi ei olekaan
suomalaista alkuperää
suomalaista alkuperää
Mämmin historia ulottuu tuhansien vuosien taakse Persian alueelle. Suomessa mämmin alkuperä on jäljitetty Varsinais-Suomeen ja Hämeeseen 1200-luvulle.
Laajempaan käyttöön mämmi levisi Suomessa vasta itsenäisyyden aikaan lehtijuttujen, keittokirjojen ja kotitalousjärjestöjen välityksellä. Mämmi on muinaisruokaa/Aksa.Fi
∼♡∼
∼♡∼
EHDOTUKSIA PÄÄSIÄISPÖYTÄÄN:
∼♡∼
Lähteet:
Tieteen kuvalehti
Kotimaisten kielten keskus
Meillä kotona
Keski-Uusimaa
Aksa.fi
Wikipedia
YLE