Kesäaikaan siirtyminen aiheuttaa terveysriskejä
"Unesta tulee katkonaisempaa ja kevyempää ja kestää jonkin aikaa ennen kuin uni normaalistuu. Aamuvirkuilla tämä vie neljästä viiteen vuorokautta, mutta iltavirkuilla univaikeudet voivat jatkua jopa useamman viikon.
Kellojen siirto etenkin keväällä rasittaa varsinkin sydän- ja verisuonisairaita. Aivoinfarkteja tapahtuu kahdeksan prosenttia enemmän kahtena kellon siirtoa seuraavana päivänä kuin vastaavan mittaisena ajanjaksona muulloin vuodesta. Sydäninfarktit lisääntyvät neljä prosenttia.
Jos kellojen siirrosta luovuttaisiin, ylimääräiset infarktit jäisivät pois, ja tältä osin inhimilliseltä kärsimykseltä vältyttäisiin.
Kellojen siirrosta kärsivät sydänsairaiden lisäksi ne, joilla on jo valmiiksi univaikeuksia.
Masennuspotilaat kärsivät kesäaikaan siirtymisestä, ja heidän oirekuvansa saattaa vaikeutua.
Vaikka ihmisellä ei olisikaan mitään kroonista sairautta mutta hän kuuluisi niin sanottujen iltavirkkujen ryhmään, hänellä on yleensä suuria vaikeuksia sopeutua kesäaikaan.
Kellojensiirtoyönä ja sen jälkeen pitkin viikkoa olisi hyvä karsia myöhäisiä ilta-aktiviteetteja ja etenkin rasittavaa liikuntaa ilta-aikaan. Ilta-aterian kannattaa olla kevyt, ja alkoholia on hyvä välttää kokonaan.
Ennen nukkumaanmenoa on hyvä rauhoittaa keho ja mieli esimerkiksi erilaisilla lihasrentoutus- ja hengitysharjoituksilla.
Jos makuuhuonetta ei saa kunnolla pimeäksi, kannattaa hankkia silmille asetettava kankainen unimaski.
Omaa sisäistä kelloaan voi auttaa sopeutumaan kesäaikaan oleskelemalla mahdollisimman paljon luonnonvalossa aamuisin." Koko artikkeli: /Kotiliesi.fi.
Minunkin sisäinen kelloni jää taas sinneluonnollisempaan talvi- eli normaaliaikaan
ja aamuisin väsyttää todella kamalasti...
🕒
Myös talvirenkaiden käyttöpakko loppuu tältä keväältä tähän päivään.
☆☆☆☆☆☆
Tänään voit myös erota surkeasta työpaikasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti