Translate

17.3.2024

Pyhä Patrick ja kolmiapila (ei neliapilaa!)


 

 


 

Irlannin kansallispyhimyksen, Pyhän Patrickin päivää vietetään joka vuosi 17. maaliskuuta, hänen kuolinpäivänään. Patrick, alkuaan Patricius, syntyi Rooman valtakunnan länsiosassa Britanniassa vuonna 390 ja kuoli vuonna 461.

400-luvulla irlantilaiset kävivät usein laivoilla Britanniassa ryöstöretkillä, hankkimassa ihmisiä orjiksi. Sama kohtalo odotti myös 15-vuotiasta Patriciusta, joka kaapattiin yöllä vanhempiensa talosta ja vietiin Irlantiin, jossa hän oli kuusi vuotta orjana. Irlannissa Patricius koki uskonnollisen herätyksen, ja sai kutsumuksen. Palattuaan Britanniaan hän opiskeli piispaksi saadakseen luvan tehdä kristillistä lähetystyötä. Myöhemmin hän palasi Irlantiin, jossa häntä pidetään maan kristillistäjänä. Kertomus Patriciuksen elämästä perustuu kirjeeseen, jonka hän kirjoitti vanhana miehenä.

Katolinen kirkko ei koskaan virallisesti kanonisoinut Patrickia pyhimykseksi, mutta häntä on silti 1600-luvulta lähtien pidetty Irlannin suojeluspyhimyksenä. Alun perin Pyhän Patrickin päivää juhlittiin Irlannissa kirkollisin ja uskonnollisin menoin. Kun irlantilaissiirtolaiset toivat perinteen Yhdysvaltoihin 1700-luvulla, siitä tuli maallinen ja rennompi irlantilaisen kulttuurin juhla.

Maailman ensimmäinen Pyhän Patrickin päivän paraati pidettiin
vuonna 1601 St. Augustinessa Floridassa, joka oli silloin Espanjan siirtokunta. Yli sata vuotta myöhemmin vuonna 1737 Bostonissa järjestettiin Pyhän Patrickin päivän paraati, kun Englannin armeijan irlantilaissotilaat marssivat kaduilla. 25 vuotta myöhemmin vuonna 1762 New Yorkissa nähtiin ensimmäinen Pyhän Patrickin paraati. Sittemmin irlantilaisjuhla on levinnyt myös muualle maailmaan. 


 

 



Pyhä Patrick kuvataan
usein kolmiapila kädessään


Uskomuksen mukaan Pyhä Patrick olisi selittänyt ihmisille kristinuskon kolminaisuusoppia (Isä, Poika ja Pyhä Henki) kolmiapilan avulla. Kolmiapila ja vihreä väri ovat nykyään Irlannin kansallisia symboleja.

 

Pyhä Patrickin mukaan on nimetty katedraaleja. 

- 17.3. on myös Irlannin kansallispäivä. 

 


/Historianet.fi