Jo lapsena minulle tuli paha olo jos söin sieniä.
Äiti väitti, että " konuilemme" pikkuveljen kanssa, joka myöskään ei halunnut sieniä.
- Niinpä äiti kätki sieniä esim lihapulliin, että saisi meidät syömään niitä...
Vatsakipuilu jatkui...Minun metsäreissuillani sienet saavat jäädä metsään.
En juuri halua enää kerätä niitä edes muille, jotka niitä jostain kumman syystä popsivat.Kerään ennemmin marjoja, maahan pudonneitakäpyjä ja syksyn lehtiä, jne...Hajottajiksi ja lahottajiksi ne sienet sinne luontoon on tarkoitettukin.
En voi syödä sieniä, paprikaa enkä sipulia.
Mutta ravintolassa
"Kauden kasvikset"
saattavat olla juuri näitä kolmea!
Miksi elintarvikealalla
sienet YHÄ mielletään kasviksiksi?
Joissain pakastevihannespusseissakin sisällöstä
suurin osa saattaa olla sieniä!!!?
Sieniin kerääntyy ympäristömyrkkyjä,
ilmansaasteita ja raskasmetalleja"Sienissä on monia ihmiselle haitallisia aineita. Osa niistäon sienten tuottamia kuten sienimyrkyt. Osa on peräisinympäristöstä kuten ympäristömyrkyt ja radioaktiiviset saasteet.Monilla ruokasienillä on myrkyllinen näköislaji.Esim. herkkusieni ja valkokärpässieni ovat nuorinahyvin samannäköisiä.Sienten myrkyllisyys vaihteleetappavan myrkyllisestä lievästi myrkylliseen.Vaarallisimmat myrkkysienet sisältävät solumyrkkyjä. Ne ovat soluja tuhoavia myrkkyjä, jotka vaikuttavat sisäelimiin, erityisesti maksaan ja munuaisiin, joiden toiminta on vilkasta. Solumyrkkyjäovat amatoksiinit ja fallotoksiinit (joita on mm. valko- ja kavalakärpässienessä sekä myrkkynääpikässä), orellaniini(jota on seitikeissä) ja gyromitriini (jota on korvasienessä).Myrkytysoireet (mm. oksentelu, ripuli, jano, heikotus, säryt)alkavat tyypillisesti 5–36 tunnin kuluttua sienen syömisestä,mutta orellaniinin kohdalla oireeton latenssivaihe voi ollajopa kaksi viikkoa.Myrkytys vaatii sairaalahoitoa, koska se voi johtaa hengenvaarallisiin elinvaurioihin.Vain korvasienen gyromitriini hajoaa keitettäessä ja haihtuuveden mukana sienten kuivaamisen yhteydessä. Muut solumyrkyteivät häviä keittämällä eivätkä kuivaamalla.Hermomyrkyt eli psykotrooppiset myrkyt vaikuttavat keskushermostoon ja mielentilaan.Oireet (mm. hikoilu, sekavuus, harha-aistimukset, alentunut verenpaine) alkavat tyypillisesti 1–4 tunnin kuluttua sienen nauttimisesta.
Muut myrkytUseimmiten lievästi myrkyllisiksi luokitellut sienet sisältävät ruoansulatuskanavaa ärsyttäviä myrkkyjä. Nämä myrkyt aiheuttavat vatsanväänteitä ja pahoinvointia. Oireet alkavat noin tunnin kuluttua sienen nauttimisesta ja myrkytystila menee yleensä ohi itsestään.Yleensä oireenmukainen kotihoito riittää, mutta jos oireettai oksentelu on rajua, tarvitaan nesteytystä sairaalassa.Ruoansulatuskanavan oireilua aiheuttavia sieniä on paljon, eikä niitä kaikkia vielä tunneta. Monet ruokasienilajit, kuten rouskut, haperot ja mesisienet sekä siitake, aiheuttavat oireita vain raakoina tai huonosti kypsennettyinä.Muutamat sienet sisältävät antabuksen tavoin vaikuttavia aineita, jotka aiheuttavat myrkytystilan yhdessä alkoholin kanssa.Oireet alkavat nopeasti, ja niitä ovat tyypillisesti pahoinvointi, oksentelu, säryt sekä kasvojen ja ylävartalon punoitus.Myrkytys voi syntyä, vaikka alkoholin ja sienten nauttimisen välillä olisi useampi päivä. Tällaisia aineita sisältäviä sieniä ovat esimerkiksi harmaamustesieni, nuijamalikka ja tauriontatti.Vaarallisempaa hemolyyttistä myrkkyä sisältävä sieni on pulkkosieni, jonka myrkky ei hajoa kuumennettaessa. Pulkkosienen myrkky kerääntyy elimistöön ja sen vaikutus voimistuu syöntikertojen toistuessa, mikä voi johtaa jopa hengenvaaralliseen tilaan.Mustarouskun on todettu sisältävänmutageenistä eli mutaatioita aiheuttavaa nekatoriinia.Siksi pitkäaikaisen mustarouskunkäytön on epäilty lisäävän syöpäriskiä.Myös joidenkin muiden sientenepäillään olevan mutageenisia.Ympäristömyrkyt ja radioaktiiviset aineet
Ympäristömyrkyt rikastuvat sienirihmastoihin ja itiöemiin. Tehokkaimpia ympäristömyrkkyjenrikastajia ovat nurmikolla ja lehtikarikkeessa kasvavat sienet, joiden rihmastot kasvavat maaperän saastuneessa pintakerroksessa; sienijuurisienet ja puuta lahottavat sienet eivät sisällä yhtä paljon ympäristömyrkkyjä. Myös radioaktiiviset aineet, kuten cesium kertyvät sieniin.Radioaktiivisten aineiden pitoisuus sienissävaihtelee sienilajin ja kasvupaikan mukaan.Ruokasienistä mustavahakkaissa, orakkaissa,kehnäsienissä, kangastateissa, rouskuissa,mustatorvisienissä ja suppilovahveroissaradioaktiivisten aineiden pitoisuusvoi ylittää EU:n raja-arvon.Sienisokerin imeytymishäiriö ja sieniallergiat
Myös myrkyttömät sienet voivat aiheuttaa oireita.Tällöin voi olla kyse sienisokerin imeytymishäiriöstä tai pilaantuneiden sienten aiheuttamasta ruokamyrkytyksestä.Sienisokeri eli trehaloosi on disakkaridi ja sen imeytymishäiriöeli trehaloosi-intoleranssi johtuu sienisokeria pilkkovan trehalaasientsyymin puuttumisesta elimistöstä.Sienisokerin imeytymishäiriö ilmenee tavallisestivatsavaivoina, oksenteluna ja ripulina sieniaterian jälkeen.Eniten trehaloosia on herkkutateissa,keltavahveroissa eli kantarelleissasekä vaaleaorakkaissa että rusko-orakkaissa.Yksittäiset sienilajit voivat syötynäaiheuttaa allergisia reaktioita.Toistuva altistus itiöpölylleesimerkiksi sieniviljelmillävoi myös allergisoida./Teksti: Wikipedia*Radioaktiiviset tryffelit
"Villisikojen lihanäytteistä saksasta löytyi hämmentävän suuria pitoisuuksia cesium-135-isotooppia, jota syntyy ydinräjäytyksissä. Useimmissa metsäeläimissä mitatut säteilypitoisuudet ovat laskeneet tasaisesti Tšernobylin ydinonnettomuuden jälkeen.Paitsi villisioissa.Tutkijoiden mukaan selitys tälle on se, ettävillisiat syövät tryffeleitä, jotkakeräävät erittäin tehokkaasti cesiuminradioaktiivisia isotooppeja."/Teksti /Iltalehti
*
Eli, kuten olen sanonut,
sienet kuuluvat luontoon.
- Ne jopa puhdistavat sitä.
Älä syö niitä!
Nehän ovat puhdistusvälineitä!
=D
*Jos siis pidät syysillanistujaiset,niin kokkaa toki muutakin,kuin sienikeittoa,sienisalaattiaja sienipiirakkaa...Halpaa ruokaahan niistä saa, mutta on olemassamontakin erilaista seikkaa, miksijoku ei voi syödä sieniä - ja jotkut eivät kertakaikkiaan muuten vaan voi sietää niitä, mutta eivät kehtaa sitä ääneen sanoa...- Varo samasta syystä myös sienipitoistenfondien käytön kanssa.
Sieniruualle pitää ainaolla vaihtoehto
PS:Älä todellakaan kätke sieniä ruokiin!Me sieniallergikot saamme niistä moneksi vuorokaudeksi hirveät vatsakivut, joihin ei mikään auta.
Kivut eivät ole mitään samanlaista, kuin laktoosi-intoleranssissa ( tiedän, koska minulla on sekin!) vaan sienistä tulee todella hirveät vatsakivut! Vähintään kolmeksi vuorokaudeksi!