Translate

23.8.2023

Karnevaalihumua

 









Venetsian karnevaalit (Carnevale di Venezia) on yksi tunnetuimmista
ja suosituimmista tapahtumista Italiassa. Tänä vuonna karnevaalit  järjestettiin ajalla 4.2.- 21.2.2023 

Karnevaalit kestävät noin kaksi viikkoa ja sen aikana on paljon erilaisia tapahtumia kuten katuesityksiä, kilpailuja parhaasta puvusta, teatteria sekä oopperaa.

Jokavuotisen karnevaalin aikana Venetsian kadut täyttyvät ­naamiaispukuihin pukeutuneista ihmisistä
ja kanavien gondolit koristellaan juhlaa varten. 

Illan ­pimetessä käynnistyvät naamiaistanssiaiset, joissa erilaisin naamioin varustautuneet naiset ja miehet pyörähtelevät musiikin tahdissa kaupungin monissa tanssi­saleissa.
Karnevaaliasut yhdessä upeiden vanhojen rakennusten kanssa veivät ajatukset historian havinaan, jossa rikkaat ja köyhät juhlivat keskenään sulassa sovussa loisteliaan Venetsian yössä.


Venetsia oli tuhannen vuoden ajan kaupunkitasavalta, jossa vallitsi
tiukka arvojärjestys, ja ­ankarat lait säätelivät esimerkiksi sitä, miten 
eri yhteiskuntaluokkaan kuuluvien ihmisten piti pukeutua.
Ylhäiset naiset pukeutuivat loisteliaasti, mutta he eivät saaneet näyttäytyä julkisesti.
Jos vallasnainen halusi mennä esimerkiksi teat­teriin, hänen oli peitettävä kasvonsa puolinaamiolla.

Naamiot hallitsivat Venetsian elämää vuosisatojen ajan. Ensimmäiset karnevaalit pidettiin vuonna 1039, eli noin tuhat vuotta sitten.

Tosin toinen lähde väittää Venetsian karnevaalien historian juontavan juurensa vuoteen 1162,  jolloin Venetsia voitti taistelun Aquileian kaupunkia vastaan. Tästä lähtien ihmiset kuulemma alkoivat vuosittain juhlistamaan voittoa, kerääntyen juhlimaan Pyhän Markuksen torille.

Ensimmäisiin karnevaaleihin teurastettiin kymmeniä eläimiä. Olihan se viimeinen hetki juhlia ja syödä lihaa ennen pitkää paaston aikaa, jolloin ei saanut syödä lihaa.
Vanhan ajan karnevaalit kestivät kuusi päivää, päättyen pääsiäistä edeltävään ja 40 päivää kestävän suuren paaston alkuun eli laskiaiseen, italiaksi Martedi grasso. Sana karnevaali tuleekin ehkä sanoista carnem vale, eli jäähyväiset lihalle.

Eläinten teurastuksesta ja hyvästä ruuasta ja juomasta tuli tärkeä osa Venetsian karnevaaleja, jotka alettiin järjestää vuosittain ennen pääsiäispaaston alkua. 

Karnevaalien aikana kaikki saattoivat pukeutua miten ikinä halusivat.
Myös kiusoittelu ja yleinen hälinä kuuluivat karnevaaliin, ja yksi karnevaalien perinteistä oli kanssaihmisten heittele­minen kananmunilla.

Nykymuodossaan karnevaalit kestävät noin kaksi viikkoa, ja kyllä sielläkin tankataan. Italialainen ruoka ei ole tunnetusti sitä kaikkein vähäkalorisinta. 

Naamioasujen käyttöä säätäviä lakeja tunnetaan jo 1200-luvulta.
Karnevaaleja naamioiden takaa, alettiin viettämään virallisesti renessanssin aikana 1500-luvulla. Naamioiden käytölle oli hyvä syy, sillä naamiot tekivät ihmisistä hetkeksi tasa-arvoisia. Karnevaalien aikana kansalaiset kaikista yhteiskuntaluokista pystyivät juhlimaan yhdessä anonyymisti.

Bauta-naamio, oli venetsialaisten puolivirallinen univormu jopa kahdeksan kuukautta vuodessa.Vain joulu ja pääsiäinen katkaisivat lokakuusta kesäkuuhun kestäneen käyttökauden. Kausi olisi ollut pitempikin, ellei naamarien pito kesäkuumilla olisi ollut mahdotonta.

- Naamioissa on kyse on eräästä Euroopan erikoisimmista perinteistä, kertoo karnevaalinaamioiden värikkään historian kirjoittanut ja niitä itse valmistava Mario Belloni.
Hänen naamioverstaansa ja -myymälänsä ovat kaupungin vanhimmat ja niiden tuotteita ovat käyttäneet niin Wienin ja Venetsian oopperat kuin esim
Stanley Kubrick elokuvassaan "Eyes Wide Shut".

- Tapa, millä naamioita käytettiin Venetsiassa, oli täysin ainutlaatuinen maailmassa. Ne olivat erottamaton osa arkielämää, Belloni kertoo.
- Naamioasujen käyttö nousi keskeiseksi, koska Venetsian valtiomuoto poikkesi täysin muista Euroopan maista.

On olemassa kymmeniä erilaisia naamioita. Kuuluisin on ehkäpä linnunnokkamainen, ns. ruttolääkärin naamio, on koko pään maskeja sekä pienempiä silmikoita, on paperimassanaamioita, pitsinaamioita ja metallinaamioita jne.

Naamion uskottiin suojaavan rutolta ja muilta kulkutaudeilta, jotka uhkasivat koko ajan maailman meriä purjehtivia venetsialaisia kauppalaivoja.

Naamioista muodostui myös turmeltuneen elämän, uhkapelin ja loputtomien rakkausjuttujen suojakuori.

Napoleon lopetti naamioinnin 182 vuotta sitten, vallatessaan Venetsian 1797, koska ei halunnut kapinahenkisten asukkaiden liikkuvan tunnistamattomina. Seuraavaksi Itävalta miehitti Venetsian tammikuussa 1798, eivätkä hekään sallineet naamioita.

Viimeisen kuoliniskun naamioille antoi Benito Mussolini, joka kielsi ne vuonna 1930. Siinä samassa katosivat myös perinteiset naamiontekijät, sekä heidän kädentaitonsa.
 
Karnevaalit otettin uudelleen käytöön vuonna 1979 kun Italian hallitus päätti herättää henkiin venetsialaisille historiallisesti tärkeän juhlan.
Siitä asti Venetsian karnevaaleja on vietetty vuosittain (koronavuosia lukuunottamatta), ja tapahtumasta on tullut yksi tärkeimpiä turismin lähteitä Venetsialle vuodenaikana, jolloin turismi olisi muutoin alhaisimmillaan.

Nykyisin turistitkin voivat osallistua naamioineen ja upeine asuineen tuhlaileviin ja rohkeisiin juhliin, joita 1300-luvun kunnostetuissa palatseissa vietetään ja joiden osallistumismaksut kohoavat satoihin euroihin. 

Naamioiden käytölle on yhä syynsä. Ennen ne tekivät ihmisistä tasa-arvoisia, luokka-arvot hävisivät naamioiden käytön ajaksi. Nykyisin naamioilla saavutetaan samanlainen anonymiteetti. Ujokin ihminen voi riehaantua naamion takana vapaasti. 
 
Naamioita on myynnissä katujen varsilla jokaisessa matkamuistokojussa, kuin myös upeissa erikoisliikkeissä. Joten niin halutessaan on helppo heittäytyä karnevaalitunnelmaan anonyymisti naamion takaa, ostamalla itselleen sellaisen.

Yksi hyvä tapa nauttia karnevaaleista on harrastaa baarihyppelyä eli siirtyä pikku baarista toiseen nauttien jokaisessa pientä huikopalaa cicchetti tyyliin, juoden pienen lasillisen hyvää viiniä ja keskustellen tuntemattomien kanssa. 

Kaikkea makeaakin voi nautiskella mielin määrin, esim paikallisia munkkeja eli fritelleja. Voit myös osallistua 90 minuuttia kestävään Venetsian oman pojan, Antonio Vivaldin konsertteihin. 



Ja miksi ihmeessä kirjoitin tästä nyt? 
Ehkä siksi, että haluaisin joskus 
matkustaa Venetsiaan

Sitäpaitsi 26.8. voit juhlia Venetsialaisia Suomessakin. 💗



 

 Yhdistetyn tarinan lähteinä on käytetty:  

 

Naamiohuveja Venetsiassa

Historia.net 

Vesa Eskola/moottori.fi 

@minimatkailija./rantapallo

Wikipedia 






Ei kommentteja: