Maailman vesipäivä, World Water Day,
muistuttaa puhtaan veden tärkeydestä.
Puhdas juomavesi on jokaisen ihmisen
oikeus, joka ei ole itsestäänselvyys
missään maailman kolkassa.
Puhtaan veden yhteydessä on puhuttava sanitaation,
viemäröinnin, hygieenisten käymälöiden ja yleisen
puhtauden merkityksestä osana maailmanlaajuista
kehitystä ja hyvinvointia.
Päivä on YK:n teemapäivä
Päivä on YK:n teemapäivä
ja sitä on vietetty vuodesta 1993.
Tiesitkö, että:
Maapallon vedestä 97,5% on suolaista ja 2,5 % makeaa. Makeasta vedestä suurin osa on lumena tai jäänä. Vain noin 1 prosentti on ihmisten käytettävänä.
Puhdas vesi on ihmisoikeus. Silti noin joka kolmas ihminen maailmassa elää ilman puhdasta juomavettä ja yli puolella ei ole kunnollista vessaa ja viemäröintiä.
Joka päivä noin 800 alle viisivuotiasta lasta kuolee likaisen veden ja huonon hygienian aiheuttamiin sairauksiin, kuten ripuliin.
Suurta edistystäkin on tapahtunut: vuoteen 2000 verrattuna 1,8 miljardia ihmistä enemmän on päässyt puhtaan juomaveden ääreen ja 2,1 miljardia ihmistä on saanut käyttöönsä vessan.
Naiset tekevät yli 70 prosenttia vedenhakumatkoista paikoissa, joissa vedestä on pulaa. Moni tyttö ei ehdi käydä koulua, koska vedenhakuun kuluu niin paljon aikaa. Monen tytön koulunkäynti keskeytyy myös siihen, ettei koulussa ole vessaa tytöille.
Ilmastonmuutos vaikuttaa veteen: se lisää sään ääri-ilmiöitä, kuten pitkiä kuivia kausia ja poikkeuksellisen runsaita sateita. Saasteet ovat yksi vakavimmista vedenpuutteen aiheuttajista.
YK:n arvioiden mukaan päivittäinen tarve juomiseen, ruoanlaittoon ja peseytymiseen on noin 50-100 litraa. Jokainen suomalainen käyttää keskimäärin 155 litraa vettä vuorokaudessa.
Lähteet: Suomen YK-liitto
Unicef, Aalto, Unicef, YK, Ympäristöosaava.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti