Tänään vietetään
Joka vuosi ihmiset eri puolilla maailmaa kokoontuvat juhlimaan vuoden herkullisinta satoa ja kokoontuvat jakamaan omenoiden iloa ja hauskuutta. Tapahtumien koko vaihtelee pienistä täysimittaisiin kylissä eri puolilla maata järjestettäviin messuihin, joissa harrastajat kokoontuvat jakamaan mehu- ja siiderireseptejä, neuvoja omenoiden oikeasta kasvattamisesta sekä tietoa kaikista saatavilla olevista omenalajikkeista.Virallinen tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran v. 1990 Covent Gardenissa, kansallista omenapäivää on vietetty joka vuosi siitä lähtien, ja se on kasvanut paikallisesta tapahtumasta eri puolilla maailmaa vietettäväksi.Se on kasvanut yksinkertaisesta omenan juhlimisesta tunnustamaan elintarvikkeiden kulttuurista ja geneettistä monimuotoisuutta, jonka ei pitäisi antaa kadota maailmasta.
Omenoita voi syödä ja nauttia tietenkin joka ikinen päivä.
Vanha sanontakin kuuluu:"Omena päivässä pitää lääkärin loitolla".
Tänään on loistava päivä
leipoa omenapiirakkaa!
☝
Tässä oma lapsuuden suosikkiomenaherkkuni:
ja samalla sivulla on myös
ikioma reseptini: Omenakauratoskakakku
joka on mukana mm Pipareista pitsikakkuun
leivontakirjassa, toimittanut Ulla Svensk, Otava 2009
Tässä lopuksi lempiomenapiirasreseptini:
Muruomenapiirakka
200 g huoneenlämpöistä voita
1½ dl (ruoko)sokeria
2,5 dl vaaleita jauhoja
1 kananmuna
0,75 dl kermaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3-4 omenaa
kanelia ja sokeria
Kuori ja pilko omenat paloiksi
ja pirskota paloihin sitruunanmehua
tummumisen estämiseksi.
(Ei ole pakollinen)
Lisää paloihin sokeria
ja kanelia makusi mukaan
ja sekoita.
Sekoita huoneenlämpöinen voi kulhossa
sokerin kanssa.
Lisää jauhot (ei vielä leivinjauhetta).
Ota sivuun kahvikupillinen taikinaa;
se ripotellaan viimeiseksi piiraan päälle.
se ripotellaan viimeiseksi piiraan päälle.
Lisää varsinaiseen pohjataikinaan muna,
kerma, leivinjauhe ja vaniljasokeri.
Sekoita tasaiseksi.
Taikinan kuuluu olla
valuvaa tässä vaiheessa.
Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan
ja ripottele päälle omenapalat.
ja ripottele päälle omenapalat.
Ripottele omenoiden päälle alussa sivuun jätetty taikina,
-johon voit halutessasi lisätä hieman gluteenittomia
-johon voit halutessasi lisätä hieman gluteenittomia
jauhoja lisää niin
se paistuu piiraan päälle hauskan murumaisesti.
se paistuu piiraan päälle hauskan murumaisesti.
Ripottele pinnalle
vielä kanelia ja sokeria.
Paista 200 asteessa n. 30 min.
Nauti vaniljajäätelön,
vaniljakastikkeen
tai kermavaahdon kera.
vaniljakastikkeen
tai kermavaahdon kera.