Translate

21.10.2022

Hauskaa omenapäivää!

 

 
 

 
 
 
Tänään vietetään 

 
Joka vuosi ihmiset eri puolilla maailmaa kokoontuvat juhlimaan vuoden herkullisinta satoa ja kokoontuvat jakamaan omenoiden iloa ja hauskuutta. Tapahtumien koko vaihtelee pienistä täysimittaisiin kylissä eri puolilla maata järjestettäviin messuihin, joissa harrastajat kokoontuvat jakamaan mehu- ja siiderireseptejä, neuvoja omenoiden oikeasta kasvattamisesta sekä tietoa kaikista saatavilla olevista omenalajikkeista. 
 
 Virallinen tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran v. 1990 Covent Gardenissa, kansallista omenapäivää on vietetty joka vuosi siitä lähtien, ja se on kasvanut paikallisesta tapahtumasta eri puolilla maailmaa vietettäväksi.  
 
Se on kasvanut yksinkertaisesta omenan juhlimisesta tunnustamaan elintarvikkeiden kulttuurista ja geneettistä monimuotoisuutta, jonka ei pitäisi antaa kadota maailmasta. 



 

 
  Omenoita voi syödä ja nauttia tietenkin joka ikinen päivä. 
 Vanha sanontakin kuuluu: 
"Omena päivässä pitää lääkärin loitolla". 

 


 

 

 



 




Tänään on loistava päivä 

leipoa omenapiirakkaa! 




 












Tässä oma lapsuuden suosikkiomenaherkkuni: 


 Unan mummon omenapaistos 

ja samalla sivulla on myös 

ikioma reseptini: Omenakauratoskakakku 

joka on mukana mm  Pipareista pitsikakkuun
leivontakirjassa, toimittanut Ulla Svensk, Otava 2009 

 

 

 

 

 

Tässä lopuksi lempiomenapiirasreseptini: 

Muruomenapiirakka 


200 g huoneenlämpöistä voita
1½ dl  (ruoko)sokeria   
2,5 dl vaaleita jauhoja 

1  kananmuna  
0,75 dl  kermaa   
1 tl  leivinjauhetta   
1 tl  vaniljasokeria   
3-4  omenaa  
    kanelia ja sokeria 


Kuori ja pilko omenat paloiksi
ja pirskota paloihin sitruunanmehua 
tummumisen estämiseksi. 
(Ei ole pakollinen) 
Lisää paloihin sokeria 
ja kanelia makusi mukaan
ja sekoita. 

    Sekoita huoneenlämpöinen voi kulhossa
sokerin kanssa.
    Lisää jauhot (ei vielä leivinjauhetta). 


Ota sivuun kahvikupillinen taikinaa;
se ripotellaan viimeiseksi piiraan päälle.

    Lisää varsinaiseen pohjataikinaan muna,
kerma, leivinjauhe ja vaniljasokeri.  

Sekoita tasaiseksi. 
Taikinan kuuluu olla 
valuvaa tässä vaiheessa. 

    Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan
ja ripottele päälle omenapalat.
  Ripottele omenoiden päälle alussa sivuun jätetty taikina,
-johon voit halutessasi lisätä hieman gluteenittomia 
jauhoja lisää niin
se paistuu piiraan päälle hauskan murumaisesti. 

Ripottele pinnalle
vielä kanelia ja sokeria.

    Paista 200 asteessa n. 30 min.
 


Nauti vaniljajäätelön,
vaniljakastikkeen 
tai kermavaahdon kera.

 

 



 



 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja: