Translate

31.8.2009

Hyvää omenoista

 
 
...

 
 
 

 
 
Elonkorjuuaikaan palatakseni, pitää vaan todeta, 
jotta omenat ovat kyllä yksiä ihanuuksia. 
 
Joka syksy kuitenkin sama juttu: jonnekin omenoita 
tulee yli tarpeen ja jonnekin niitä ei tule lainkaan. 
Ihan lähekkäinkin saattaa sijaita omenapuutarhoja, 
joista toiseen tulee omenoita niin että oksia saa tukea, 
ja toiseen ompputarhaan ei tule juuri mitään. 
Pari hassua omppua. 
Ihan epäreilua. 
Mutta näin se menee. 
 
Omenasta on moneksi. Miten sinä nautit omenasi? 
Raakana? Piiraassa? Mehuna? Hillona? Keittona, jne? 
Minulle noita kaikkia, kaikissa muodoissa, kiitos. =) 



Tässä oma suosikkini 

  Selma-mummoni omppupaistos
eli omenaputinki, 
niin kuin meillä sanottiin 

Mielellään happamia omenoita palasina
niin paljon, että uunivuoan pohja peittyy

n. 200g pehmeää voita
n. 1½ dl sokeria
n. 4½ dl vehnäjauhoja
n. 2 tl kanelia
maun mukkaan vaniljasokeria



Kuori ja pilko omenat voidellun,
uuninkestävän vuoan pohjalle.
Ripottele päälle sokeria,
vaniljasokeria ja kanelia. 
 
Laita uuni kuumenemaan 175 (-200). 
 
Nypi ja murustele sormin voi ja
vehnäjauhot sekaisin.
Seoksesta ei ole tarkoitus tehdä taikinaa, joten
jos seos on liian kiinteää, lisää jauhoja
niin kauan, että seos on selkeästi murumainen.


Levitä seos kevyesti omenanpalojen päälle.
Älä paina muruseosta yhtään.
 
Pinnalle voit ripotella hiukan sokeria ja kanelia.
Astia uuniin NOIN 1½ - 2 h,
kunnes omenanpalat ovat
muuttuneet hillomaiseksi muruseoksen alla,
ja muruseos on saanut omenista kosteutta.
(riippuu uunista...)


Nauti kuumana hieman pehmmenneen jäätelön kera.
Tai jäähtyneenä kermavaahtohöttyrän kanssa.




PS: 
Saat ohjeen gluteenittomaksi 
gluteenittomilla jauhoilla
tai käyttämällä kauraryynejä.
..

 

 

 










Kehittelinpä tällaisen 
gluteenittoman:

Omena-kauratoscakakku


Taikina:
3 munaa
2 dl sokeria
100 g margariinia
2,5 dl vaaleita gluteenittomia jauhoja
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl kermaa
3-4 omenaa

Kuorrutus:
100 g margariinia
1½ dl sokeria
3/4 dl vaaleita gluteenittomia jauhoja
1½ dl kermaa
4-5 dl kauraryynejä
1 tl vaniljasokeria

Pinnalle: 
kanelia ja hienoa sokeria

Kuori omenat ja paloittele ne kulhoon kuutioiksi.
Voit sekoittaa joukkoon muutaman tipan sitruunanmehua
niin omenalohkot eivät tummu.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sulata margariini mikrouunissa tai kasarissa liedellä.
Laita irtopohjavuoan pohjalle paperi
ja voitele vuoan reunat ja paperinen pohja.
Jauhota gluteenittomilla jauhoilla.

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi.
Lisää sulatettu jäähtynyt margariini.
Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe,
ja vaniljasokeri ja lisää seos taikinaan
vuorotellen kerman kanssa.
Sekoita taikina varoen tasaiseksi kauhalla.
Kaada taikina vuokaan ja peitä pinta
omenanlohkoilla.
Paista noin 15-20 minuuttia

Valmista kuorrutus kasarissa:
Mittaa kaikki ainekset kasariin, sekoita ja kuumenna
nopeasti, varoen likaa sekoittamasta, ettei päällisestä
tule puuromaista.

Kaada ja levittele kuorrute kakun päälle ja jatka
kypsennystä, kunnes kakun pinta on sopivan ruskea.
Paiston jälkeen ripottele pinnalle kanelia.
(Ja halutessasi hienoa sokeria. )

Paiston aikana kauratoska saattaa joistakin kohdin
painua kakun sisään, mutta se kuuluu asiaan. =)


Nautitaan hieman jäähtyneenä kermavaahtohipun
tai hiukan sulaneen vaniljajäätelön kera.



PS:
Jos et halua gluteenitonta versiota,
laita taikinaan
3 dl vehnäjauhoja.
Ja kuorrutteeseen ½ dl vehnäjauhoja.


PS2:
Jos haluat pellillisen,
kaksinkertaista annosta.
Paitsi jauhoja ei niin paljoa.
Ehkä n: 2/3 jauhoja...




PS:

Tämä oma gluteeniton kakkuohjeeni pääsi  
Pipareista pitsikakkuun
-nimiseen leivontakirjaan, 
jonka on toimittanut Ulla Svensk,
Otava 2009





© Una Reinman






...
...