31.8.2009

Hyvää omenoista

...

Elonkorjuuaikaan palatakseni pitää vaan todeta, jotta omenat ovat kyllä yksiä ihanuuksia. Joka syksy kuitenkin sama juttu: jonnekin omenoita tulee yli tarpeen ja jonnekin niitä ei tule lainkaan. Ihan lähekkäinkin saattaa sijaita omenapuutarhoja joista toiseen tulee omenoita niin että oksia saa tukea, ja toiseen ompputarhaan ei tule juuri mitään. Pari hassua omppua. Ihan epäreilua. Mutta näin se menee. Nämä kuvat edelleen Haminalaisesta puutarhasta elokuun alussa. Siihen puutarhaan taisi tulla runsaasti satoa.

Omenasta on moneksi. Miten sinä nautit omenasi? Raakana? Piiraassa? Mehuna? Hillona? Keittona, jne? Minulle noita kaikkia, kaikissa muodoissa, kiitos. =)


Tässä oma suosikkini 

Unan mummon omppupaistos

Mielellään happamia omenoita palasina
niin paljon, että uunivuoan pohja peittyy
n. 200g pehmeää voita tai margariinia
n. 1½ dl sokeria
n. 4½ dl vehnäjauhoja
n. 2 tl kanelia
maun mukkaan vaniljasokeria


Laita uuni kuumenemaan 175 (-200) asteeseen.
Kuori ja pilko omenat voidellun,
uuninkestävän vuoan pohjalle.
Ripottele päälle sokeria,
vaniljasokeria ja kanelia.

Nypi ja murustele sormin voi ja
vehnäjauhot sekaisin.
Seoksesta ei ole tarkoitus tehdä taikinaa, joten
jos seos on liian kiinteää, lisää jauhoja
niin kauan, että seos on selkeästi murumainen.


Levitä seos kevyesti omenanpalojen päälle.
Älä paina muruseosta yhtään.
Pinnalle voit ripotella hiukan sokeria ja kanelia.
Astia uuniin NOIN tunniksi -1½h,
kunnes omenanpalat ovat
muuttuneet hillomaiseksi muruseoksen alla,
ja muruseos on saanut omenista kosteutta.
(riippuu uunista...)


Nauti kuumana hieman pehmmenneen jäätelön kera.
Tai jäähtyneenä kermavaahtohöttyrän kanssa.



© Una Reinman



PS: Saat ohjeen gluteenittomaksi gluteenittomilla jauhoilla
tai käyttämällä kauraryynejä.
..










Kehittelinpä tällaisen gluteenittoman:


Omena-kauratoscakakku



Taikina:
3 munaa
2 dl sokeria
100 g margariinia
2,5 dl vaaleita gluteenittomia jauhoja
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl kermaa
3-4 omenaa


Kuorrutus:
100 g margariinia
1½ dl sokeria
3/4 dl
vaaleita gluteenittomia jauhoja
1½ dl kermaa
4-5 dl kauraryynejä
1 tl vaniljasokeria


Pinnalle:
Jauhettua kanelia
(hienoa sokeria)

Kuori omenat ja paloittele ne kulhoon kuutioiksi.
Voit sekoittaa joukkoon muutaman tipan sitruunanmehua
niin omenalohkot eivät tummu.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sulata margariini mikrouunissa tai kasarissa liedellä.
Laita irtopohjavuoan pohjalle paperi
ja voitele vuoan reunat ja paperinen pohja.
Jauhota gluteenittomilla jauhoilla.

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi.
Lisää sulatettu jäähtynyt margariini.
Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe,
ja vaniljasokeri ja lisää seos taikinaan
vuorotellen kerman kanssa.
Sekoita taikina varoen tasaiseksi kauhalla.
Kaada taikina vuokaan ja peitä pinta
omenanlohkoilla.
Paista noin 15-20 minuuttia

Valmista kuorrutus kasarissa:
Mittaa kaikki ainekset kasariin, sekoita ja kuumenna
nopeasti, varoen likaa sekoittamasta, ettei päällisestä
tule puuromaista.

Kaada ja levittele kuorrute kakun päälle ja jatka
kypsennystä, kunnes kakun pinta on sopivan ruskea.
Paiston jälkeen ripottele pinnalle kanelia.
(Ja halutessasi hienoa sokeria. )

Paiston aikana kauratoska saattaa joistakin kohdin
painua kakun sisään, mutta se kuuluu asiaan. =)


Nautitaan hieman jäähtyneenä kermavaahtohipun
tai hiukan sulaneen vaniljajäätelön kera.



PS:
Jos et halua gluteenitonta versiota,
laita taikinaan
3 dl vehnäjauhoja.
Ja kuorrutteeseen ½ dl vehnäjauhoja.


PS2:
Jos haluat pellillisen,
kaksinkertaista annosta.
Paitsi jauhoja ei niin paljoa.
Ehkä n: 2/3 jauhoja...




PS:

Tämä oma gluteeniton kakkuohjeeni pääsi mukaan Pipareista pitsikakkuun
-nimiseen leivontakirjaan, toimittanut Ulla Svensk,
Otava 2009












...
...

16 kommenttia:

  1. Omena on syötävän hyvää suoraan syyskosteasta puustaan tai juuri pudonneena puun juurelta. On silloin sopivan viileä ja hapokas.
    Nam.

    VastaaPoista
  2. Usein poimin omenani puun alta. Teen hieman hilloa ja muutaman omenapaistoksen. Liiat omenat viedään hirville ja saa niitä muutkin metsän elävät syödä kenelle maistuu. Naapureille, ystäville tai kylänväelle on turha tarjota, kaikilla on omenapuita.

    VastaaPoista
  3. Just, meille tulee YKSI omena!! En nyt oikein tiedä kuin sen käyttäisin? Tekiskö hillon vai piirakan, taidan syödä sen ihan raakana :D

    VastaaPoista
  4. Omenat nautitaan mieluiten suoraan puusta tai pudonneena kasteisesta maasta. Ellei sitten ole niin kuin tänä vuonna, että joku on jo maistanut kaikkia :( nyt on riesana joku omenakääriäinen vai mikä liekään. Omenoita on kyllä tänäkin vuonna meillä runsaasti, tiedä sitten mitä niitten kanssa tekiksi, kun ovat jo valmiiksi syötyjä? Mehua ja hilloa tietty voisi tehdä, jos vaan jaksaa pilkkoa miljoona omenaa...

    VastaaPoista
  5. Minulla on yksi omenapuu. siinä on nyt noin kaksikymmentä melkein kypsää omppua. Harmi vain, madot ovat löytäneet omenani...mutta eiköhän meille molemmille riitä hiuman...

    Löysin sen vesterisen cd:n. Pidän ylihuomenna aamunavauksen, jossa aion soittaa sen "kukaan ei voi koskaan..." ja kertoa aluksi jotain henkevää..Ehkä kirjoitan sen blogiini, kunhan saan sen valmiiksi..
    kivaa alkavaa viikkoa sulle!!
    minä tykkään uuniomenista, tavakllisista kirpsukoista omenista ja omana piirakasta, jonka päälle laitan vaniljakiisseliä!!Namm!!

    VastaaPoista
  6. Ehdottomasti sopivan kypsänä sellaisenaan. En tiedä miksi, mutta pehmeä omena esimerkiksi piiraassa ei maistu minulle, ei myöskään hillona. Olen aina haaveillut meidänkin pihalle omenapuuta, vielä en ole saanut.

    VastaaPoista
  7. NAM. Ihaillen yhtenä päivänä tässä seisoin suurimman omppupuumme alla ja tähyilin. NAM. MUtta se maukas lysti jää minulta kovin vähäiseksi. Saan hirmuiset vatsanväänteet ompuista. Kielletystä hedelmästä silti pikkuisen aina nautin...salaa.
    Omppupiirakkana sallii vatsani herkutella näitä ihanuuksia.

    VastaaPoista
  8. Hei Una,
    Kaikki käy , mutta varsinkin piirakka.
    Hyvää alkanutta viikkoa sinulle - itse olen täällä töissä viimeistä päivää ja poika kantoi !! koneen lauantaina toiselle puolelle kaupunkia huoltoon kun kaikki uudet osat sieltä ostettu eikä toimi vaikka kaverin kanssa tutkivat 3 tuntia.Palaan sitten kun kone palaa.
    Outoa muttei ikävää on kaikki just nyt.

    VastaaPoista
  9. Meillä on kaksi omanapuuta, mutta kumpaankaan ei tule tänä kesänä yhtään omenaa. Koristeomenapuuhun tulee pieniä kirpeitä, niitä sitten talvella tilhet syövät.

    Uuniomenat ovat minulle mieluisia.

    VastaaPoista
  10. Juuri sellaista se omppujen kanssa on - ja jonain syksynä kaikilla on kaikki paikat täynnä ja toisena kellään ei yhtään näin niin kuin samalla seudulla. Meille ei tule nyt kuin pienet maistiaiset, joten siinä se omenasato käytetty8] Toivottavasti saadaan jostain ja jos saadaan teen sosetta ja viipaleita pakkaseen.

    VastaaPoista
  11. Mä syön omenat aina raakana, ne ovat namia! Omenapiirakka on myös hyvää, mutta itse en ole tullut koskaan sellaista leiponeeksi, syönyt vain muiden leipomia herkkuja :) Meidän omassa puussa näyttäisi tänä vuonna olevan ihan kivasti omppuja :)

    VastaaPoista
  12. Tykkään syödä omenan raakana, mutta teen myös piirakkaa niistä.
    Hilloakin vähän.
    Meille tuleekin tänä vuonna tosi paljon omenia!

    VastaaPoista
  13. Peikko on hirmuisen raaka, myös omenoita nauttiessaan :) Hieno kuva tuo eka.

    VastaaPoista
  14. Piirakkana, päällä kookoskuorrutus.
    Tänäkään vuonna ei tule omenoita, myyrät söivät yhden puun, rusakot toisen.
    Kolmas ikävissään pudotti kukkansa ennen aikojaan.
    Onneksi on ylivuotista sosetta pakastimessa.
    Ai mutta sehän onkin hyvää puuron ja pannukakun päällä!
    Ihan unohtuivat purkit jonnekkin pakastimen pohjalle.
    Kiitos muistutuksesta!

    VastaaPoista
  15. Meilläkin on kaksi omenapuuta, toisesta on annettu jo reilusti yli sata kiloa muille säilöttäväksi ja varmaan saman verran on vielä jäljellä. Viime viikko meni kovassa flunssassa, joten ensi viikolla pitäisi saada omput säilöttyä tai syötyä, mehuna kun ne ei meillä mene..lisää omppuohjeita, kiitos

    VastaaPoista
  16. Kiitokset

    Aamu
    Aimarii
    Amalia
    MAiju
    Hanne
    Aamu Kahvi
    Tinttarus
    Melita
    Unelma
    Inkivääri
    MArika
    Harakka
    ISopeikko
    MK
    VAihtelua


    Mie söisin kotimaisia punakanelia ja keltaisia ranskalaisia goldeneita joka päivä, mutta crohnin tautini on välillä toista mieltä. =(
    Omenamehukin on ihanaa ja omenasiideri mutta sama syy estää moisten nauttimisen ainakin jos enenmmän kuin lasillisen meinaa... =)
    Mussukkani pitävät omenapiirakasta. Kookoskuorrute MK:n kommentissa oli uutta miulle. =)
    VArmasti hauska makuyhdistelmä.
    Lettuhillonakin omppu on mainiota.
    Ja köyhiin ritareihin se sopii oikke hyvin... =)

    Omenasta on moneksi.

    VastaaPoista


♥ Kiitos kommentista! ♥