Tänään on
Kaksi kolmasosaa työssäkäyvistä
on sitä mieltä,
että tunnelma kohoaa,
että tunnelma kohoaa,
kun palaverissa tarjotaan pullaa,
ja sen pullan pitää olla korvapuustia!
Toiseksi tuli voisilmäpulla ja kolmanneksi vaniljakierre.
Lähes joka kolmannen mielestä palaveripulla viestii hyvästä yhteishengestä ja joka viides kokee sen kertovan välittämisestä.
/Maaseudun tulevaisuus 2018Toisaalta viidesosan mielestä pullan tarjoaminen on hyvin epäterveellinen tapa. =D
Tiedot perustuvat Lantmännen Unibaken tilaamaan Pullakyselyyn, johon vastasi tuhat suomalaista.
Ilmankos tänään on myös
Maailman hymypäiväkin.
Hyvä pulla,
parempi mieli!
16-20 kpl
Yli 60 min
5 dl maitoa
2 dl sokeria
1 muna
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 ps kuivahiivaa
13 - 15 dl Erikoisvehnäjauhoja
150 - 200 g Leivontamargariinia
Täyte
100 g Leivontamargariinia
1 dl sokeria
2 rkl kanelia
Voiteluun
kananmunaa
Pinnalle
sokeria
ja / tai mantelilastuja
Sekoita 42 asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) maitoon muna, sokeri, kardemumma ja suola.
Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu.
Lisää loput jauhot ja huoneenlämpöinen margariini. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan.
Kauli taikinapala suorakaiteenmuotoiseksi levyksi (30 x 60 cm). Levitä taikinalevylle puolet huoneenlämpöisestä margariinista sekä sokerista. Ripottele päälle kanelia. Kääri levy pitkältä sivulta alkaen tiukaksi rullaksi. Nipistä saumakohta hyvin kiinni ja jätä sauma pöytää vasten.
Leikkaa rullasta terävällä veitsellä vinottain paloja, jotka ovat leveämmältä puolelta 4-5 cm ja kapeammalta noin 2 cm. Nosta palat pystyyn niin, että kapeampi puoli tulee ylöspäin. Paina molemmilla peukaloilla pullan päältä taikina aivan pohjaan asti.
Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle.
Leivo toinen taikinapala samalla tavalla. Anna pullien kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Voitele pullat munalla ja koristele sokerilla. Paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia. /Ohje: Raisio
8 palaa
Yli 60 min
Ainekset
1 ps kuivahiivaa
2 dl vettä tai maitoa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
7-8 dl vehnäjauhoja
50 g Leivontamargariinia
Toffeetäyte
100 g fariinisokeria
100 g Leivontamargariinia
50 g pekaanipähkinöitä
½ dl vaniljakreemijauhetta
Pinnalle
50 g pekaanipähkinöitä
1 dl toffeekastiketta
Liota hiiva 42 asteiseen veteen tai maitoon. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita joukkoon kananmuna ja noin 2 dl jauhoja. Sekoita tasaiseksi.
Lisää loput jauhot vähitellen alustaen. Lisää leivontamargariini ja alusta taikina kimmoisaksi, kulhon reunoista irtoavaksi.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinan alla 30–60 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Kauli se suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 30 x 40 cm).
Valmista toffeetäyte sekoittamalla keskenään fariinisokeri, leivontamargariini, hienonnetut pekaanipähkinät ja vaniljakreemijauhe.
Levitä täyte taikinalevylle. Leikkaa levystä noin 4 cm levyisiä nauhoja. Aloita rullaaminen yhdestä taikinalevystä (ja nosta se 22 cm halkaisijaltaan olevaan voideltuun irtopohjavuokaan) leivinpaperin päälle. Rullaa loput taikinanauhoista keskimmäisen rullan ympärille spiraaliksi.
Laita irtopohjavuokaan reunat ja kohota pullaa noin 30 minuuttia. Voitele pinta kananmunalla ja ripottele päälle murskattuja pekaanipähkinöitä. Paista tasalämmöllä 175 asteessa 35–40 minuuttia. Kypsä pulla irtoaa vuoan reunoista ja on saanut kauniin värin pintaansa.
Koristele hieman jäähtynyt pulla hienonnetuilla pekaanipähkinöillä ja toffeekastikkeella.
/Ohje + kuva: Raisio
Hyvä pulla,
parempi mieli!
Korvapuustit
16-20 kpl
Yli 60 min
5 dl maitoa
2 dl sokeria
1 muna
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 ps kuivahiivaa
13 - 15 dl Erikoisvehnäjauhoja
150 - 200 g Leivontamargariinia
Täyte
100 g Leivontamargariinia
1 dl sokeria
2 rkl kanelia
Voiteluun
kananmunaa
Pinnalle
sokeria
ja / tai mantelilastuja
Sekoita 42 asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) maitoon muna, sokeri, kardemumma ja suola.
Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu.
Lisää loput jauhot ja huoneenlämpöinen margariini. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan.
Kauli taikinapala suorakaiteenmuotoiseksi levyksi (30 x 60 cm). Levitä taikinalevylle puolet huoneenlämpöisestä margariinista sekä sokerista. Ripottele päälle kanelia. Kääri levy pitkältä sivulta alkaen tiukaksi rullaksi. Nipistä saumakohta hyvin kiinni ja jätä sauma pöytää vasten.
Leikkaa rullasta terävällä veitsellä vinottain paloja, jotka ovat leveämmältä puolelta 4-5 cm ja kapeammalta noin 2 cm. Nosta palat pystyyn niin, että kapeampi puoli tulee ylöspäin. Paina molemmilla peukaloilla pullan päältä taikina aivan pohjaan asti.
Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle.
Leivo toinen taikinapala samalla tavalla. Anna pullien kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Voitele pullat munalla ja koristele sokerilla. Paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia. /Ohje: Raisio
PS: Itse tykkään laittaa näihin hienoa sokeria,
kuten kuvasta näkyy
mutta yleensä kai porukat laittavat raesokeria..
Toffeenmakuinen jättikierrepulla
8 palaa
Yli 60 min
Ainekset
1 ps kuivahiivaa
2 dl vettä tai maitoa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
7-8 dl vehnäjauhoja
50 g Leivontamargariinia
Toffeetäyte
100 g fariinisokeria
100 g Leivontamargariinia
50 g pekaanipähkinöitä
½ dl vaniljakreemijauhetta
Pinnalle
50 g pekaanipähkinöitä
1 dl toffeekastiketta
Liota hiiva 42 asteiseen veteen tai maitoon. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita joukkoon kananmuna ja noin 2 dl jauhoja. Sekoita tasaiseksi.
Lisää loput jauhot vähitellen alustaen. Lisää leivontamargariini ja alusta taikina kimmoisaksi, kulhon reunoista irtoavaksi.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinan alla 30–60 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Kauli se suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 30 x 40 cm).
Valmista toffeetäyte sekoittamalla keskenään fariinisokeri, leivontamargariini, hienonnetut pekaanipähkinät ja vaniljakreemijauhe.
Levitä täyte taikinalevylle. Leikkaa levystä noin 4 cm levyisiä nauhoja. Aloita rullaaminen yhdestä taikinalevystä (ja nosta se 22 cm halkaisijaltaan olevaan voideltuun irtopohjavuokaan) leivinpaperin päälle. Rullaa loput taikinanauhoista keskimmäisen rullan ympärille spiraaliksi.
Laita irtopohjavuokaan reunat ja kohota pullaa noin 30 minuuttia. Voitele pinta kananmunalla ja ripottele päälle murskattuja pekaanipähkinöitä. Paista tasalämmöllä 175 asteessa 35–40 minuuttia. Kypsä pulla irtoaa vuoan reunoista ja on saanut kauniin värin pintaansa.
Koristele hieman jäähtynyt pulla hienonnetuilla pekaanipähkinöillä ja toffeekastikkeella.
/Ohje + kuva: Raisio
PS: Pullan voi paistaa ihan
vaan pellilläkin, muista leivinpaperi.
Tänään on myös kansainvälinen
Eläinten päivä.
Päivän teema nostaa esiin kaikki
eläimet, ei pelkästään lemmikkejä.
Myös karjaeläimet, tarhaeläimet,
villieläimet yms eli ihan kaikki.
Ensimmäistä Eläinten päivää vietettiin
1930-luvun alussa Firenzessä, Italiassa.
Eläinten päivästä alkaa Suomessa myös Eläinten viikko, jota vietetään 4.–10. lokakuuta. Ensimmäistä Eläinten viikkoa vietettiin vuonna 1959.
Eläinten viikko on Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen aloittama tapahtumaviikko jota vietetään vain Suomessa./Wikipedia
**********
6 kommenttia:
Hymyä älä unohda,
vaikka saisit korvapuustin!
Haha!
Se ei ehkä hymyillyttäisi!
Ainakin jos se siis on korvatillikka!
Minä leivon vasta tänään kun eilen en töiden vuoksi ehtinyt. :-) Anne
Ps luulin että eläinten päivä on lemmikkieläinten päivä. :) Anne
Anne, viikonloppu onkin mainiota leipomiseen.
Monet luulivat. Mutta lemmikeillä on kyllä paljon ikiomia teemapäiviä.
Lähetä kommentti