Translate

13.10.2018

Luonnononnettomuudet ja ihmiselon ehtoo







Kansainvälinen luonnononnettomuuksien torjunnan päivä. 

International Day for Disaster Reduction 

Luonnonkatastrofit tuottavat valtavia menetyksiä niin taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristön kannalta, kriisien ihmisuhreista puhumattakaan. Tämän päivän tarkoitus on lisätä tietoisuutta ihmisten, miten ihmiset pystyvät ennaltaehkäisemään luonnonkatastrofeista seuraavia vaurioita. Niillä on usein peruumattomat, vakavat seuraukset erityisen haavoittuvien yhteisöjen kehitykseen kehitysmaissa. /Suomen YK-liitto

Äkillinen, hitaasti kehittyvä tai ennustettava luonnonilmiö muuttuu katastrofiksi, ellei sitä hallita, ehkäistä tai siihen varauduta.
Yleisimpiä ja tunnetuimpia  luonnonkatastrofeja ovat maanjäristykset ja tulvat.
Katastrofit rapauttavat yhteisöjen ja pahimmissa tapauksissa kokonaisten yhteiskuntien toimintakykyä ja pyyhkivät mennessään vuosien, ehkä vuosikymmenten kehityksen. Ihmishenkien menetykset, loukkaantumiset ja sairastumiset sekä aineelliset ja taloudelliset menetykset ja ympäristövaikutukset voivat olla mittavia. Seurauksilla on erityisen kauaskantoiset vaikutukset perheisiin ja yhteisöihin.
Toipuminen katastrofia edeltävään elämään voi viedä vuosia, tai se on mahdotonta.
Katastrofin voimakkuudesta riippuen ihmisten selviytymistä tuetaan ulkopuolisin voimin. Tehokkaan avun varmistamiseksi Punainen Risti kehittää katastrofivalmiutta ja onnettomuuksiin vastaamista eri tasoilla.
Luonnonilmiöt johtavat katastrofeihin ihmisten tekojen myötä. Maanjäristys asumattomalla seudulla ei aiheuta tuhoja. Mutta jos maa järisee alueilla, missä rakennukset eivät ole maanjäristyksen kestäviä, romahtavat ne asukkaiden, koululaisten tai potilaiden päälle ja aiheuttavat ihmishenkien menetyksiä.




Tänään on myöskin 
Hoitokotien ja saattohoidon päivä.


Saattohoito on kuolevan ihmisen hoitoa hänen viimeisinä viikkoinaan tai kuukausinaan ennen kuolemaa. Saattohoitoa annetaan vakavasti sairaille potilaille, joiden sairaus on siinä vaiheessa, ettei sitä lääketieteen keinoin kyetä parantamaan. Saattohoidon tavoitteena on antaa potilaalle mahdollisimman tuskaton ja rauhallinen kuolema sekä tukea potilaan läheisiä. 

Saattohoitoa voidaan antaa kotona, terveyskeskuksen tai sairaalan vuodeosastolla sekä saattohoitokodeissa. 
 
Saattohoitokotiin hakeudutaan lääkärin lähetteellä. Jos läheiset kykenevät hoitamaan potilasta kotona, tekee lääkäri tai kotisairaanhoitaja hoitosuunnitelman. Kotona pystytään hoitamaan hyvinkin heikkokuntoisia potilaita/Wikipedia