Translate

13.12.2017

Joulupullia, sahramipullia, rusinasaranoita, Luciapullia







...rakkaalla pullalla 
on monta nimeä... 


 Minun jouluisia sahramipulliani, 
aka rusinasaranoitani. 
Älä laita koskaan sahramia liikaa 
koska se tekee pullasta melko 
kuivakkaa. 
Vain ihan hitunen väriksi. 





Gluteeniton sahramipulla

3,5 dl maitoa
25 g tuoretta hiivaa
15 g psylliumia
1 kananmuna
60 g sokeria
1 pieni ripaus sahramia
350-400 g Schär Mix jauhoa
rusinoita
1 kananmuna voiteluun 


Vinkki: 
Jos liotat rusinoita hetken vedessä, 
ne eivät pala uunissa. 




  Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva.
 

  Lisää psylllium ja sahrami
Anna seoksen paksuuntua muutama minuutti.
 

  Lisää kananmuna, sokeri ja sekoita hyvin.
 

  Lisää jauhot vähitellen kunnes taikina on kiinteää mutta tahmaista.
 

  Nosta taikina pöydälle ja jaa se paloiksi.
 

  Muotoile taikinasta haluamiasi muotoja.
 

  Anna kohota liinan alla n. tunti
 

  Voitele pullat kananmunalla ja koristele rusinoilla.
  

Paista 200 asteessa 10-15 minuuttia.
 



Tässä tavallinen sahramipulla

200 g huoneenlämpöistä voita  
1/2 g sahramia 
5 dl täysmaitoa 
50 g hiivaa 
n.1 dl sokeria  
2 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa 
1 kananmuna 
n. 17 dl vehnäjauhoja 

Voiteluun kananmunaa
Koristeluun rusinoita


Kuumenna maito kädenlämpöiseksi.
Murenna hiiva joukkoon. 
Lisää myös sahrami, sokeri, suola, 
vaniljasokeri sekä  kananmuna 
ja puolet voista ja jauhoista. 
Sekoita tasaiseksi. 

Lisää loput jauhot sekä voi ja vaivaa 
taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. 

Kohota taikina liinan alla n. 40 minuuttia. 

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa. 
Jaa taikina kahteen osaan ja molemmat osat 
edelleen 20 osaan. 

Muotoile palat sormenpaksuisiksi tangoiksi (n. 20 cm) 
ja rullaa tangon päät eri suuntiin kierteelle.
Kohota pullia pellillä liinan alla. 

Voitele pullat kananmunalla 
ja koristele rusinoilla.

Paista 225 asteessa 8 - 10 minuuttia. 











Kun teet taikina niin tee 
samalla oikein reilu sellainen. 
Tuo ohjeen taikinamäärä on vain 
ns puolen litran taikina, mutta 
se on helppo muuttaa vaikkapa 
litran taikinaksi josta saat jo 
kaikenlaista muutakin 
kuin rusinasaranoita



 Kierrepulliakin voi leipoa samalla.



 Bostonpullaakin pitää 
jouluna hieman tuunata. 
Nam.



Joulupullassa pitää olla paljon ihanaa täytettä. 




No leipastaanpa parit korvapuustitkin samalla! 
Kaikki pullathan voi pakastaa joulua odottamaan. 
Tai voihan niitä syödä koska vaan!

Kuva Mishka Reinman



Ai niin ja tähtitorttujakin voisi leipoa! 







Lucia on sokeiden ja 
näkövammaisten pyhimys

 Pyhä Lucia (lat. Sancta Lucia, 283–304) on katolisen kirkon 
kanonisoima ja ortodoksisen kirkon muistelema pyhimys, 
joka koki marttyyrikuoleman keisari Diocletianuksen hallituskauden lopulla noin vuonna 304. 
Mitään muuta Luciasta ei varmuudella tiedetä. 
Lucian päivää vietetään 13. joulukuuta. 
Muistopäivä kuului alun perin katoliseen 
pyhimyskalenteriin, 
mutta nykyisin sitä vietetään 
(jostain ihmeen syystä, 
vaikka nuo eivät kovin uskovaisia olekaan!)
 ruotsinkielisessä kulttuurissa. 











2 kommenttia:

Between kirjoitti...

Oletpa leiponut herkkuja!
Tarkoitus on leipoa jouluksi tähtipullia, kunhan kerkeän.

Hallatarinoita kirjoitti...

=)

Jonkun menneen joulu kuvia. =)


Mie en olekaan tähtipullia koskaan kokeillut tehdä...
Missä vaiheessa se piparitähti laitetaan pullan päälle?
Kun pulla on kohonnut? Liimataanko se kananmunalla? =)