...rakkaalla pullalla
on monta nimeä...
Minun jouluisia sahramipulliani,
aka rusinasaranoitani.
on monta nimeä...
Minun jouluisia sahramipulliani,
aka rusinasaranoitani.
Älä laita koskaan sahramia liikaa
koska se tekee pullasta melko
kuivakkaa.
Vain ihan hitunen väriksi.
Gluteeniton sahramipulla:
3,5 dl maitoa
25 g tuoretta hiivaa
15 g psylliumia
1 kananmuna
60 g sokeria
1 pieni ripaus sahramia
350-400 g Schär Mix jauhoa
rusinoita
1 kananmuna voiteluun
Vinkki:
Jos liotat rusinoita hetken vedessä,
Jos liotat rusinoita hetken vedessä,
ne eivät pala uunissa.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva.
Lisää psylllium ja sahrami.
Anna seoksen paksuuntua muutama minuutti.
Lisää kananmuna, sokeri ja sekoita hyvin.
Lisää jauhot vähitellen kunnes taikina on kiinteää mutta tahmaista.
Nosta taikina pöydälle ja jaa se paloiksi.
Muotoile taikinasta haluamiasi muotoja.
Anna kohota liinan alla n. tunti
Voitele pullat kananmunalla ja koristele rusinoilla.
Paista 200 asteessa 10-15 minuuttia.
Tässä tavallinen sahramipulla
200 g huoneenlämpöistä voita
1/2 g sahramia
5 dl täysmaitoa
50 g hiivaa
n.1 dl sokeria
1/2 g sahramia
5 dl täysmaitoa
50 g hiivaa
n.1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
1 kananmuna
n. 17 dl vehnäjauhoja
Voiteluun kananmunaa
Koristeluun rusinoita
1 tl suolaa
1 kananmuna
n. 17 dl vehnäjauhoja
Voiteluun kananmunaa
Koristeluun rusinoita
Kuumenna maito kädenlämpöiseksi.
Murenna hiiva joukkoon.
Lisää myös sahrami, sokeri, suola,
vaniljasokeri sekä kananmuna
ja puolet voista ja jauhoista.
Sekoita tasaiseksi.
Lisää loput jauhot sekä voi ja vaivaa
taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
Kohota taikina liinan alla n. 40 minuuttia.
Kumoa
taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa.
Jaa taikina kahteen
osaan ja molemmat osat
edelleen 20 osaan.
Muotoile palat
sormenpaksuisiksi tangoiksi (n. 20 cm)
ja rullaa tangon päät eri
suuntiin kierteelle.
Kohota pullia pellillä liinan alla.
Voitele pullat kananmunalla
ja koristele rusinoilla.
ja koristele rusinoilla.
Paista 225 asteessa 8 - 10 minuuttia.
Kun teet taikina niin tee
samalla oikein reilu sellainen.
Tuo ohjeen taikinamäärä on vain
ns puolen litran taikina, mutta
se on helppo muuttaa vaikkapa
litran taikinaksi josta saat jo
kaikenlaista muutakin
kuin rusinasaranoita.
Kierrepulliakin voi leipoa samalla.
Bostonpullaakin pitää
jouluna hieman tuunata.
Nam.
Joulupullassa pitää olla paljon ihanaa täytettä.
No leipastaanpa parit korvapuustitkin samalla!
Kaikki pullathan voi pakastaa joulua odottamaan.
Tai voihan niitä syödä koska vaan!
Kuva Mishka Reinman |
Ai niin ja tähtitorttujakin voisi leipoa!
Lucia on sokeiden ja
näkövammaisten pyhimys
Pyhä Lucia (lat. Sancta Lucia, 283–304) on katolisen kirkon
kanonisoima ja ortodoksisen kirkon muistelema pyhimys,
joka koki marttyyrikuoleman keisari Diocletianuksen hallituskauden lopulla noin vuonna 304.
Mitään muuta Luciasta ei varmuudella tiedetä.
Lucian päivää vietetään 13. joulukuuta.
Muistopäivä kuului alun perin katoliseen
pyhimyskalenteriin,
pyhimyskalenteriin,
mutta nykyisin sitä vietetään
(jostain ihmeen syystä,
vaikka nuo eivät kovin uskovaisia olekaan!)
ruotsinkielisessä kulttuurissa.
2 kommenttia:
Oletpa leiponut herkkuja!
Tarkoitus on leipoa jouluksi tähtipullia, kunhan kerkeän.
=)
Jonkun menneen joulu kuvia. =)
Mie en olekaan tähtipullia koskaan kokeillut tehdä...
Missä vaiheessa se piparitähti laitetaan pullan päälle?
Kun pulla on kohonnut? Liimataanko se kananmunalla? =)
Lähetä kommentti