Translate

23.11.2015

Sagrada Familia








Näimme häämatkallamme tämän ihmeellisen vähän pelottavan, mielikuvituksellisen goottirakennelman, roomalais-katolisen kirkon nimeltään Temple Expiatori de la Sagrada Família
Kirkon nimi merkitsee "pyhää perhettä". Ylläolevasta videosta näet, miten rakennus tulee muuttumaan kun sitä vielä ainakin 11 vuotta rakennetaan ja viimeistellään.

Katalonialainen arkkitehti Antoni Plàcid Guillem Gaudí i Cornet s. 25.6.1852, k. 10. 6. 1926, tuttavallisemmin Antoni Gaudi suunnitteli tämän ihmeellisen surrealistisen katedraalin.

Kauempaa rakennus on kuin taidokkaasti kosteasta merenrantahiekasta tehty jättimäinen hiekkalinna... Olisiko esikuvana ollutkin juurikin hiekkalinna, sillä Gaudi etsi muutenkin esikuvia töilleen luonnosta.

Gaudi sairasti lapsesta asti vakavaa reumatismia, jonka aiheuttamien kohtausten vuoksi hän oli ajoittain liikuntakyvytön. On arveltu, että Gaudín sairaus olisi tehnyt hänestä tavanomaista lahjakkaamman luonnon ja ympäristön tarkkailijan, mikä näkyy myöhemmin hänen arkkitehtuurissaan. 
Gaudí valmistui arkkitehdiksi 1878, ja koulun johtajan kerrotaan sanoneen Gaudín valmistuessa: ”Olemme antaneet todistuksen joko hullulle tai nerolle. Aika näyttää...”. 
Hän puhui koko elämänsä lähes yksinomaan äidinkieltään katalaania, vaikka se aiheuttikin käytännön vaikeuksista – rakennustyömailla hänen työohjeensa oli usein tulkattava espanjaksi  ei-katalonialaisille työmiehille. 
 

Arkkitehti alkoi suunnitella Sagrada Familiaa vuonna 1884 uurastaen itse rakennuksen parissa 40 vuotta, samalla muokaten ja muunnellen piiruustuksiaan, suunnitellen siitä todella monimutkaisen. Gaudi jopa asui keskeneräisessä tornirakennelmassaan erakkona elämänsä viimeiset 16 vuotta.

Gaudi kuoli traagisesti raitiovaunuonnettomuudessa. Merkillisen rakennuksen monimutkaiset piirustukset löydettiin ja rakentamista päätettiin jatkaa. Gaudi itse on haudattu rakennuksen kryptaan.

Gaudin syntymästä on tähän mennessä ehtinyt kulua 163 vuotta ja kuolemasta 89 vuotta mutta Sagrada Família on yhä kesken siitä huolimatta että sitä on rakennettu jo n 130 vuotta, niin monimutkainen se on. Sagrada Familian on luvattu olevan valmis v 2026, jolloin tulee kuluneeksi 100 vuotta Gaudin kuolemasta. 

Keskeneräisyydestä huolimatta rakennuksessa järjestetään miltei päivittäin messuja. Paavi Benedictus XVI vihki keskeneräisen Sagrada Famílian käyttöön 7. marraskuuta 2010. Kirkko sai samalla basilikan arvon. 



Antoni Gaudi 
valmistuttuaan arkkitehdiksi
26-vuotiaana, vuonna 1878.
Gaudi vältteli kameroita koko ikänsä 
ja siksi hänestä on olemassa vain muutama valokuva. 


Gaudi on hyvin arvostettu tietenkin koko maailmassa, mutta erityisesti kotikaupungissaan Espanjan Barcelonassa ja hänen teoksensa ovat upeasti ja hyvin vaalittuina esillä. Barcelona on paitsi Katalonian pääkaupunki, myös mitä suurimmassa määrin Antoni Gaudin kaupunki.

Gaudín töistä seitsemän (Güellin puisto, Güellin palatsi, Casa Milà, Casa Vicens, Sagrada Família, Casa Batlló ja Colònia Güell) on lisätty Unescon maailmanperintöluettelooon.

Meistä turisteista on valitettavasti myös haittaa, sillä esimerkiksi Güell Parkia on massaturismi jo alkanut vahingoittamaan ihmisten ajattelemattomuuden ja hoopojen selfieiden vuoksi... 

Itselleni ei tulisi mieleenkään pilata upeaa ainutlaatuista reissukohteen kuvaa omalla naamallani. =D 





Kuva ja lainaukset Wikipedia