Lokakuun neljäntenä juhlistetaan yhtä Suomen rakastetuimmista leivonnaisista, korvapuustia. Kansallista korvapuustipäivää vietetään tänä vuonna jo viidettätoista kertaa. Moni vannoo perinteisen puustin nimeen, mutta pullataikinan sisään voi pyöritellä paljon muutakin kuin kanelia ja sokeria.
Korvapuustista on olemassa lukuisia muunnelmia ja sen innoittamana on syntynyt täysin uusia leivonnaisia, kuten bostonkakku. Kotikeittiössä puustien tuunaamisen voi aloittaa korvaamalla täytteen perinteisen valkoisen sokerin fariini- tai ruokosokerilla. Täytteeseen voi lisätä myös manteli- tai pähkinärouhetta tuomaan puusteihin paahteisen herkullista makua. Kirpeyttä ja potkua kaipaava voi lisätä kanelin seuraksi inkivääriä.
– Vaikka kaneli-sokeritäyte onkin korvapuusteissa se juttu, salmiakkipuusteihin kannattaa kokeilla vahvan makuista salmiakki-lakritsitäytettä, vinkkaa tuotekehitysleipuri Tommi Lönnqvist Helsingin Myllystä.
Korvapuustin kierteisiin sopivat hyvin myös helposti levittyvät, maustetut tuorejuustot. Valikoimaa löytyy runsaasti makeista suolaisiin versioihin.
– Hiivaleipä- tai sämpyläjauhoilla ja ilman sokeria valmistettuna, perinteisen pullataikinan voi tuunata sopivaksi esimerkiksi kinkku-, lohi- tai pekonitäytteisille puusteille, muistuttaa Lönnqvist.
Jos tuntuu siltä, etteivät puustit pysy uunipellillä kasassa, taikinatangosta voi leikata sopivan kokoisia kiekkoja ja asetella ne muffinssivuokiin paistamista varten.
Parhaat raaka-aineet
Hyvä korvapuusti syntyy hyvistä raaka-aineista. Sinänsä ei ole merkitystä, käytetäänkö nesteenä maitoa vai vettä, mutta sen on oltava oikean lämpöistä. Kuivahiivaa käytettäessä nesteen tulee olla lämpimämpää kuin tuorehiivalla leivottaessa. Tuorehiiva ei puolestaan toimi liian kuumassa nesteessä. Kuivahiiva lisätään taikinaan jauhojen seassa, kun tuorehiiva liotetaan nesteeseen ennen jauhojen ja mausteiden lisäämistä.
Sokerin ja kardemumman määrä on makuasia.
– Kaikki eivät kardemumman mausta pidä, mutta minusta sitä pitää olla pullataikinassa paljon, myös korvapuustitaikinassa, sanoo kotitalousneuvoja Hilkka Huttunen Martoista.
Hän kehottaa lisäämään taikinaan jauhoja maltilla. Jauhomäärä on riittävä, kun taikina vaivatessa irtoaa kulhon reunoilta. Pullataikinaa, kuten muutakin hiivataikinaa pitää vaivata, muttei liikaa, jottei taikinan sitko katoa.
– Jos haluaa tehdä puustien leipomisesta todella helppoa, ne voi pyöräyttää valmiista leivonta-aineksesta, jossa kaikki kuivat aineet ovat oikeissa suhteissaan, vinkkaa Lönnqvist Helsingin Myllystä.
Kohota kahdesti
Korvapuustien, kuten muidenkaan pullien kohdalla ei kohotusvaiheessa kannata katsella kelloa saati taikinan kaksinkertaistumista.
– Neuvon painamaan taikinaa sormella, ja jos kuoppa nousee ylös, on taikina kohonnut riittävästi. Taikinan liiallinen kohottaminen aiheuttaa usein sen, ettei pulla kohoa enää leivottuna, toisessa kohotusvaiheessa. Sitkoa ei ole määrättömästi, kertoo Huttunen.
Ennen paistamista puustit voidellaan kananmunalla ja niiden päälle ripotellaan raesokeria. Kananmuna-allergikon korvapuusteihin kaunis väri syntyy maitokahvivoitelulla.
Uunista ulos
Korvapuustit pysyvät parhaiten koossa, kun puustirulla on riittävän kireä, puustit on asetettu pellille saumapuoli alaspäin ja uunin lämpö on oikea, noin 225 astetta.
– Liian haaleassa uunissa puustit jatkavat kohoamista eikä niistä välttämättä tule kauniita, Huttunen sanoo.
Korvapuustit ovat parhaimmillaan uunista tulon jälkeen hetken jäähdyttyään. Puustit sopivat loistavasti myös tuoreeltaan pakastettaviksi.
Faktalaatikko: Näin syntyy täydellinen korvapuusti
- Varmista nesteen lämpötila sen mukaan käytätkö kuiva- vai tuorehiivaa. Lisää kuivahiiva nesteeseen jauhojen seassa.
- Käytä sokeria ja kardemummarouhetta maun mukaan.
- Lisää voi tai margariini taikinaan pehmenneenä, ei sulana.
- Lisää taikinaan jauhoja sen verran, että se on vielä löysää. Vaivaa kunnolla.
- Kohota taikina vedottomassa paikassa. Älä kohota taikinaa liikaa.
- Kohota puustit vielä pellillä, noin 10 minuuttia riittää.
- Paista riittävän kuumassa, noin 225-asteinen uuni on sopiva, mutta älä liian kauan. Muuten puusteista tulee kuivia.
Salmiakkipuustit (n. 18 kpl)
Pullataikina
4 dl vettä
1 pala hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
1 ps Myllärin valmista kotipulla-ainesta
Täyte
200 g voita
1 tl salmiakkijauhetta
4 tl lakritsiuutetta
2 tl vettä
Sekoita lakritsiuute ja vesi. Vaahdota voi, salmiakkijauhe ja lakritsiuuteliuos.
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää pussi valmispulla-ainesta. Sekoita taikinakoneella n. 6 min, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja käsin n. 10 minuuttia. Peitä kulho hyvin ja anna kohota vedottomassa paikassa n. 30 minuuttia. Kaulaa taikina levyksi, levitä salmiakkitäyte, rullaa taikina ja leikkaa siitä n. 18 palaa.
Muotoile palat haluamallasi tavalla.
Anna pullien kohota pellillä liinan alla n. 30 minuuttia. Paista 225 °C n. 12 minuuttia.
Lisää salmiakin makua saat, kun koristelet pullat salmiakkikuorrutteella.
Salmiakkikuorrute
1 dl tomusokeria
2 tl salmiakkia (tai oman maun mukaan)
tilkka vettä
Sekoita ainekset ja valuta kuorrute lusikalla pullien päälle.
Täyte
200 g voita
1 tl salmiakkijauhetta
4 tl lakritsiuutetta
2 tl vettä
Sekoita lakritsiuute ja vesi. Vaahdota voi, salmiakki ja lakritsiuuteliuos. Kaulaa taikina ohueksi, levitä voiseos, rullaa ja muotoile pullat haluamallasi tavalla.
Resepti: Helsingin Mylly.
Lisää reseptejä: http://www.myllarin.fi/reseptit_vinkit
Kansallista korvapuustipäivää vietetään lauantaina 4.10. Myllärin Puustia uudella tavalla -puustibaari tarjoaa korvapuusteja Kampin kauppakeskuksen E-tasolla, Keskusympyrässä klo 11 alkaen.
Eipä siis muuta kuin koti tuoksumaan pullalle!
Lisätietoja:
Riitta Salenius-Mela
Markkinointijohtaja
Puh. 040 500 9841
riitta.salenius-mela@helsinginmylly.fi
www.myllarin.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti