Translate

6.12.2018

Onnea kotimaa




 
 
Laita tänään pöydälle liina juhlava 
ja hemmottele herkuilla rakkaita. 





***********************







Tänään on myös Pyhän Nikolaoksen päivä. 
Legendan mukaan hän syntyi Turkissa ja eli vuosina n. 270 – 6.12.343. Nikolaoksen isä Theophanes ja äiti Nonna menehtyivät ruttoon. Teini-ikäisen Nikolaoksen luostarin esimiehenä toiminut setä ryhtyi hänen kaasvatusisäkseen ja niin Nikolaoksesta tuli luostariveli. 


Nikolaos auttoi nälänhädän uhreja ja ongelmissa olevia ihmisiä. Legendan mukaan hän kohdisti paljon huomiota erityisesti lapsiin, jonka vuoksi häntä pidettiin keskiajalla lasten suojelijana.

  Pyhä Nikolaos on edelleen mm Napolin, Sisilian, Liègen,  Freiburgin ja monien muidenkin kaupunkien suojeluspyhimys, monien maiden lisäksi. 
 Häntä pidetään merenkävijöiden, matkustajien ja kalastajien suojelijana, sekä asianajajien, apteekkarien, oikeusmurhien uhrien ja lapsien suojeluspyhimyksenä.  


Nikolaos on joulupukin esi-isä  

 Pohjois-Amerikassa Nikolaoksen legendasta muokkautui Santa Claus, amerikkalainen punanuttuinen joulupukki-hahmo.

Suomessa lahjoja jakava Nikolaus tuli tunnetuksi 1800-luvulla. Se yhdistyi muiden suomalaisten joulunajan naamiohahmojen kanssa, (Tiernapojat, Nuuttipukki) jolloin syntyi suomalainen harmaaturkkinen joulupukki. Toisen maailmansodan jälkeen pukki kuitenkin vaihtoi pikkuhiljaa asunsa punaiseksi ja ilmestyi taloihin joulupäivän aattona. /Lähde Wikipedia