2.4.2018

Lastenkirjallisuutta ja sovinnontekoja

 


Samalla tänään on tanskan satusedän, 
kirjailija H. C. Andersenin 
(s.2.4.1805, k. 4.8.1875) syntymäpäivä.  

Andersen kirjoitti romaaneja, näytelmiä, oopperoita, runoja, matkakertomuksia ja omaelämäkertoja. Hän kirjoitti myös noin 156 satua. Juuri satujensa ansiosta hänestä tuli maailmankuulu kirjailija, kansainvälisesti tunnettu uranuurtaja ja monen satukirjailijan esikuva.

Andersenin tunnettuja satuja olivat muun muassa Peukalo-Liisa, Pieni merenneito, Villijoutsenet, Sikopaimen, Satakieli, Ruma ankanpoikanen, Paimentyttö ja nokikolari, Pieni tulitikkutyttöKeisarin uudet vaatteet, Prinsessa ja herne, Ruma ankanpoikanen ja Lumikuningatar.  Lastenkirjapäivää on vietetty maailmanlaajuisesti 
nyt 51 vuotta, eli vuodesta 1967 lähtien. Tänään on myöskin


Sanotaan ettei saisi antaa 
auringon laskea vihan yli, 
(vanha intiaanisanonta) 
eli asioista pitäisi sopia aina vielä 
samana päivänä, mutta joskus se 
on vaikeaa, jos vastapuoli ei halua sopia. 

 Varmaakin siksi on olemassa tämä teemapäivä. 
Mahdollisuus laskea sotakirves? Tänään on myöskin 


Autismi on autismikirjoon kuuluva neurobiologinen keskushermoston kehityshäiriö, joka aiheuttaa hyvin vaihtelevia toiminnan esteitä. Nämä toimintarajoiteet vaikuttavat huomattavasti autistisen henkilön elämään, mutta autismiin liittyy myös useita vahvuuksia. Monille henkilöille autismi on osa identitettiä: autismi ei ole tauti tai sairaus, josta pitäisi "parantua." Autistisilla henkilöillä aistien välittämä tieto ja sen tulkinta on yksilöllistä ja tavallisesta poikkeavaa. Autismi todetaan useimmiten lapsen kehityksen siinä vaiheessa, kun hänen pitäisi alkaa opetella vuorovaikutustaitoja. Autismi ei useinkaan näy ulospäin, jolloin ympäristö voi tulkita käyttäytymistä väärin. 


 
Kaikilla autistisilla henkilöillä ilmenee vaikeuksia
  • sosiaalisessa kommunikaatiossa (vaikeuksia sekä sanallisessa että sanattomassa viestinnässä)
  • sosiaalisessa vuorovaikutuksessa (vaikeuksia tunnistaa tai ymmärtää muiden ihmisten tunnetiloja ja tunteita sekä ilmaista omiaan)
  • sosiaalisessa mielikuvituksessa (ymmärtää ja tulkita muiden ihmisten ajatuksia, tunteita ja toimia) 
Aistien erityispiirteet 
 
Autismikirjon henkilö voi olla yli- tai aliherkkä eri aistimuksille, kuten äänille, kosketukselle, eri haju- ja makuaistimuksille sekä valolle, väreille, lämpötiloille ja kivulle. Esimerkiksi ympäristön erilaiset taustaäänet, jotka harvoin haittaavat muita ihmisiä, voivat autistisesta henkilöstä kuulostaa varsin kovilta ja häiritseviltä. Ne voivat  aiheuttaa ahdistuneisuutta ja tuntua jopa fyysisenä kipuna.

Erityiset mielenkiinnonkohteet  

Monilla autistisilla henkilöillä on erityisiä mielenkiinnnonkohteita varsin varhaisesta iästä lähtien. Nämä kohteet voivat olla luonteeltaan pysyviä tai vaihdella ajan kuluessa. Mielenkiinnonkohteet voivat liittyä esimerkiksi taiteeseen, musiikkiin, tietokoneisiin, liikennevälineisiin ja moniin muihin. Joskus mielenkiinnonkohteeksi saattaa muodostua jokin hyvin erikoinen ja epätavallinen asia. Erityiset mielenkiinnonkohteet tuotavat iloa ja onnellisuutta autistisen henkilön elämään.

Toistava käyttäytyminen ja rutiinit 
 
Autistinen henkilö haluaa pitää kiinni omista rutiineistaan sekä ennakoida tulevia asioita ja tapahtumia. Säännöt ja sopimukset voivat myös olla tärkeitä. Autistinen henkilö saattaa esimerkiksi haluta, että kouluun tai harrastuksiin mennään aina samalla tavalla; samalla kulkuvälineellä ja samaa reittiä.  Muutokset voivat tuntua ikäviltä, mutta niihin on helpompi asennoitua, mikäli pystyy valmistautumaan ennakolta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


♥ Kommentoi tähän jotakin. ♥