Vuodenvaihteen juhlimisella on tuhansien vuosien historia, jonka alkuperä voidaan jäljittää aina muinaisiin babylonialaisiin saakka, jotka aloittivat uuden vuoden uskonnollisilla festivaaleilla ja juhlilla.
Muinaisessa Roomassa uutta vuotta juhlittiin maaliskuun ensimmäisen täysikuun aikaan, jolloin juhlittiin vuoden jumalatar Anna Perennan juhlaa. Festivaali oli juhlimisen ja juomisen aikaa, ja ihmiset vaihtoivat lahjoja ja toivottelivat uutta vuotta.
Keskiaikaisessa Euroopassa uutta vuotta vietettiin 25. maaliskuuta, joka oli Marian ilmestyksen juhla. Tämä päivämäärä merkitsi uuden vuoden alkua tuolloin käytetyssä Juliaanisessa kalenterissa. Uuden vuoden juhliminen tänä päivänä jatkui gregoriaanisen kalenterin hyväksymiseen saakka 1500-luvulla, jolloin uuden vuoden aloitus siirrettiin tammikuun 1. päivälle.
Nykyisin vietettävä uudenvuodenaatto on suurelta osin moderni luomus, ja monet juhlaan liittyvät perinteet ovat kehittyneet 1900-luvulla. Tästä huolimatta uuden vuoden juhlilla on rikas ja monipuolinen historia, joka kattaa useita vuosisatoja.
Vuoden vaihtuminen on ilon, toivon ja pohdinnan aikaa ja sitä leimaavat usein kulttuurista toiseen vaihtelevat perinteet ja tavat. Sitä vietetään eri puolilla maailmaa monin eri tavoin, kun ihmiset osallistuvat rituaaleihin vanhan vuoden päättymisen ja uuden alkamisen kunniaksi. Uudenvuodenaatto nähdään usein hetkenä pohtia kulunutta vuotta ja viettää aikaa rakkaiden kanssa.
Tänä vuonna voimme lisäksi juhlia vaikkapa uuden kuun yötä, eli samaan aikaan juhlistaa sekä Maata että Kuuta.
Samalla nyt on ns 🌑 Musta kuu, eli toinen uusi kuu saman kuukauden aikana.
Joissain maissa saatetaan lähettää taivaalle paperisia taivaslyhtyjä, joiden mukana lähetetään toiveita.
Ilotulitteiden katseleminen on yleinen uudenvuodenaaton juhlintatapa.
Monissa latinalaisissa maissa syödään viinirypäleitä, yksi jokaista kellonsoittoa kohden keskiyöllä.
Yksi ikonisimmista uudenvuodenaaton perinteistä tapahtuu Times Squarella, New Yorkissa. Joka vuosi suuri kristallipallo lasketaan lipputangon huipulta keskiyön aikaan, mikä merkitsee uuden vuoden alkua. Tämä perinne on jatkunut vuodesta 1907 lähtien, (117 vuotta).
Uudenvuodenlupaukset
Jotkut ihmiset lupaavat itselleen, että he tekevät positiivisia muutoksia elämässään, kun he tekevät uuden vuoden lupauksia. Nämä päätökset voivat vaihdella henkilökohtaisista tavoitteista, kuten laihduttamisesta tai harjoittelusta enemmän, laajempiin tavoitteisiin, kuten muiden auttaminen tai ympäristötietoisemmaksi tuleminen.
Maailmanlaajuista rauhantuntia juhlitaan kullakin aikavyöhykkeellä 30 minuuttia ennen kuin kello lyö kaksitoista uudenvuodenaattoyönä.
Yli kahden vuosikymmenen ajan yksilöt ja ihmisryhmät ympäri maailmaa ovat liittyneet yhteen juhlimaan rauhaa ja samalla kutsuneet maailman ihmisiä elämään rauhassa. Ensimmäistä yleismaailmallista rauhantuntia vietettiin vuonna 1995.
Meditoi, lue ja jaa lainauksia rauhasta maljaksi uudenvuodenaaton juhliin tai jaa ne sosiaalisessa mediassa.
Joskus lyhyt mutta ajatuksia herättävä lainaus voi rohkaista jotakuta kohti rauhaa ja yhtenäisyyttä, auttaa hidastamaan ja ajattelemaan tai se saattaa aktivoida tekemään jotain rauhan nimissä.
🕊️
#UniversalHourofPeace
#NewYearsEve
#ChampagneDay
#newmoon
#NewYearsDay
DOTY
Hyvää uutta vuotta!
Ja hei, heti huomenna 1.1.2025 voidaan laittaa vuoden ensimmäiset siemenet multaan ja/tai pistokkaita juurtumaan.
🪴🌱🌿 - Keinovalon alle...
💚
Kevät on jo näkyvissä!