Translate

12.12.2023

Piparitaloja ja joulutähtiä

 

 

 Piparkakkutalot ovat peräisin 1500-luvulta,
jolloin ne jo yhdistettiin jouluun.   

*Suomessa niitä on rakennettu reilut 100 vuotta.  

 

Kun Grimmin veljeksiltä julkaistiin Hannu ja Kerttu -satu, jossa oli talo, joka oli valmistettu karkeista ja piparkakuista vuonna 1812, piparkakkutalojen suosio kasvoi.  

Saksalaiset leipurit alkoivat tehdä koristeltuja satumaisia taloja piparkakuista ja talot koristeltiin karkein, makeisin ja kuorrutuksella - joka edusti lunta.  

Nykyisinkin piparkakkutaloja rakennetaan erityisesti joulun aikaan. Piparkakkutaikinasta valmistetaan myös linnoja, mökkejä ja kirkkoja. Piparkakkutaloja tekevät ja niistä nauttivat kaikki ammattileipurista pieniin lapsiin, joita usein avustavat vanhemmat tai muut aikuiset.

Piparkakkutalokilpailujakin järjestetään usein tähän aikaan vuodesta. Maailman suurimman piparkakkutalon ennätys tehtiin Texasissa vuonna 2013.


Tee sinäkin oma piparkakkutalo. Tai koko kylä, tms.  Kutsu ystäviä kylään ja pitäkää piparkakkutalon rakennustalkoot. Voitte kaikki rakentaa samaa taloa tai kylää tai jokainen voi tehdä omansa. Voit myös pyytää jokaista vierasta tuomaan mukanaan pussillisen karkkia, joista saatte taloihin erilaisia koristeita.  
 
Toinen tapa viettää teemapäivää, on olla osallistua piparkakkutalokilpailuun.  
 
Tai voit lukea taas Hannu ja Kerttu sadun.
 /Checkiday.com

 

Piparkakkutalopäivä

#GingerbreadHouseDay

 

*Löysin tiedon oman blogini vanhemmasta kirjoituksesta
  

********* 
 

Joulutähti eli tähtilatva

 

"Atsteekkien kuningas Montezuma koristeli palatsinsa joulutähdillä, Cuetlaxochitlilla, kuten atsteekit sanoivat ja antoi kansansa viljellä kukkaa jumalien lahjana. 

  Atsteekit käyttivät joulutähden mehua kuumeen parantamiseen ja sen lehdistä he muodostuivat väriainetta. 

1600-luvulla valloittajien tunkeuduttua Meksikoon verenpunaisesta villikukasta tuli ensimmäistä kertaa osa kristillistä seremoniaa, kun sitä käytettiin kulkueessa Santa Pesebren Fiestassa."/DOTY  

 

 


 


 

Joulutähtipäivä 

#PoinsettiaDay