Translate

23.6.2021

Onnellista Juhannusta ja kesäkuun täysikuuta

 

 


 



Toivotan sinulle
onnellista
juhannusta!
Kerätään kukkia
hiuksiin, ovenpieliin,
tyynyjen alle
ja haaveisiin... 

-Una Reinman

 

 

Se ihan oikea juhannusaatto olisi tänään,

mutta koska allakantelijät räpelöivät juhlapäivien paikkoja, varsinkin Juhannuksen, (ettei ihmisille vaan tulisi liikaa vapaapäiviä) juhannusaatto onkin Suomessa virallisesti vasta ylihuomenna, 25.6...

- Vaan kukapa meitä kieltäisi juhlimasta Juhannusta jo nyt, sen oikealla paikalla? =D

 

 


 

Koit ja Hämarik, (eli Aamunkajo ja Illanrusko), ovat vanhan virolaisen tarinan rakastavaisia. Nämä kaksi näkevät ja kohtaavat toisensa vain yhden ainoan kerran vuodessa, juhannusyönä, jolloin aamun ja illan valot yhtyvät.
Koit ja Hämarik vannovat toisilleen ikuista rakkautta, hukuttavat toisensa suudelmiin -ja odottavat taas vuoden ajan seuraavaa tapaamista.

Jaanipäev, (juhannus) on yksi Viron vanhimmista ja suosituimmista kansanjuhlista.
Virolaiset valmistautuvat jaaniõhtu (juhannusaaton) viettoon 23.6. perinteisesti ja pitkälti suomalaisten heimoveljiensä tapaan kokoamalla puujätteistä suuria jaanitulia (kokkoja) eri puolille maata.
Lapset nauttivat siitä, että heillä on lupa valvoa vaikka läpi kesäisen yön.
Nuoret rakastavaiset vaeltavat metsissä etsimässä taikavoimia uskotusti suovaa saniaisen kukkaa.
Myös juhannusmatoja eli kiiltomatoja etsitään, ja löytäjälle on luvassa kaikkea mahdollista kuten onnea, rahaa ja rakkautta.
Nuoria neitoja, jotka haluavat vilkaista tulevaisuuteen, kehotetaan poimimaan niityltä kahdeksaa eri lajia kukkia, ja laittamaan ne yöksi tyynynsä alle, siten voi unessa nähdä tulevan puolisonsa.
Uhkarohkeimmat nuoret ja vähän aikuisemmatkin hyppivät hiipuvan kokon ylitse toivoen saavansa tempulla terveyttä loppuvuodeksi.
Maltillisempiin perinteisiin kuuluvat laulaminen, tanssiminen sekä vanhojen kansantarinoiden kertominen.
Juhannuspäivä 24. kesäkuuta on Virossa kansallinen vapaapäivä. /Wikipedia



Täällä Virossa on siis juhannusaatto jo tänään... 

Me voimme Hanin kanssa siis viettää juhannusta kahdesti, ensin virolaisittain ja sitten suomalaisittain. Lähinnä paljuillen ja grillaten. Kaadamme ensin pihasta vielä pari väärässä paikassa kasvavaa nuorta koivua juhannuskoristekoivuiksi... Ehkä vihdantapainen myös saunaan tuoksuttajaksi... 
- Saunassahan ei tarvitse olla kuin muutama koivunoksa vedessä niin se tuoksu hurmaa... 
Lisään saunasiiliin hieman tervantuoksuakin niin juhannuksessa on tunnelmaa. 

Eilen illalla kaupoissa huomasi että kaupunkilaiset olivat saapuneet mökeille tai sukulaisilleen tms ja kaupoista loppui jopa keräilykärryt... 

Emme - tietenkään- menneet sellaiseen tungokseen, vaan etsimme hiljaisemman ja ihanan viileän kaupan jossa asioimme. 

Korona ei ole vielä ohi joten kenenkään ei kannattaisi hetkeksikään unohtaa sitä... 

Itse emme ole reiluun puoleentoista vuoteen käyneet kahvilassa, näyttelyissä, konserteissa, juhlissa, kavereiden kanssa hengailemassa, missään kyläpaikassa, leffateattereissa, kirjastoissa, ravintoloissa, terasseilla, edes parturissa, saati kampaajalla, jossa en ole käynyt kohta 20 vuoteen muutenkaan... 

Me samoilemme luonnossa ja rakennamme mökistä mieleistämme. 

Pysyttelemme ihmisistä erillämme... 

 

 


 

 

 

Juhannustaiat ovat leikkimielinen osa juhannuksen juhlintaan liittyvää kansanperinnettä. Juhannuksena tehtiin taikoja lähinnä naimaonnea ja tulevaisuutta varten. Monet taioista tähtäsivät ennustuksiin tulevasta, varsinkin aviomiehen laadusta ja naimaonnesta, ja toisilla taioilla naimaonnea pyrittiin parantamaan. 
Naimisiinmenoon ja lempeen liittyvät taiat liittyvät erityisesti juhannukseen, sillä se on ollut muun muassa hedelmällisyyden juhla. Juhannustaioista monet suoritettiin alasti. 

 

UNITAIAT:
Tulevan puolison voi nähdä juhannusyönä unessa, jos olet laittanut tyynyn alle yhdeksällä heinällä sidotun kukkaseppeleen.

 

Yleinen taika on tapa laittaa paikkakunnasta ja perinteestä riippuen tietty määrä, esimerkiksi seitsemän tai yhdeksän erilaista kukkaa tyynyn alle juhannusyöksi. Tulevan puolison pitäisi ilmaantua unessa.

 

Jos juhannusaattoyöksi laittaa sitomattoman vihdan tyynynsä alle, näkee tulevan puolisonsa yöllä sitovan sen.

 

Tulevasta sulhosta voi uneksia juhannusyönä myös vasemman jalan sukka väärin päin jalassa.

 

SIIVOUSTAIKA:  
Tyttö näkee tulevan puolisonsa, jos hän lakaisee juhannusyönä makuuhuoneensa lattiaa alastomana, punainen nauha vyötäisillä, niin hänen sulhasensa haamu tulee häntä tervehtimään.

 

KUVAJAISET:
Jos juhannusyönä asettaa peilit vastakkain ja katsoo toiseen peiliin, näkee toisesta peilistä tulevan sulhasensa/morsiamensa.

 

Katsottaessa kaivoon, lampeen tai lähteeseen juhannusyönä, mieluiten alasti, pitäisi siellä vedessä näkyä tuleva puoliso.

 

METSÄTAIAT:
Jos juhannusyönä liikkuu metsässä, saattaa nähdä virvatulen palavan. Sen alta löytyy aarre.

 

Saniaisenkin saattaa nähdä kukkivan Juhannusyönä. Silloin kukka pitää kiireesti poimia, koska se tuo poimijalleen taikavoimia.

 

Neito voi kuunnella juhannusyönä käen kukuntaa. Niin monta kertaa kuin kukahtaa, niin monta vuotta on sulhasen löytymiseen. Jos ei kuku lainkaan, tulee sulho vielä samana vuonna.

 

PELLOT JA NIITYT:
Tytöt saavat hyvän naimaonnen, jos juhannusyönä alastomana kieriskelevät kasteisella niityllä, tai kiertävät kolmikulmaisen pellon kolmeen kertaan, tai kokon polttamisen jälkeen pyörivät poikatalojen ruispelloissa...

 

Jos juhannusyönä näkee kyykäärmeen voi tulevan puolisonsa löytää siitä ilmansuunnasta, jonne käärme pakenee.

 

SAUNATAIAT:
Kun juhannussaunan jälkeen heittää vihdan/vastan saunan katolle, niin siitä suunnasta, mihin sen puinen pää osoittaa, tulee heittäjälle puoliso.

 

Tulevan sulhon voi nähdä, jos puolen yön aikaan juhannusyönä kiertää saunan kolmesti ja kurkistaa alastomana lähteeseen. Jos turvaudut saunatemppuun, varaa sulholle jokin lahja, sillä muuten pahat voimat uhkaavat.

 

KOKKOTAIAT:
Juhannuskokon savu kääntyy sen suuntaan, joka pääsee pian naimisiin.
Juhannuskokon poltettuaan hyppäävät pojat lempeään nostaakseen kokon savun yli.

 

Jos juhannuskokon hiilloksille heittää juhannusaattona kalastetun lahnan, voi kalan kylkiruotojen huomata osoittavan tulevaa puolisoa.

 

Jos kaataa tilkan väkijuomaa veteen juhannuskokon peilikuvan kohtaan ja samaan aikaan kala hyppää, tietää se intohimoista avioliittoa.
/WP

 

Lisää juhannustaikoja... 

 Nämä ovat tietenkin aikalailla vanhanaikaisia taikoja...  
Nykyaika onkin keksinyt uusia näiden tilalle, mutta jotkut vielä luottavat vanhoihin, hyviksi havaittuihin... =D  




 

24.6. on kesäkuun täysikuu eli mansikkakuu (alonquin), simakuu, ruusukuu (siirtom. amer. eur.), hunajakuu, orapihlajakuu, voimakkaan auringon kuu, hevostenkuu (keltit), kukkakuu (engl.), vihreän maissin kuu (cherokee), kuu, kun lehdet ovat kasvaneet (d. sioux), lootuskuu (kiinal.), tuulinenkuu (choktaw)...

 




 

 

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ai ootteko muuttanu viroon? T. Anne

Hallatarinoita kirjoitti...

Anne :)

Meillä on täällä Eestissä kakkoskoti. Pieni mutta rakas sellainen.

Anonyymi kirjoitti...

Onneks palasit takas! Monet blogit on niin pintaliitoa. Sulla on asiaa ja tarinaa.

Ewwie

Hallatarinoita kirjoitti...

Oooo! Kiitos! :)

Asiasta en niin tiedä mutta kiva tietää, että joku kaipasi! ❤️