Translate

10.6.2021

Auringonpimennyspäivä

 

 

 


 

 

Tänään on auringonpimennys.... 

Osittainen sellainen, kun kuu lipuu aurigon edestä... 

Älä katso koskaan aurinkoa paljain silmin.
Älä myöskään kuvaa sitä suoraan millään laitteella. 




Ohessa Tähtitieteellisen Ursa:n ohje,
Auringon tarkkaileminen turvallisesti:

"Aurinkoa, sen suunnalla tapahtuvia ilmiöitä (kuten Venuksen tai Merkuriuksen ylikulkuja) tai auringonpimennyksiä tarkkaillessa on muistettava, että Auringon säteily on haitaksi suojaamattomalle silmälle. Auringon infrapuna- eli lämpösäteily aiheuttaa vaurioita verkkokalvolla jo muutamassa sekunnissa. Näön heikkenemisen kuitenkin huomaa vasta muutaman tunnin kuluttua Auringon tarkkailusta. Mikäli Aurinkoa on tarkkailtu suojatta pitempään kuin joitakin sekunteja, syntyy pysyviä vaurioita.

Huom! Koska aiheesta liikkuu tasaisesti joitain väärinkäsityksiä, sanottakoon tässä vielä että auringonpimennyksen aikana on aivan turvallista liikkua ulkona ja lapset voi päästää päiväkodeissa ja kouluissa normaalisti ulos. Auringosta ei lähde mitään poikkeuksellisen haitallista säteilyä pimennyksen aikana, vaan varoitukset koskevat sitä että Aurinkoon ei pidä koskaan katsoa suoraan, pimennystä tai ei, eikä erityisesti kiikareilla tai kaukoputkilla.

Ursasta saa pimennyksen katseluun tarkoitettuja laseja joiden hinta on 3,50 €. Niissä on pahvikehysten väliin sijoitettu erityistä aurinkosuodinkalvoa, jotka päästävät lävitseen sadastuhannesosan Auringosta tulevasta säteilystä. Lasien pisin sallittu yhtäjaksoinen katseluaika on 3 minuuttia kerrallaan. Tämän jälkeen on pidettävä vähintään 30 sekunnin tauko. Saman asian ajavan pimennysmaskin voi askarrella itsekin aurinkosuodinkalvosta, mutta mikään satunnainen hopeanvärinen materiaali ei aja samaa asiaa. Jos taloudesta löytyy jo pimennyslasit aiempien pimennysten ajalta, on syytä tarkistaa, ettei niihin ole tullut reikiä tai taitoksia, joiden kohdalta kalvon pinnoite on vaurioitunut.

Yksi parhaista suojista on hitsarinlasi numero 14. Se läpäisee vain muutaman miljoonasosan näkyvästä valosta ja pari sadastuhannesosaa infrapunaisesta valosta. Myöskään tällä lasilla Aurinkoa ei tule tarkkailla pidempään kuin muutaman minuutin kerrallaan. Yleisölle on aikaisempina vuosina myyty myös hitsarinlaseja 9, 10 ja 11, jotka eivät täytä yllämainittuja vaatimuksia. Vaaleampien hitsaajanlasien käyttö päällekkäin ei ole turvallista, esim. kahden tummuudeltaan 8 olevan hitsaajanlasin yhteistummuus ei ole 16. Hitsarinlasienlasien tai vanhanaikaisen mustavalkofilminkään kanssa Aurinkoa ei tule tarkkailla kuin muutaman minuutin ajan kerrallaan silmien kuumenemisen vuoksi.

Muita riittämättömiä ja silmälle vaarallisia suojia ovat mm. mustaksi valotetut ja kehitetyt värifilmit, uudenaikaiset mustavalkofilmit tai röntgenfilmit. Ne himmentävät auringon näkyvän valon, mutta päästävät lävitseen lähes kaiken lämpösäteilyn. Omatekoisina suojina käytettyjen CD- ja DVD-levyjen metallipitoisuus vaihtelee paljon ja on useimmiten riittämätön, eikä niitä ei voi turvallisesti käyttää auringonpimennyksen katselemiseen.

Mikäli käytössä on kaukoputki, okulaarista tulevan kuvan voi heijastaa levylle. Okulaarissa ei saa olla linssien kiinnitykseen käytettävää kittiä, sillä se sulaa kuumuudessa. Kaukoputken valmistajan ohjeet auringon tarkkailusta kannattaa myös lukea. Okulaariin ei saa katsoa, ellei kaukoputken eteen ole asetettu laadukasta suodinta tai suodatinkalvoa. Suodatinkalvolla voi suojata myös kiikarit ja kameroiden herkän optiikan. Halpojen kaukoputkien mukana saattaa tulla okulaariin ruuvattavia suotimia, mutta ne eivät yleensä ole turvallisia. Myös kitittömiä okulaareja käyttäessä kaukoputki on suunnattava muutaman minuutin katselun jälkeen pois Auringosta, sillä kaukoputken muutkin osat lämpenevät pian vaarallisen kuumiksi.

Kuuta ja kuunpimennyksiä voi sen sijaan tarkkailla turvallisesti paljain silmin." /Tähtitieteellinen yhdistys Ursa



 Muista myös aurinkosuojavoide... 

 

Minusta olisi mukavaa jos joka kesäpäivä

 aurinko olisi välillä pilvien takana. 

 

Hellepäivänä parasta onkin tuo kuvan 

hetki, kun puut viimein antavat varjoaan...