Translate

25.2.2021

Kerro satuja ja tartu hetkeen


 

 

 Maagisten tarinoiden jakaminen on yhtä vanhaa perinnettä kuin itse aika. 

Nimitys ”satu” otettiin käyttöön vuonna 1697 mutta on todennäköistä, että jotkut saduista ovat peräisin jo pronssikaudelta yli 6000 vuoden takaa. 

Satuja on kerrottu suullisen perinteen välityksellä. Jokainen sukupolvi kertoi ja dramatisoi tarinoita seuraavalle sukupolvelle. 

1700-luvun lopulla syntyi satujen keräilijöitä, joista tunnetuimpia olivat Charles Perrault ja Grimmin veljekset. Jotkut kirjailijat, kuten Hans Christian Andersen kirjoittivat itse omat tarinansa. 

 

 

 


Disney-elokuvien menestys kertoo, kuinka satujen tyylilaji on edelleen suosittua. Tarinat vangitsevat sydämemme ja mielikuvituksemme. 

Juhlimalla Kerro satu -päivää jatkat maagista perinnettä, ja varmistat, että satu on edelleen hyvin suuri osa elämäämme.  

Ehkä yksi satujen mielenkiintoisimmista näkökohdista on, kuinka ne muuttuvat ajan myötä.

Vaikka nykyään sadut yhdistetään lastenkirjallisuuteen, saatat yllättyä kuullessasi, että monilla tämän päivän rakastetuilla tarinoilla on melko synkkä alkuperä.

1700-luvulta lähtien monia satuja sensuroitiin ja uudistettiin niin, että ne sopivat paremmin lapsille. Tarinoita on myös mukautettu ja keksitty uudelleen eri ajanjaksoille ja kulttuureille. Alkuperäisten satujen tilalle on tullut erilaisia ​​nykyaikaisia uudelleenjulkaisuja. 

 

 

  "Jos haluat lastesi olevan älykkäitä, lue heille satuja. " 

-Albert Einstein 

 

Einstein tunnusti mielikuvituksen tärkeyden. Satujen tarinat ovat uskomattoman arvokkaita sekä lapsille että aikuisille, kun on kyse oppimisesta maailmassa jossa elämme ja kehittävät kykyämme luovuuteen. 

Psykoanalyytikot pitävät myös satuja  tärkeinä. Lempikertomuksemme voivat käänteidensä, ikivanhojen teemojensa ja tuttujen hahmojensa avulla paljastaa paitsi alitajuntamme toiminnan myös kollektiivisen psyykkemme perustaa. 

 

 

 

 


 

Kuinka juhlia Kerro satu päivää?

Kerää perheenjäsenesi yhteen ja näytelkää suosikkisatunne. Tai lukekaa satuja yhdessä. Tai laittakaa pyörimään lempisatuelokuvanne.


Jos jäi epäselväksi niin 26.2.

vietetään Kerro satu -päivää.

 

 *******

 

 

 


 

Joko sinulla on Toivelista?

 

26.2. on myös Carpe Diem,

eli Tartu hetkeen -päivä

 

Monet ihmiset suunnittelevat huomista tai elävät tulevaisuutta varten, mutta ainoa hetki, jolloin olemme todella kiinni elämässä, on juuri nyt! Tämä on kaikki, mitä meillä todella on, ja latinalaissanat Carpe diem, ovat tärkeä muistutus tästä.

Carpe Diem -päivän perusti Yvette Francino sen jälkeen, kun hänen rakas ystävänsä Craig Dunham sai ALS-diagnoosin ja menehtyi. Craig eli haastavien olosuhteiden keskellä mutta silti hänen elämänsä inspiroi Yvettea.

Niinpä Yvette alkoi innostaa muitakin ihmisiä.  

 Vuosi 2014 oli merkittävä vuosi Yvettelle. Hän keräsi yli 12 000 dollaria ALS -haastellaan. Hän halusi kiinnittää enemmän huomiota ALS-tutkimukseen sekä itse elämään iloisilla kokemuksilla. 

Yvette itse vietti syntymäpäiväänsä edeltävät 60 viikkoa suorittamalla 60 erilaista haastetta, jotka auttaisivat häntä tarttumaan päiviinsä.  

Erityisenä henkilökohtaisena muistutuksena Yvettelle kirjaimet "CD" eivät tarkoita vain Carpe Diemiä, vaan ovat myös Craig Dunhamin nimien alkukirjaimet. 

 


 

Kuinka juhlitaan Carpe Diem -päivää?  

Tarkoitus on voimasanojen mukaan tämän hetken hyödyntäminen ja eläminen nykyhetkessä.  

Anna inspiraation ja luovuutesi virrata, luo taidetta, tee ystävällisiä asioita muille, tai lue vain kirjaa... Mitä tahansa teetkin, se tulisi tehdä nautinnolla ja rakkaudesta toisiin ja itseesi. 

Keksi omia luovia ideoitasi tai ota vinkkejä seuraavista: 


Hengitä syvään  

Päästäksesi päivittäisestä oravanpyörästäsi edes hetkeksi, ota itsellesi oma hetkesi harjoitellaksesi hengitystä. Jopa muutaman minuutin keskittyminen johonkin niin yksinkertaiseen auttaa, koska hengittäminen voi kalibroida mielen ja kehon uudelleen. Keskittyminen syviin hengitysharjoituksiin voi toimia muistutuksena siitä, että elämää on tarkoitus elää juuri nyt

 

  Tee jotain tavallisesta poikkeavaa  

Aja eri reittiä töihin, juo teetä kahvin sijaan, kävele puistossa lounaalla tai osta kukkakimppu työpöydällesi. Carpe Diem -päivän ei tarvitse olla mitään monimutkaista. Kyse voi olla yksinkertaisesti siitä, että ihmiset nauttivat ja omaksuvat hetken.  

Tai katso inspiroiva elokuva. Joskus motivoidumme muiden tarinoista ja ihmisistä, jotka ovat voittaneet haasteet. 


Tee toivelista 


Ajatuksena on, että henkilö laatii listan kaikista asioista, jotka hän haluaa tehdä ennen kuolemaansa, kuten yrittää oppia uusi kieli tai patikoida Mt. Everestille. Ihannetapauksessa luettelo sisältää sekä pieniä että suuria kohteita - jotkut voidaan tehdä spontaanisti ja toisia, jotka vaativat suunnittelua.  
 
Niille, joilla on jo toivelista, Carpe Diem -päivä on 26.2. täydellinen hetki valita jotain toivelistasta, tehdä se ja rastia pois listalta! 
 
 

Alkuperäistekstit: Days of the year