Translate

17.7.2020

Haavoittunut vapaussoturi






Valkoisia isotähtiputkia, sinisiä siperianpallo-ohdakkeita, sekä sinisiä ritarinkannuksia (joita juuri edellisenä yönä oli sademyräkkä päässyt hieman kurmuuttamaan) kasvoi komeaa nuorukaista esittävän patsaan jalustan ympärillä Kuressaaressa. 

Patsas on nimeltään 
Haavoittunut vapaussoturi.











Siellä sotilas hetken hengähtää... 







Haavoittunutta sotilasta esittävä muistomerkki paljastettiin juhlallisin menoin 29. heinäkuuta 1928. 

Muistomerkkiin kiinnitettiin myöhemmin kaksi pronssitaulua, joissa oli 82 Viron vapaussodassa kaatuneen ja 77 haavoittuneen saarelaisen nimet.

Pronssiin valettu muistomerkki oli Amandus Adamsonin (1855-1929) käsialaa. Hän oli Viron kuuluisimpia kuvanveistäjiä, jonka tunnetuin teos on Russalkan muistomerkki Tallinnassa.

Ensimmäisen kerran muistomerkki poistettiin 18. kesäkuuta 1940, kun Neuvostoliitto oli miehittänyt Viron. Haavoittunut sotilas palasi entiselle paikalleen Kuressaaren keskustaan Saksan vallan ajalla syksyllä 1942.

Neuvostomiehittäjien palattua muistomerkki poistettiin uudelleen huhtikuussa 1945. Se todennäköisesti upotettiin meren pohjaan. Sitkeä sotilas palasi Kuressaareen voitonpyhänä 23. kesäkuuta 1990.  /Suomen sotahistoriallinen seura 






Sinivalkoiset kukkaset eivät kuvaushetkellä olleet ehkä upeimmillaan mutta kertoivat silti omaa tarinaansa patsaan kanssa.



Entisen kotimme pihalla oli näitäkin kaikkia kukkia, mutta isotähtiputket eivät olleet kyllä siellä näin kauniita ja komeita kuin haavoittuneen sotilaan luona olevat.