Alle 1-vuotiaille lapsille
ei saa antaa koskaan raparperia, eikä myöskään pieniä uusia perunoita,
tai pinaattia.
Älä anna lasten leikkiä raparperin lehdillä, koska
- niin, tiesitkö että raparperi on myrkyllinen kasvi ja
etenkin lehti on hyvin myrkyllinen.
Raparperinlehdet
eivät kelpaa leikkeihin, eikä hatuiksi
eivätkä missään tapauksessa
"saunaan pefleteiksi", niin kuin jossain niksissä suositeltiin!!
Raparperin lehtien päälle ei
saa asetella ruoka-aineita
tai käyttää niitä lautasina!
Älä myöskään "haudo kipeitä polviasi" näillä myrkyllisillä lehdillä, niin kuin uudessa vinkissä kehotetaan!
Raparperista, Rheum rhaponticum, voi
käyttää
ruuaksi
ainoastaan
varret, eli lehtiruodit.
Koko kasvi sisältää myrkyllistä oksalaattia,
joka voi aiheuttaa monenlaisia yleisoireita.
Raparperi pitää aina kypsentää ennen syömistä.
Kasvia ei pidä koskaan syödä raakana, koska lehtiruotikin sisältää oksalaattia.
Älä siis tee "kesäjuomaksi raparperivettä keittämättä"!
Pahimmillaan raparperin syöminen raakana
voi aiheuttaa hypokalsemiaa tai munuaisvaurion.
Ensiapuna on annettava
kalsiumpitoista juotavaa
ja lääkehiiltä,
jos potilas on nauttinut lehteä
tai suuren palan vartta.
Oksaalihappo sitoo elimistön kalsiumia lähes
liukenemattomaksi kalsiumoksalaatiksi,
josta voi muodostua virtsa- ja munuaistiehyitä
tukkivia kiviä.
Oksaalihappo voi myös pahentaa kihti-, reumapotilaan
tai niveltulehdusta potevan vaivoja. Myös munuais- ja sappikiviongelmaisten
on oltava varovaisia.
Ei siis raparperia reumaa, nivelrikkoa,
sappikiviä, munuaistautia tai kihtiä potevalle, eikä koskaan pienille lapsille.
Joillakin ihmisillä oksaalihaposta
voi olla haittaa myös luustolle.
Raparperi ei sovi myöskään
suolistosairautta potevalle.
Oksaalihappo on toksiini,
joka ärsyttää suoliston seinämiä.
Oksaalihappoa on raparperin ja pinaatin lisäksi myös punajuuressa, (eli sitäkään ei saa nauttia raakana), sekä suolaheinässä ja ketunleivissä.
Vaikka raparperi on halpa, helppo ja kätevä
ja sitä kasvaa miltei riesaksi asti mökeillä
ja pihoilla, mieti kenelle olet sitä tarjoamassa.
Ota ensin selvää, voivatko kaikki syödä sitä,
ennen kuin tarjoilet ruuaksi.
(Sama kuin sienien kanssa, - nekään eivät
käy ravinnoksi joillekin!)
Raparperi on kotoisin Kiinasta, missä sen juurta
on käytetty tuhansia vuosia ulostuslääkkeenä,
koska juuri pistää vatsan sekaisin
-niin kuin ne sen varretkin tekevät joillekin yhä.
Kiinalaiset käyttivät sitä laksatiivina ja meillä siitä tehdään piirakkaa jota syödään porukalla. 😁
Terveiden aikuistenkin kannattaa
AINA syödä raparperiannoksensa
maitotuotteiden kanssa.
Mutta:
Kun otat käyttöön raparperin varsia eli lehtiruoteja, voit käyttää myös myrkylliset lehdet kiehauttamalla niistä myrkkyä puutarhan tuholaisille!
Tässä pari vinkkiä. Tehoaa mm kirvoihin, muurahaisiin ja etanoihin:
"RAPARPERIVESI
n. 700 g raparperin lehtiä
5 l vettä
Keitä raparperinlehtiä vedessä 30 minuuttia. Nouki lehdet pois. Täytä suihkupullo ja ruiskuta laimentamattomana kirvaisille koristekasveille. Uusi käsittely tarvittaessa. Raparperivettä ei saa käyttää syötäville kasveille."/ Luomulaakso.fi
Samaa täällä:
"Tuholaistorjunta:
Raparperivesi muurahaisten ja etanoiden karkoittamiseen: pilko muutama lehti astiaan, kaada kuumaa vettä päälle ja anna hautua muutaman päivän."/ Poikkitieteellinen kokkaus
🌿
Raparperin kukka
Ja jos aiot käyttää raparperia piirakoihin, hilloihin, yms mihin syötävään aiotkaan, niin älä anna sen kukkia!
Kukkiminen tekee raparperin varret, eli lehtiruodit puumaisiksi ja siten mauttomiksi.
Leikkaa aina kukkavarsi pois kun näet sen yrittävänkin kasvaa!
Mutta, jos raparperisi toimii vain puutarhan viherkasvina, saa se tietysti silloin myös kukkia. Komeahan se kukka on. En tosin laittaisi maljakkoon.
- Toisin kuin eräässä uskomuksessa väitetään, kukinta ei mitenkään verota seuraavan vuoden lehtiruotien määrää. Aiheuttaa vain puumaisuutta senhetkisen kukintakesän loppusatoon.
🌿
Wikipedia
Satokausikalenteri
Oma kokemus
Kuusenkerkät:
Kuusi, edes kerkkinä, ei sovi ravinnoksi henkilöille,
joilla on astma tai hinkuyskä.
Nauttiminen voi aiheuttaa allergisia reaktioita.
Havupuiden sisältämät hartsit lisäävät munuaisten toimintaa,
ja siksi niitä ei kannata myöskään
käyttää esim kerkkinä,
jos on raskaana
tai sairastaa munuaistautia.
"Kuusenkerkkäraparperimehu"
ei siis sovi astmaatikoille, reumaattisille,
kihtiä, munuaistautia,
sappikiviä, tai nivelrikkoa poteville,
alle 1-vuotiaille,
hinkuyskää tai
suolistosairauksia poteville,
eikä raskaanaoleville!
Lähteet:
Myrkytystietokeskus
Wikipedia
Yle
2 kommenttia:
Ai siksi reumaattinen anoppini kitisee särkeviä niveliänsä kun hän ahmii rabarperia kesäisin aina.
Oi voi! :( Vihjaapas hänelle tästä oksaalihapon tulehduksia pahentavasta ominaisuudesta...
Lähetä kommentti