Translate

20.2.2019

Rakkautta, rakkautta vaan







Kaikilla, joilla on joku 
lemmikki, on tänään 
aihetta juhlaan, koska vietämme  
Kukapa ei lemmikkiään 
rakastaisi!?

************


Tänään on lisäksi

World Day of Social Justice


Yhä tänä päivänä löytyy kaikista yhteiskunnista epäoikeudenmukaisia piirteitä.
Sukupuoleen perustuvaa syrjintää tapahtuu työpaikoilla, työttömyysluvut nousevat, ihmisiä jää sosiaaliturvan ulkopuolelle. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus ei toteudu kaikkialla maailmassa.

Mitä sosiaalisella oikeudenmukaisuudella tarkoitetaan? Se voidaan määritellä ihmisten mahdollisuudeksi saavuttaa täysi potentiaalinsa yhteiskunnassa. Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden käsitteellä viitataan reiluuteen ja molemminpuoliseen vastuuseen: ihmiset ovat vastuussa toisistaan ja kaikkien vastuulla on varmistaa, että ihmisillä on yhtäläiset mahdollisuudet onnistua elämässä.

Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on ensisijainen periaate, joka takaa rauhallisen ja menestyksekkään yhteiselon maailmassa. Sitä tuetaan edistämällä sukupuolten välistä tasa-arvoa, alkuperäiskansojen ja maahanmuuttajien oikeuksia sekä poistamalla esteitä, joita ihmiset kohtaavat sukupuolensa, ikänsä, rotunsa, etnisen alkuperänsä, uskontonsa, kulttuurinsa tai vammansa takia.
Valitettavasti sosiaalinen oikeudenmukaisuus on aivan liian monelle ihmisille edelleen vain kaukainen haave. Äärimmäinen köyhyys, nälkä, epäoikeudenmukaisuus ja ihmisoikeuksien rikkominen ovat suuri osa nykypäivää. Maailmanlaajuinen talouskriisi uhkaa huonontaa tilannetta entisestään.

Yksi YK:n tärkeimmistä tehtävistä kehityksen ja ihmisarvon edistämistyössä on sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tavoittelu.

YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin mukaan sosiaalisessa oikeudenmukaisuudessa on kyse muustakin kuin eettisestä velvoitteesta – sosiaalinen oikeudenmukaisuus on kansallisen vakauden ja globaalin hyvinvoinnin perusta.

”Yhdenvertaiset mahdollisuudet, solidaarisuus ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen ovat välttämättömiä kansakuntien ja ihmisten täyden potentiaalin saavuttamiseksi”, Ban kommentoi.
”Maailman sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivä kannustaa kaikkia maita konkreettisiin toimiin arvokkaan elämän ja yhdenvertaisten mahdollisuuksien edistämiseksi.” 


Lähteet: