Ihana toukokuu
kuohujuomineen
ja
munkintuoksuineen
alkakoon.
Tässä teille
Hyvät munkit:
Hyvät munkit:
1 l Munkinpaistoon sopivaa kasvisöljyä
2 1/2 dl maitoa
25 g hiivaa
(tai kaksi pussia kuivahiivaa)
(tai kaksi pussia kuivahiivaa)
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
n. 7 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
50 g pehmeää voita
PINNALLE:
Sokeria
Liuota hiiva lämpimään maitoon ja lisää kananmuna.
Jos käytät kuivahiiva, sekoita hiiva jauhoihin.
Sekoita sokeri, kardemumma, vehnäjauhot ja suola keskenään. Lisää suurin osa jauhoseoksesta taikinaan ja vaivaa taikinaa hetki.
Lisää lopuksi pehmeä rasva ja loput jauhot. Vaivaa taikina kimmoisaksi, lisää jauhoja tarvittaessa. Jätä taikina leivinliinan alle kohoamaan.
Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, pyörittele taikinasta pötkö ja jaa se noin 25 - 30 osaan. Pyörittele taikinapaloista pullia.
Kohota pullat leivinliinan alla leivinpaperin päällä kaikessa rauhassa.
Kuumenna sillä aikaa rasva kattilassa. Älä koskaan laita lieden lämpötilaa täysille rasvankeiton aikana. Paista n 180-185 asteisessa öljyssä.
Muista pitää kattilan kansi esillä, jotta voit tarvittaessa tukahduttaa palavan rasvan. Älä koskaan heitä palavan öljyn sekaan vettä. (Olen ollut lapsena paikalla ja nähnyt että öljy syttyy vedestä palamaan entistä pahemmin!) Älä pidä liesituuletinta päällä. Jos et ole koskaan tehnyt munkkeja, tee ekat munkit sellaisen seurassa joka jo osaa...!
Nosta muutama munkki kerrallaan reikäkauhalla kattilaan. Paista munkkeja noin viisi minuuttia. Käännä munkit kerran paistamisen aikana.
Nosta munkit kattilasta reikäkauhalla lautaselle talouspaperien päälle ja pyörittele ne kuumina runsaassa sokerissa.
Voit tunkea teräväkärkisellä pursottimella hilloa taicremetäytettä valmiiden munkkien sisälle... =)
*************
Gluteenittomat munkit:
34 kpl hillomunkkeja tai munkkirinkeleitä
5 dl maitoa, vettä tai wissyvettä
50 g hiivaa (tai 2 pussia kuivahiivaa)
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1-2 tl kardemummaa
1,5 dl sokeria
2 munaa
13 dl semperin fin mixin hienoa jauhoseosta
90 g sulatettua voita tai margariinia (1 dl)
Lämmitä maito, vesi tai wissyvesi kädenlämpöiseksi. Lisää nesteeseen hiiva ja sekoita hyvin.
Lisää sen jälkeen psyllium ja anna turvota noin 10 min.
(Jos käytät kuivahiivaa nesteen täytyy olla 42 asteista ja lisää kuivahiiva tällöin jauhoseokseen.)
Lisää joukkoon muna, sokeri, suola ja kardemumma hyvin vispaten.
Lisää puolet jauhoista hyvin sekoittaen ja voisula.
Lisää loput jauhoista ja alusta taikina hyvin yleiskoneella tai käsin kimmoisaksi, mutta pehmeäksi taikinaksi.
Leivo taikinasta jauhotetuin käsin pieniä pyöreitä pullia ja kohota kuuman vesihöyryn päällä tai huoneen lämmössä leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi. Jos teet munkkirinkeleitä leivo ensin pyöreät pullat ja tee peukalo-etusormi otteella reikä keskelle. Kuumenna paistonkestävä öljy 170-180 asteiseksi ja paista munkit kauniin kullan ruskeiksi.
Vinkki: Laita öljyyn nokare taikinaa ja jos se nousee heti pintaan se on sen merkki että öljy on tarpeeksi kuumaa.
Nosta kypsät munkit talouspaperin päälle valumaan.
Laita pursotinpussiin mansikka, vadelma tai omenahilloa tai marmeladia ja pitkänokkainen munkkitylla paikoilleen.
Pursota hilloa kypsän munkin sisään.
Pyörittele munkit siro erikoishienossa sokerissa.
Itse käytän paistonkestävää marmeladia hillomunkeissa koska se pysyy paremmin munkin sisässä.
Gluteeniton ohje Pörden sivulta
Nigellan churrot:
125 g jauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kaikki sekoitetaan yhteen ja
voidellaan kädet ruokaöljyllä
jotta saadaan taikina käsin nostettua pursottimeen.
Älä kuumenna öljyä liian kuumaksi
Purista pursottimesta taikinaa suoraan öljyyn
ja leikkaa saksilla sopivia pötköjä.
Käytä tähtityllaa.
ja pyöritä sitten sokerikaneliseoksessa.
Suklaadippi:
Anna seoksen sulaa hiljalleen kattilassa
pienellä lämmöllä...
älä keitä.
Kaada pieniin kulhoihin valmis suklaakastike.
Valmiit churrot dipataan paksuun suklaaseen.
Suklaadippinä voi käyttää myös espanjalaisten
rakastamaa Paladin maestroa.
Kaada kuppiin maitoa, kuppi mikroon, lämmitys,
sekoitetaan pari lusikallista Paladin paksuuntuvaa
suklaajauhetta sekaan,
ja eikun nauttimaan.
Churroja ja munkkeja voi
ottaa jälkiruuaksi mukaan,
kun pakkaat eväskoriin
kevään ensimmäisen piknikin.
Keskimmäinen kuva pixabay