Translate

5.3.2008

Yksityisyyden suojasta

. Niin, edellisistä postauksista sen verran, että jos liikkeen ovessa on kuvaamiskielto, ei kyse olekaan tuotteista, paitsi niiden valmistuspaikoissa, esim tehtaissa. Tai esim konsertissa tai teatteriesityksessä kielto koskee koko tilan kuvaamista. Kaikkea siellä olevaa. Kyse on tilan rauhoittamisesta esitykselle ja esiintyjille. Ja kuten eräs lukijani kokemuksen rintaäänellä hyvin muistutti:
Konserteissa ja muissa taiteellisissa esityksissä kuvaamisen kieltää tekijänoikeuslaki, sama koskee videokuvausta esim maajoukkuefutismatsissa tai -lätkämatsissa. Ravintoloissa ja kahviloissa kuvaaminen on kielletty yksityisyyden nojalla ja jos on esiintyjä niin tekijänoikeus tulee taas mukaan.
Julkisuudessa, tavaratalon ovessa olevassa kuvaamiskiellossa on kyse ihan tavallisten ihmisten yksityisyyden suojasta. Mutta varmuuden vuoksi, jos kaupan tms ovessa on kuvauksen kieltävä kyltti, en kuvaa mitään. Yksityisellä henkilöllä pitäisi (periaatteessa) olla vahvempi ja tarkempi suoja kuin julkisuuden henkilöillä. -Julkisuuden henkilöt valitettavasti tuntuvat olevan kaikenmaailman paparazzeille vapaata, rahanarvoista riistaa. Julkisia eläimiä. =( Esim näin julkkiksia jossain kohdellaan... Nykymaailmassa tosin harva tuntuu piittaavan sellaisestakaan kuin yksityishenkilön yksityisyyden suojasta... =/ Keltaisessa lehdistössä, sähköposteissa ja blogeissa julkaistaan kenen tahansa kuvia, lupia kyselemättä. Usein kuvattava on vieläpä epäedullisessa, jopa nolossa tilanteessa. Ja yksi hujaus, niin kuvan voi nähdä missä tahansa maailmankolkassa missä netti pelaa. Korostan, että minä vältän ihmisten kuvaamista silloin kun yksityishenkilönä olen kameran kanssa jossain... Ainakaan en laita ihmisten kuvia ilman lupia mihinkään levitykseen tai mediaan. Mutta jos olen vaikkapa toimittajan tehtävissä, on tilanne toinen. Yleensä haastateltavaa kuvataan, ellei hän erityisesti kiellä kuvaamista. Eli pitää olla lupa julkaista niiden ihmisten hahmot, jotka kuvissa esiintyvät. Näin olen asian sisäistänyt. Korjatkaa jos olen väärässä. =) (He heh! Abiturienttipoikani tokaisi, lukiessani tämän hänelle ääneen, vain viimeisten sanojen kuulostavan järkeviltä! ;D ) -Pitänee mitata taas itseltäni lämpö... . .