Translate

12.10.2021

Niveltulehduspäivä





Nimi Arthritis, on johdettu kreikan sanoista arthro, joka tarkoittaa niveltä ja itis, joka tarkoittaa tulehdusta. Kuten nimestä voi päätellä, se on sairaus, johon liittyy niveltulehdus.

Kaikkialla maailmassa miljoonat ihmiset kärsivät niveltulehduksesta, ja heidän elämäänsä hankaloittaa toisinaan jatkuva nivelkipu.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että niveltulehdusta on esiintynyt ihmisissä ainakin jo 4500 vuotta ennen ajanlaskua ja sen on osoitettu olevan yksi esi-isiemme yleisimmistä vaivoista.  
 




Nivelreumaan ja nivelrikkoon ei ole parannuskeinoa, vaikka usein voidaan tehdä kaikenlaisia hoitoja. Liikunnan lisääminen ja painon vähentäminen ovat ensimmäisiä keinoja, muut hoidot ovat luonteeltaan farmaseuttisia ja keskittyvät kivun vähentämiseen sen sijaan, että yrittäisivät poistaa sen.

Fysioterapian on todettu auttavan tilaan, mutta tilan luonne vaikeuttaa usein tällaisen hoidon toteuttamista. Liike satuttaa, mutta liikkeen on silti osoitettu olevan yksi parhaista hoidoista. Pitämällä nivelen liikkuvana autetaan vähentämään tulehdusta.

Monet ihmiset yhdistävät niveltulehduksen vanhuksiin ja heitä koskeviin terveysongelmiin, ja tilastolliset todisteet tukevat yli 65 -vuotiaiden kärsivänkin niistä ensisijaisesti, mutta lähes 30% kaikista sairastuneista on alle 65 -vuotiaita, joista osa ei ole teini-ikäistä vanhempia, ja joskut tulehdustapauksia on todettu hyvinkin nuorilla.

Jos sinulla on sukulaisia, jotka kärsivät siitä, ota joskus vapaapäivä ja mene auttamaan heitä asioissa, jotka ovat vaikeita heidän tilansa vuoksi.

Maailman niveltulehduspäivänä lisätään tietoisuutta tästä tilasta ja siitä, miten se vaikuttaa siitä kärsivien elämään. Teemapäivä kannustaa päättäjiä alentamaan niveltulehduksesta kärsivien taakkaa. /DTY




Tänään juuri on World Arthritis Day,
Maailman niveltulehduspäivä





#ArthritisDay