Translate

12.10.2024

Jo dinosaurukset kärsivät nivelvaivoista


 




"On todisteita siitä, että jo dinosauruksilla esiintyi niveltulehduksia, fossiileja tutkittaessa. 

Tutkimukset ovat osoittaneet, että niveltulehdusta on esiintynyt ihmisillä ainakin jo 4500 eaa, ja sen on osoitettu olevan yksi esihistoriallisten kansojen yleisimmistä vaivoista. 

Maailman niveltulehduspäivä on päivä, jolloin muistetaan ja lisätään tietoisuutta tästä sairaudesta ja siitä, miten se vaikuttaa siitä kärsivien elämään. Kaikkialla maailmassa miljoonat ihmiset kärsivät niveltulehduksesta ja joskus jatkuva tulehtuneiden nivelten kipu muuttaa heidän elämäänsä. 

Niveltulehdus on selkeästi tiivistetty sen nimessä. Se on johdettu kreikan sanoista arthro, joka tarkoittaa niveltä, ja itis, joka tarkoittaa tulehdusta. Kihti, nivelrikko, nivelreuma ja lupus ovat vain joitain tämän kivuliaan ja usein lamauttavan tilan yleisimmistä syistä.

Nivelreuman ja nivelrikon kaltaisille sairauksille ei ole parannuskeinoa, vaikka usein on olemassa hoitoja, jotka voidaan tehdä. Nämä ovat suurelta osin terveydenhuollon perustoimenpiteitä, mukaan lukien liikunnan lisääminen ja painonpudotus. 

Muut kuin tavalliset hoidot ovat luonteeltaan farmaseuttisia ja keskittyvät tilan kivun vähentämiseen sen poistamisen sijaan. Fysioterapian on usein nähty olevan tehokas apu, mutta tilan luonne usein estää tällaisen hoidon toteuttamisen. Pitämällä nivelen liikkuvana, auttaa vähentämään jatkuvaa tulehdusta. 

Monet ihmiset yhdistävät tämän sairauden vanhuksiin ja heihin vaikuttaviin terveysongelmiin, ja tilastolliset todisteet tukevat tätä, mutta lähes 30 % kaikista sairastuneista on alle 65-vuotiaita, joista osa on alle teini-ikäisiä, ja joitain harvinaisia niveltulehdustapauksia on todettu vielä nuoremmilla."