Translate

9.10.2024

Kerää siemeniä





 


 

Tähän aikaa vuodesta voi kerätä siemeniä puista, kukista ja hedelmistä. Tämä aktiviteetti edistää yhteyttä luontoon, rohkaisee ihmisiä tutkimaan ympäristöään ja arvostamaan luonnon kauneutta. Sesonki kutsuu kaikkia ikään ja osaamiseen katsomatta osallistumaan siemenenkeruuseen ja luomaan yhteistä kokemusta, joka edistää ympäristönhoitoa ja luonnon monimuotoisuutta.

Siementen keräilyn merkitys merkitys piilee sen ympäristöhyödyissä. Keräämällä ja istuttamalla siemeniä autat säilyttämään kotoperäisiä kasvilajeja ja varmistamaan, että paikalliset ekosysteemit pysyvät terveinä ja monipuolisina. Tämä käytäntö torjuu myös ilmastonmuutosta edistämällä metsien ja viheralueiden uutta kasvua. Lisäksi siementen kerääminen paikallisista kasveista auttaa suojelemaan niitä muuttuvan ilmaston haitallisilta vaikutuksilta, mikä varmistaa näiden lajien menestymisen tuleville sukupolville.  
 
 
 
 
 

 
 
 
  
Ympäristövaikutusten lisäksi siementen keräily vahvistaa yhteisön siteitä. Lisäksi luonnon kanssa tekemisen on osoitettu parantavan henkistä hyvinvointia

Seed Gathering Season alkoi 2000-luvun alussa. Se alkoi yksinkertaisella ajatuksella: kerätään siemeniä paikallisista puista uusien taimien kasvattamiseksi. Siementen kerääminen auttaa säilyttämään alkuperäisiä kasvilajeja ja lisää biologista monimuotoisuutta. Aluksi painopiste oli yhdessä päivässä, mutta tämä laajeni nopeasti kuukauden mittaiseksi tapahtumaksi. Tarkoituksena oli mahdollistaa erilaisten siementen kerääminen eri aikoina niiden kypsyessä. Tämä muutos auttoi sopeutumaan eri puiden luonnollisiin kylvöaikaan, mikä teki toiminnasta osallistavampaa ja tehokkaampaa.  

Seed Gathering Seasonin suosio on kasvanut alusta lähtien. Se sisältää nyt online-keskusteluja, työpajoja ja yhteisötapahtumia. Nämä toiminnot kouluttavat osallistujia tunnistamaan, keräämään ja istuttamaan siemeniä oikein. Sesonki on linjassa syyspäiväntasauksen kanssa. Ottamalla yhteisöjä mukaan ja tarjoamalla käytännön tietoa Seed Gathering Season edistää syvempää yhteyttä luontoon ja edistää ympäristönsuojelua.​ 

 

 

 


 


Järjestä siemenvaihto 

Järjestä hauska siementenvaihto naapurustossasi. Kutsu ystäviä, perhettä ja naapureita vaihtamaan siemeniä puutarhastaan. Tämä on loistava tapa monipuolistaa puutarhoja tuhlaamatta senttiäkään. Muista merkitä jokaiseen pakkaukseen kasvin nimi ja mahdolliset erityiset kasvatusvinkit.  

 

Lähde siemenmetsästykseen  

Tee kävelystä puistossa seikkailunhaluinen siemenmetsästys. Ota mukaan pusseja kerätäksesi siemeniä, pähkinöitä ja hedelmiä maasta. Tämä aktiviteetti on täydellinen perheille ja auttaa lapsia oppimaan paikallisesta kasvistosta hauskalla tavalla.  

 

Luo siemenpommeja  

Sekoita savea, multaa ja siemeniä pieniksi palloiksi. Kun ne ovat kuivuneet, heitä ne laiminlyödyille maa-alueille kaunistaaksesi yhteisöäsi. Siemenpommit ovat hauska ja helppo tapa levittää luonnonkukkia ja vihreyttä ilman suurta vaivaa.


Istuttakaa yhteisöpuutarha  

Aloita yhteisöpuutarhaprojekti. Käytä kauden aikana kerättyjä siemeniä yhteisen viheralueen istuttamiseen. Ota asukkaat mukaan suunnitteluun, istutuksiin ja ylläpitoon. Tämä ei vain paranna naapurustoa, vaan myös rakentaa vahvoja yhteisöllisiä siteitä. 

 

Lahjasiemenet  

Valmista siemenpakkauksia lahjaksi. Koristele paketit henkilökohtaisilla viesteillä tai piirroksilla. Tämä huomaavainen ele rohkaisee muita arvostamaan siemenistä kasvattamista.  

 

Dokumentoi  

Pidä siementenkeräyspäiväkirjaa. Kirjoita ylös kerättyjen siementen tyypit, niiden sijainnit ja mielenkiintoiset havainnot. Sisällytä siihen luonnoksia, valokuvia ja muistiinpanoja itävyydestä ja kasvusta. Tästä päiväkirjasta tulee arvokas muisto ja hyödyllinen puutarhanhoitolähde​.  

 


 



Siementen keräilykuukausi
22.9. 2024 - 22. 10. 2024

Seed Gathering Season 
 
 
 




 

 PS: 

Siemeniä tosin tulee kerättyä heti jo kevään ensimmäisistä mahdollisista siemenistä alkaen, niin että tähän aikaan vuodesta niitä meillä puutarhahupsuilla on jo aikalailla... =D