Translate

23.3.2021

Koiran- ja kissanpentupäivä



 


Koiranpentujen kysyntä on tyypillisesti kasvanut, kun ihmisille jostain syystä tulee enemmän vapaa-aikaa. Tämä on näkynyt myös koronapandemian aikana: koiranpentujen kysyntä on selvästi noussut.

Koiranpentua ei kannata ottaa hetken mielijohteesta, sillä muutaman kuukauden kevyempi jakso töistä, hetkellisesti lisääntynyt etätyön määrä tai tauko harrastuksista ei riitä perusteluksi koiran ottamiselle. Toivon mukaan koiranpentu kasvaa ja elää perheessä n. 10 vuotta, mitä aikaa yksi pandemia ei kata. Toki jos koiran ottaminen on jo pitempään ollut mielessä, voi nyt olla hyvä aika siihen, jos ja kun mukava rotu, kasvattaja ja pentue löytyvät./Nutrolin/Mistä ottaa koiranpentu  

 

 


 

Koiranpennun rotua kannattaa harkita ja suunnitella huolella, sillä koirasta saat elinikäisen ystävän noin 10-15 vuoden ajaksi. Koiraroduissa on paljon eroja ja eri rodut soveltuvat kukin erityyppiseen elämäntyyliin. 

Oletko himolenkkeilijä vai pidätkö mieluummin rauhallisista ulkoiluhetkistä puistossa? Koiran käyttötarkotus ja oman elämäntyylin aktiivisuus on otettava erityisesti huomioon koiranpennun hankintaa suunnitellessa. 

Sopivan rodun löydyttyä voi uuden perheenjäsenen odotus alkaa!

Viimeinkin hartaasti odotettu H-hetki, eli koiranpennun kotiintulo lähestyy. Mitä kaikkea tulisi hankkia koiranpennulle? Kuinka opettaa pentu sisäsiistiksi? Kuinka pian koiranpennun voi jättää yksin kotiin?/Rahula

 


Tänään vietetään sekä
Koiranpentupäivää,

#PuppyDay

että
myöskin

  Kissanpentupäivää  

#CuddlyKittenDay

 

 


 

Kissan pentueessa on yleensä 2–5 pentua, mutta niitä voi toisaalta olla vain yksi tai jopa yli kymmenen. 

Kissanpennut käyvät läpi pitkän kasvuprosessin, jonka aikana ne on turvaavat emoonsa. Emon maito on niiden tärkein ravinto. Ensimmäisten viikkojen aikana he tarvitsevat emoansa myös stimuloimaan niitä virtsaamaan ja ulostamaan. Ensimmäisten viikkojen aikana ne tarvitsevat myös emoansa pysyäkseen lämpimänä, koska ne eivät pysty säätelemään omaa ruumiinlämpöään. 

 Pennut voivat avata silmänsä noin seitsemän tai kymmenen päivän kuluttua, mutta kestää noin kymmenen viikkoa ennen kuin ne näkevät kunnolla. 

Kissanpennut käyvät läpi suuren määrän kehitystä kahden ja seitsemän viikon välillä. Ne saavat lisää voimia, koordinaatiota ja ovat vuorovaikutuksessa sisarustensa kanssa taistelemalla leikkisästi. Ne oppivat puhdistamaan itsensä ja metsästämään. 

Kolmen tai neljän viikon kuluttua ne alkavat syödä kiinteää ruokaa ja kasvattaa aikuisten hampaita; vieroitus päättyy yleensä kuuden tai kahdeksan viikon iän välillä. Kolmen kuukauden kuluttua ne menettävät maitohampaansa. 

 Pentujen sosiaalinen elämä laajenee ikääntyessään. Kolmen - neljän kuukauden iässä ne alkavat leikkiä enemmän muiden pentujen kanssa, ja noin viiden kuukauden iässä ne "metsästävät ja vainoavat" leikeissään jo enemmän yksin. 

Kissa on sukukypsä jo noin seitsemän kuukauden ikäisenä. Noin vuoden ikään mennessä kissaa ei enää pidetä kissanpentuna vaan aikuisena kissana.