Translate

20.4.2016

Toomemäen puistossa





Toomemägi on saanut nimensä mäelle rakennetuista Tarton tuomiokirkosta ja piispanlinnasta. Alue on todennäköisesti ollut asuttuna jo nuoremmalla kivikaudella. 
Nykyisin paikka on Tarton omaleimaisin puisto, jota kaunistavat yliopiston maineikkaimmille opiskelijoilleen ja opettajilleen pystyttämät muistomerkit sekä lukemattomat 
vaahterat, lehmukset ja jalavat.

Kristjan Jaak Petersonin (1801–1822) patsas
Riiassa syntynyt Peterson ehti lyhyen elämänsä aikana 
luoda vironkielisen kirjallisuuden perustan. 
Hän myös käänsi viroksi maailman runouden klassikoita. 



Huhtikuun alussa lukemattomat valtaisat peltipuut olivat vielä alastomia 
mutta luulen että ne ovat nyt jo hiirenkorvilla.


Toomemäen puistossa on hauska pieni silta joka johtaa näköalatasanteelle.




Sillankaiteeseen on joku nakutellut sydämen
ja R-kirjaimen...




Näkymää alas näköalatasanteelta.




Onneksi en käytä korkkareita. Niillä olisi ollut todella vaikeaa 
kävellä tätä kunnon mukulakivikatua.





K.E. von Baerin patsas
Keski-Virossa syntynyt baltiansaksalainen Karl Ernst von Baer (1792–1876) oli yksi 1800–luvun monipuolisimmista luonnontieteilijöistä sekä tunnetuimpia Tarton yliopiston kasvatteja ja professoreita. Baer muistetaan alkio-opin eli embryologian kehittäjänä. von Baer tutki myös muun muassa geologiaa, oli antropologian kehittäjiä Venäjällä sekä selvitti jokien virtaamisen lainalaisuuksia.





Tarton tuomiokirkko oli aikanaan koko Baltian merkittävimpiä goottilaistyylisiä tiilirakennuksia. Sen rakentaminen aloitettiin ilmeisesti 1200–luvun puolivälissä; tiilikirkkoa laajennettiin 1300–luvulla. Kirkon kuoriosaa laajennettiin 1400–luvun jälkipuoliskolla; samalla länsifasadiin lisättiin mahtavat kaksoistornit ja koko portaalin levyinen muuri.


Kirkko jäi käytöstä uskonpuhdistuksen myötä, ja se raunioitui tulipalossa vuonna 1624. Vuosina 1804–1807 Tarton yliopiston arkkitehti J.W. Krause kunnostutti kirkon kuoriosan ja teki siitä yliopiston pääkirjaston. Kirjasto muutti vuonna 1982 uuteen kirjastotaloon. Nykyään tiloissa toimii Tarton yliopiston museo. Tornit on kunnostettu näköalapaikaksi, jotka ovat yleisölle avoinna kesäkausina. Raunioissa järjestetään kesäisin teatteriesityksiä ja konsertteja.

Lainaukset sivulta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Tartto 



Tuomiokirkon valtavien raunioiden takaa näkyy mm 
tämä puu joka kasvaa rinteessään varsin mielenkiintoisesti...





6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Upeita kuvia! t Sini :-)

Between kirjoitti...

Luulisi, että tuo valkoisen rakennuksen edustalla kasvava puu romahtaisi nurin ensimmäisessä myrskyssä, mutta ilmeisesti se on seissyt tuolla paikalla jo pidemmän tovin.

Hallatarinoita kirjoitti...

Kiitos Sini. =)
Voin kuvitella miten ihana puisto on kesällä kun kukat ja puut kukoistavat.

Hallatarinoita kirjoitti...

No aivan!!! =D Ihmeen sitkeästi se on siinä pysynyt ja suureksi kasvanut. =)

Crane kirjoitti...

Ihania kuvia Tarttosta! Kiitos Una! Nämä ja kaikki tieto kuvien kohteista ilahduttavat kovasti, kun itsellä on ollut kovin rajalliset mahdollisuudet käydä nähtävyyksiä katsomassa. Omat kaupunkikäynnit kun ovat olleet pikaisia asioiden hoitamisia. Mutta kun ilma lämpenee ja maa kuivuu on tarkoitus tehdä pari retkeä koiran kanssa puistoihin!

Hallatarinoita kirjoitti...

Hih, ollos hyvä. :)