Rheum rhabarbarum
♥
Raparperin kukka on omalla tavallaan kaunis.
Sen ei pitäisi antaa kukkia, sillä raparperin varsista
tulee puiset ja tikkuiset...
Sen tikkuisuuden huomaa ikävästi sitten
valmiissa raparperista tehdyissä tuotteissa...
Noh, meillä nuo saavat kukkia
ja kasvi saa leikkiä perennaa,
sillä kumpikaan meistä ei oikein pidä
raparperista.
Tai Hani nyt ehkä syö sitä jos on ihan pakko.
Mie en pakonkaan uhalla.
Ei ihme, että keskiajalla kasvia pidettiin
jopa myrkyllisenä.
Mutta eipä se mikään ihan vaaratonkaan kasvi ole:
Happamana se on kova närästämään
närästykseen taipuvaisia.
Happamana se on kova närästämään
närästykseen taipuvaisia.
Kasvin oksaalihappo voi pahentaa kihtipotilaan tai niveltulehdusta potevan vaivoja.
Oksaalihappo muodostaa kalsiumin kanssa veteen lähes liukenemattoman yhdisteen,
kalsiumoksalaatin, josta voi joillekin ihmisille muodostua elimistössä
kalsiumoksalaatin, josta voi joillekin ihmisille muodostua elimistössä
virtsa- ja munuaistiehyitä tukkivia kiviä.
Raparperia syötäessä pitäisi
aina muistaa nauttia maitotuotteita
(= kalkkia)
ettei oksaalihappo nappaa elimistön kalkkeja.
Me kukin tarvitsemme itse ne kalkkivarastomme..
aina muistaa nauttia maitotuotteita
(= kalkkia)
ettei oksaalihappo nappaa elimistön kalkkeja.
Me kukin tarvitsemme itse ne kalkkivarastomme..
♥
Jos nyt kuitenkin kovasti pidät rabbiksesta,
niin tässä siulle yksi ohje:
Raparperichutney
n 1 l raparperinpaloja
1 punainen chili pilkottuna
1 punainen paprika pilkottuna
1 omena paloina
Iso punasipuli paloina
1 dl etikkaa
½ dl vettä
2 dl sokeria
1 dl tuoretta raastettua inkivääriä (tai 2 tl jauhettua inkivääriä)
pippuria jauheena maun mukaan
suolaa maun mukaan
kanelia maun mukaan
n 6 valkosipulin kynttä
kanelitanko
2 rkl ruokaöljyä
Pilko pestyt raparperit (eikä missään tapauksessa tarvitse kuorimaan niitä ruveta!!) ja laita ne palaset paksupohjaiseen kattilaan. Lisää vesi, etikka, öljy, pilkotut omena, chili, paprika ja kaikki muut ainekset ja laita kattila liedelle, ei täysin kuumimmalle, sekoittaen välillä seosta jottei se pala pohjaan. Maistele välillä onko koostumus mieluinen...
Lisäile oman makusi mukaan muita mausteita yms...
Chutneyn maku vaihtelee tekijänsä mukaan. =)
Keittele hiljakseen miedolla lämmöllä noin tunti, poista kanelitanko
ja purkita seos kuumiin pikkulasipurkkeihin.
Käytä chutneytä esim grillatun lihan lisukkeena.
Jos nyt kuitenkin kovasti pidät rabbiksesta,
niin tässä siulle yksi ohje:
Raparperichutney
n 1 l raparperinpaloja
1 punainen chili pilkottuna
1 punainen paprika pilkottuna
1 omena paloina
Iso punasipuli paloina
1 dl etikkaa
½ dl vettä
2 dl sokeria
1 dl tuoretta raastettua inkivääriä (tai 2 tl jauhettua inkivääriä)
pippuria jauheena maun mukaan
suolaa maun mukaan
kanelia maun mukaan
n 6 valkosipulin kynttä
kanelitanko
2 rkl ruokaöljyä
Pilko pestyt raparperit (eikä missään tapauksessa tarvitse kuorimaan niitä ruveta!!) ja laita ne palaset paksupohjaiseen kattilaan. Lisää vesi, etikka, öljy, pilkotut omena, chili, paprika ja kaikki muut ainekset ja laita kattila liedelle, ei täysin kuumimmalle, sekoittaen välillä seosta jottei se pala pohjaan. Maistele välillä onko koostumus mieluinen...
Lisäile oman makusi mukaan muita mausteita yms...
Chutneyn maku vaihtelee tekijänsä mukaan. =)
Keittele hiljakseen miedolla lämmöllä noin tunti, poista kanelitanko
ja purkita seos kuumiin pikkulasipurkkeihin.
Käytä chutneytä esim grillatun lihan lisukkeena.