🍏
Omena päivässä... Tuliko teille paljon omenoita?
Rakastatko omenapiirakkaa ja leipomista? Teetkö omppupiirakat pulla-, muru- vai valmistaikinapohjaan?
Tässä muutamia omenapiirasohjeita:
🍏
Omenapiirakka ristikolla
eli amerikkalainen omenapiirakka
100 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl vettä
1/3 tl suolaa
Täyte:
n 1 l kuorittuja omenalohkoja
1 ½ dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
1/3 tl kanelia
Nypi voi, vehnäjauhot ja suola murumaiseksi. Lisää kylmä vesi. Painele taikina paivuoan pohjalle (halkaisija noin 25 cm).Jätä osa taikinasta erikseen ristikkoa varten.Sekoita täytteen ainekset sokeri, vehnäjauhot ja kaneli ja kaada omenalohkojen päälle. Sekoita hyvin. Kaada hedelmät piirakkavuokaan.Tee taikinanauhoista ristikko piirakan päälle.Paista piirakka 225 asteessa 50 minuuttia. Ripottele jäähtyneen omenapiirakan pinnalle tomusokeria.VinkTaikinan voi tehdä edellisenä iltana, kietoa kelmuun ja säilyttää jääkaapissa.Valmiin, paistetun tortun voi pakastaa ja vähän lämmittää uunissa ennen tarjoamista.Omenoiden asemesta voit käyttää piirakan täytteenä omenasosetta tai tuoreita persikoita. Piirakkaan sopivat hyvin hapahkot omenat. /Kotiliesi
🍏🍏
Omenasiivupiirakka
200 g pehmeää voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 1/2 tl leivinjauhetta
(1 tl kardemummaa) ei pakollinen
3 dl vehnäjauhoja
(tai gluteenittomia jauhoja)
1 dl mantelijauhoja
n. 4 - 5 isoa kirpeää omenaa siivuina
n. 4 rkl sokeria
n. 4 tl kanelia
Pese ja kuivaa omenat. Kuori ne ja leikkaa siivuiksi. (Kotimaiset omenat voi käyttää kuorineen.)Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat taikinaan yksitellen ja vaahdota tasaiseksi.Sekoita leivinjauhe, kardemumma, vehnäjauhot ja mantelijauhot toisessa kulhossa. Lisää jauhot muutamassa erässä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.Levitä taikina uunivuokaan tai hyvin pienelle uunipellille leivinpaperin päälle (pellin koko esim: 29 x 24 cm).Asettele omenasiivut taikinan päälle. Ripottele niiden päälle kanelia ja sokeria.Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes se ruskettuu kevyesti.🍏🍏🍏
Omenamuropiirakka
(Gluteeniton)
200 g huoneenlämpöistä voita
1½ dl muscovadosokeria
3 dl gluteenittomia jauhoja
1 kananmuna
1 dl kermaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 dl gluteenittomia jauhoja
1 kananmuna
1 dl kermaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Ripaus suolaa
4 kirpeää omenaa kuorittuina ja
lohkottuina
ripaus sitruunanmehua
hieman sokeria
hieman kanelia
lohkottuina
ripaus sitruunanmehua
hieman sokeria
hieman kanelia
Kuori ja lohko omenat.
Sekoita huoneenlämpöinen voi kulhossa sokerin kanssa, lisää ripaus suolaa, jauhot ja vaniljasokeri.
Sekoita huoneenlämpöinen voi kulhossa sokerin kanssa, lisää ripaus suolaa, jauhot ja vaniljasokeri.
Ota sivuun kahvikupillinen taikinaa, joka ripotellaan viimeiseksi piiraan päälle.
Lisää taikinaan kananmuna, leivinjauhe ja kerma. Sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan
ja kaada päälle omenalohkot.
ja kaada päälle omenalohkot.
Ripottele päälle alussa sivuun jätetty taikina ja sen päälle maun mukaan sokeria & kanelia.
Paista 200 asteessa n. 30 min.
Tämä piiras on parasta päivän vanhana.
Sen kaveriksi sopii hyvin vaniljakastike, kermavaahto
tai pehmeä vaniljajäätelö.
Sen kaveriksi sopii hyvin vaniljakastike, kermavaahto
tai pehmeä vaniljajäätelö.
PS:
Sama ohje sopii esim päärynäpiiraaseen.
🍏🍏🍏🍏
Tässä vielä lopuksi ohje Selma-mummoni omenapaistokseen eli omenaputinkiin:
Mielellään happamia omenoita palasina niin paljon, että uunivuoan pohja peittyy
n. 200g pehmeää voita
n. 1½ dl sokeria
n. 4½ dl vehnäjauhoja
(tai gluteenittomia jauhoja 4dl)
n. 2 tl kanelia
maun mukkaan vaniljasokeria
Laita uuni kuumenemaan 175 (-200) asteeseen.
Kuori ja pilko omenat voidellun,
uuninkestävän vuoan pohjalle.
Ripottele päälle sokeria,
vaniljasokeria ja kanelia.
Nypi ja murustele sormin voi ja
vehnäjauhot sekaisin.
Seoksesta ei ole tarkoitus tehdä taikinaa, joten jos seos on liian kiinteää, lisää jauhoja niin kauan, että seos on selkeästi murumainen.
Levitä seos kevyesti omenanpalojen päälle.
Älä paina muruseosta yhtään.
Pinnalle voit ripotella hiukan sokeria ja kanelia.
Astia uuniin NOIN tunniksi -1½h,
kunnes omenanpalat ovat
muuttuneet hillomaiseksi muruseoksen alla,
ja muruseos on saanut omenista kosteutta.
(riippuu uunista...)
Nauti kuumana, hieman pehmenneen jäätelön kera. Tai jäähtyneenä kermavaahtohöttyrän kanssa.
© Una Reinman
PS: Saat tämän ohjeen gluteenittomaksi gluteenittomilla jauhoilla
tai käyttämällä kauraryynejä...
2 kommenttia:
nami, en laita noin paljo sokerii
Hannele, ruokaohjeitahan voi aina muokata mieleisekseen. Hieman. Ei kuitenkaan liikaa ettei ohjeen kemia kärsi.
Lähetä kommentti