Translate

13.8.2024

Kuningas Elvis








Elvis Aaron Presley (8. 1. 1935 Tupelo, Mississippi16. 8. 1977 Memphis, Tennessee) oli yhdysvaltalainen laulaja, muusikko ja elokuvanäyttelijä. Hänet tunnetaan maailmanlaajuisesti pelkällä ensimmäisellä etunimellään Elvis.
Elvis oli yksi rockmusiikin ensimmäisistä tunnetuista esittäjistä ja sen tyylin luojista, ja häntä kutsutaan yleisesti ”rock and rollin kuninkaaksi” tai ”Kuninkaaksi”. Hän oli suuri kulttuurisen muutoksen käynnistäjä, jonka ansiosta afroamerikkalaiseen rhythm and bluesiin pohjautuva rock and roll -musiikki nousi yleiseen suosioon. Hänestä tuli lukemattomien esiintyjien ja muusikoiden tärkeä vaikuttaja aikalaisistaan rock and roll -laulajista myöhempiin rock- ja popartisteihin.

Poikana Elvis nautti musiikista kirkossa, voitti ensimmäisen laulukilpailunsa 10-vuotiaana ja sai ensimmäisen kitaran seuraavana vuonna. 21-vuotiaana Elviksestä tuli levytähti ja hän esiintyi ensimmäisen kerran televisiossa. Seuraavana oli hänen elokuvaurans  ja Elviksen maine kasvoi lopulta yli sen, mitä yhden ihmisen pitäisi kestää. Hän kuoli sydämen vajaatoimintaan vuonna 1977 nuorena 42-vuotiaana.
Ensimmäistä Elviksen muistoviikkoa vietettiin spontaanisti vuonna 1978, kun ihmiset kokoontuivat Graceland Mansionin, Elviksen kartanon porteille Memphisissä Tennesseen osavaltiossa.



 

Elvisviikko alkoi improvisoidusta vigiliasta hänen kuolemansa vuosipäivänä ja joka vuosi - kohta viidenkymmenen vuoden ajan - ihmiset ovat tehneet pyhiinvaelluksen Gracelandiin tämän viikon aikana.
Tällä samaisella Rock 'n roll -tähden kuuluisalla kartanolla järjestetään viikon aikana useita erilaisia ​​tapahtumia ja aktiviteetteja, joihin fanit voivat osallistua. Tribute-artistikilpailuja, Virtuaali Elvisviikko, livemusiikkiesityksiä, klassisia sock hop -tansseja, fanitapaamisia, Elviksen henkilökohtaisten ystävien esiintymisiä ja tietenkin vuotuiset kynttilät ovat tapoja, joihin vierailijat ympäri maailmaa voivat osallistua tämän tärkeän ja ikimuistoisen viikon aikana. 
 Elvikseltä jäi jälkipolville elämään 57 albumia musiikkia ja 31 pitkää elokuvaa. Kuuntele Elvistä Spotifyssa, Apple Musicissa tai muilla suosikkialustalla. Tai osta netistä elokuvia, joita voi katsoa pyynnöstä, mukaan lukien joitain näistä kuuluisista Elvis-elokuvista, joissa hän esittää joitain klassisimpia kappaleitaan, mm: Love Me Tender (1956), Jailhouse Rock (1957), King Creole (1958), Blue Hawaii (1961) jne.
Guinness World Recordsin mukaan Elviksellä on sooloartisteista eniten listaykköskappaleita. Elvis Presley on kaikkien aikojen myydyin artisti, ja hänen levyjään on myyty maailmanlaajuisesti arvioiden mukaan noin 2,5 miljardia. Elvis voitti Grammy-palkinnot vuosina 1967, 1972 ja 1974. Hän sai tähden Hollywood Walk of Fameen vuonna 1960, ja hänet on nimetty usean musiikkityylin Hall of Fameen.



Elvisviikko 

 9. - 17. elokuuta

#ElvisWeek 

 

 

 

 DOTY

 Wikipedia