Translate

28.8.2024

Itämeripäivä


 

 



 

"Itämeripäivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja ja lupauksia sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta.

Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. "

 

Tänä vuonna päivä on 29.8.2024 

 

 

〜♡〜

 


Yksi asia minua Itämeressä on aina harmittanut. 

- Se nimitys... 

Sijaitseehan meri suomesta katsottuna lännessä, eikä idässä! 

Itämeri-nimitys on kolonialismin ajoilta... Suomi on aina kumarrellut maatamme satoja vuosia hallinnutta ruotsia ja nimennyt nöyrästi samalla tavalla meren ITÄmereksi kuin ne valloittajat... katsomatta kompassia tai karttaa tai edes ilmansuuntaa... Huoh. Voisikohan nimen vielä vaihtaa? Ja muutenkin lakata kumartelemasta? Ottaa katukilvistä ja yms pois vieraskieliset valloittajamaan tekstit, pitää ykköskielenä vain oma kaunis suomen kieli ja kakkoskieleksi englanti?

Meidän pitäisi ottaa oppia Virosta näissäkin asioissa. 

 

Itämeren nimeä ON tosin yritetty meilläkin muuttaa oikeammaksi, mutta...

 

Valtiopäivien asiakirja vuodelta 2009: Määrärahan osoittaminen Itämeren nimen muuttamista valmistelevalle työryhmälle:

"Suomi on ainoa Itämeren valtioista, joka käyttää totaalisen väärää nimeä ympärillään olevasta läntisestä ja eteläisestä merestä. Nykyinen nimi on ikävä jäänne ja muisto historiallisen valtapolitiikan ajoilta, eikä se sitouta eikä motivoi nykymuodossaan kansalaisia meren tilan eikä tilanteen korjaamiseen. Suomalaisten sukukansatkin ovat itsetuntoisempia käyttäen Itämeren alueella oikeita tai oikeampia nimiä, kuten virolaiset nimeä "Läänemeri" ("länsimeri") ja saamelaiset vanhana nimenä "vald mer" ("valtameri’). Liettualaiset ja latvialaisetkin saavat hyvityksen englanninkielisestä nimestä Baltic Sea ("balttien meri"). Toin asian esille jo edellisellä kansanedustajakaudellani, mutta koska asiaan ei ole vieläkään saatu korjausta — saatika viety eteenpäin — ehdotan, tai kuten tapana monikossa ehdotamme seuraavaa.

Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta ottaa valtion vuoden 2010 talousarvioon momentille 35.01.01 lisäyksenä 500 000 euroa Itämeren nimen muuttamista valmistelevan työryhmän työhön.


Helsingissä 25 päivänä syyskuuta 2009

Pertti Virtanen /ps
Raimo Vistbacka /ps
Pentti Oinonen /ps
Pietari Jääskeläinen /ps
Pirkko Ruohonen-Lerner /ps"


Hienoa, että joku on sentään yrittänyt muuttaa tätä epäkohtaa! Valitettavasti Suomen eduskunta ei lotkauttanut korviaan. 

 

〜♡〜 


Myös mm Tuglas-seura on ottanut vuonna 2019 kantaa asiaan: 

"Heittäkäämme me suomalaiset siis vihdoin Itämerellä vesilintua ja korvatkaamme se miellyttävän epämääräisellä mutta sulosointuisella ilmauksella Lounameri, samalla kuin kädenojennuksena satavuotiaalle Virolle. Kuunnelkaapa, miten vinhasti lounatuuli puhaltaa Lounameren laineilla! Tai miten sievästi kurottavat kohti toisiaan ja kaartuvat sillaksi yli ulapan Läänemeri ja Lounameri, kuin Koit ja Hämarik ikään!" / Hannu Oittinen

 

No nyt olisi jo korkea aika. 

 

 Lounameri olisi aika ihana. 

Minäkin kannatan sitä nimeä. 


〜♡〜