Vanhan kansan mukaan tänään on keskikesän päivä.Vuosina 1881–1950 tehtyjen lämpötilamittausten mukaan vuoden lämpimin ajankohta sattuu 13.7. tienoille.
Kalenterisauvoissa oli tälle päivälle merkitty heinäharava, koska heinänteko aloitettiin tänä samana päivänä.Tätä päivää pidettiin myös karhunpäivänä. Puoli vuotta aikaisemmin (13.1.) väitettiin karhun kääntävän kylkeään, koska talvi on puolessa välissä eli oli ns. keskitalvi.
Karhunpäivää pidettiin karhun syntymäpäivänä.Myös Virossa on tänään Karhupäivä,
karuse päev, karo püha, eli karhun pyhä.Koko heinäkuuta on Virossa ennen kutsuttu karhukuuksi.
Virolaisten kansanuskomusten mukaan tänä päivänä oli oltava karhulle mieliksi, muuten karhu tekisi vahinkoa paimenille, karjalle ja mehiläispesille.
Päivää vietettiin välttämällä työntekoa sekä esimerkiksi viemällä kirkkoon kuparilantteja uhrina Pyhälle Margareetalle.
Pyhä Margareeta tunnetaan myös nimellä suurmarttyyri Marina ja hänelle on pyhitetty etenkin Englannissa lukuisia kirkkoja.
Keskiajan Suomessakin Pyhän Margareetan muistopäivä oli 13. heinäkuuta, silloisena Marketan nimipäivänä. Nykyään hänen muistopäivänsä on 20. päivä heinäkuuta, sinne siirrettynä Marketan päivänä.
Ortodoksinen kirkko viettää suurmarttyyri Marinan muistopäivää vuosittain 17. päivänä heinäkuuta. Roomalaiskatolisilla Marina on etenkin raskaanaolevien naisten suojelupyhimys.
Lähteet:
Almanakka
Taivaannaula
Wikipedia