Translate

12.3.2020

Plant a Flower








Vaikka maailmalla tänään onkin Istuta kukka -päivä, niin älä sinä kuitenkaan tee konkreettisesti niin juuri nyt, teemapäivästä huolimatta

On huono aika. 

Vasta 25.3-7.4.2020 kannattaa jälleen istutella uusia kasveja, vaihtaa mullat kasveille, laittaa pistokkaita juurtumaan ja uusia siemeniä multaan. 



******* 






Tänään on myös 
meille tärkeä 
 Munuaispäivä 
#KidneyDay 




Munuaisten tehtäviä 


Kuona-aineiden poistaminen:

Elimistö pilkkoo nautitun ravinnon pienemmiksi osiksi.

Tässä prosessissa syntyy kuona-aineita, joista elimistön täytyy päästä eroon.
 
Vesi- ja suolamäärän säätely: 

Munuaiset pystyvät kontrolloimaan kehossa olevan nesteen määrää.
  Munuaiset huolehtivat liian nesteen poistamisesta erittämällä virtsaa. Jos taas lämpimänä kesäpäivänä hikoilet runsaasti etkä korvaa menettämääsi nestemäärää juomalla, munuaiset tunnistavat, että keho on kuivumassa eivätkä eritä paljoa virtsaa.



Verenpaineen säätely: 
 
Munuaiset tuottavat reniini-hormonia, joka vaikuttaa verenpaineeseen. Jos verenpaine laskee, munuaiset joutuvat tuottamaan enemmän reniiniä verenpaineen nostamiseksi. Munuaisten vajaatoiminnassa verenpaineen säätely häiriintyy ja sen vuoksi verenpaineen säännöllinen tarkkailu on tärkeätä. 



Happo/emästasapainon säätely (pH): 
Munuaiset säätelevät yhdessä keuhkojen kanssa kehon happamuus- eli pH-astetta. Se tapahtuu siten että uloshengityksessä poistuu hiilidioksidia ja virtsan mukana poistuu vetyioneja.

 

Punaisten verisolujen muodostus: 

Myös erytropoietiini (EPO) on munuaisten tuottama hormoni. Se vaikuttaa punaisten verisolujen muodostumiseen. Kun munuaiset eivät vajaatoiminnan vuoksi kykene enää tuottamaan tarvittavaa määrää erytropoietiinia, on seurauksena punasolujen vähyys veressä, eli munuaisperäinen anemia. Anemia voidaan tarvittaessa korjata antamalla erytropoietiinia, eli EPO-hormoonia  pistoksina. 



Luuston rakennus: 
 
Munuaiset osallistuvat D-vitamiinin tuottamiseen. D-vitamiinia tarvitaan ravinnon sisältämän kalsiumin imeytymiseen suolistosta verenkiertoon. Kalsiumia eli kalkkia on esim. luustossa. Munuaisten vajaatoiminnassa kalkkitasapaino häiriintyy ja luusto haurastuu. Munuaisten kyky poistaa fosforia vähenee, mikä voi johtaa häiriöihin kalkki-/fosforitasapainossa. 


Luuston vahvistamiseksi voidaan käyttää sekä D-vitamiinia että ruokailun yhteydessä otettavia fosforisitojia, joilla estetään fosforin kertyminen elimistöön.

 Teksti ja lisätietoa munuaisista Dialyysi.fi 



Koko maaliskuu on
 Munuaiskuukautta 

#KidneyMonth