Translate

19.12.2019

Mistelin alla = luukku 19








Ikivihreä, ainavihanta tai ainavihreä tarkoittaa kasvia, jolla on lehtiä ympäri vuoden. Ainavihantia kasveja ovat muun muassa monet havupuut, joiden neulaset ovat sopeutuneet kestämään osan ajan vuodesta epäedullisia jaksoja.






 Taikakasvi misteli on aina kiehtonut ihmisiä. 
Siihen on liitetty monenlaisia uskomuksia ja myyttejä ja joissakin maissa sitä käytetään joulukoristeena.




 Misteli tai euroopanmisteli (Viscum album) on puoliloisiva pensas, joka elää lehtipuiden oksilla. Misteli ottaa vettä ja mineraaleja isäntäkasvistaan. Ulkonäöltään se on pallomainen pensas. 
Sellaisen löytää parhaiten talvella, kun sen isäntäpuu on lehdetön. 

Luonnossa misteli leviää lintujen avulla. 
Kulorastaan (Turdus viscivorus) tieteellisen nimen loppuosa tarkoittaa "mistelinsyöjää". Se kuuluukin lintuihin, jotka levittävät mistelin siemeniä. Mistelin tahmeista marjoista siemenet tarttuvat helposti niillä ruokailevien lintujen höyheniin. 


Suomessa kasvaa misteleitä mm Paraisilla omenapuussa, Turun Ruissalossa poppelissa. Misteleitä löytyy Kaarinasta Naantaliin ulottuvalla alueella, Jokioisissa, Tampereella ja Kemiönsaarella. Turun ja Naantalin esiintymien pääteltiin tavattujen yksilöiden ikäjakauman perusteella levinneen mahdollisesti ihmisen joulukoristeiksi tuomista oksista alkunsa saanesta populaatiosta.


Mistelin alla suutelusta tuli suosittu tapa 1800-luvun viktoriaanisessa Englannissa. Perinne juontaa todennäköisesti juurensa myöhäiseltä keskiajalta. 

Toinenkin tapa yleistyi: kun mies oli saanut varastetuksi suudelman mistelin alla, hänen piti irrottaa oksasta marja ja heittää se pois. Kun mistelinoksassa ei enää ollut marjoja, se oli menettänyt taikavoimansa./Historia.net 

Taikakasvia on aikojen saatossa kutsuttu monilla eri nimillä, esimerkiksi druidin yrtiksi ja pirunkarkottajaksi. Muinoin mistelinoksia ripustettiin seinille suojaamaan pahoilta hengiltä. Nykyisin myrkyllistä kasvia käytetään sen lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi. Sitä käytetään verenpaineen alentamiseen, vanhuudenvaivoihin ja jopa syövän hoitoon.

Ainavihantia oksia käytetään joulukoristeina. Yksinkertainen koriste syntyy esim sitomalla muutama mistelinoksa yhteen punavalkoruudullisella nauhalla. Mistelistä ja muratista syntyy kaunis kranssi. Valkoiset marjat pääsevät oikeuksiinsa, kun oksat asetellaan väljästi yksinkertaisiin lasimaljakoihin. /Gardenia, Misteli, mystinen parasiitti



Tänään saat 
Ihailla kaikkea ikivihreää

#LookForAnEvergreenDay



Joko joulukuusi 
muuten on valittu?





 Jouluruusu, Helleborus, on hyvä esimerkki 
kukkapenkin ikivihreästä kasvista. 

Vähälumisena talvena sen 
kukat ja kukkanuputkin 
näkyvät iloksemme. 

(Tosin se kannattaisi heti 
lunta hiemankin sadeltua 
peitellä lumella, 
että juuret olisivat pakkaselta suojassa.) 










Toinen ihana aina vihanta 
puutarhan kasvi on Mahonia, 
Mahonia aquifolium




Mahoniaa kasvoi villinä 
Kroatiassa, 
samoin villitilliä, kts kuva... 
- Tilli tosin ei ole ikivihreä kasvi. =) 









Tänään voitaisiin myös 
syödä vaikkapa 
Kauramuffineita
koska on
#OatmealMuffinDay


Jos laitetaan niiden 
taikinaan vähän 
piparkakkumaustetta 
niin ne ovat asteen 
verran jouluisempia. 










Tänään on lisäksi ainakin 
Kansainvälinen etelänmaiden 
yhteistyöpäivä.