Translate

28.8.2019

Erilaisia solmukkeita







 Tänään on Solmiopäivä    


Solmio eli kravatti on kaulan ympärille puettu kankaasta valmistettu asuste, jota käytetään kauluspaidan kanssa. Eräs muunnelma solmiosta on solmuke eli rusetti.
Solmiota käyttävät yleensä miehet, mutta toisinaan myös naiset joko muodikkaana vaatekappaleena tai osana univormua. 

Solmio kehittyi kaulan ympärille solmitusta huivista. 
Nykyaikaisen solmion ajatellaankin olevan peräisin  kroaattialaisten palkkasotureiden pukeutumisesta Kolmikymmenvuotisen sodan (1618–1648) aikana heidän toimiessaan ranskalaisten joukoissa ja käyttäessään kudottua ja kapeaa kaulanauhaa. Tämä koriste herätti kiinnostusta pariisilaisissa ja sen nimeksi vakiintui kroaatista johdettu ranskankielinen sana "cravate", josta juontuu suomenkielinen sana "kravatti".  


Nykyään solmio on eräs miehen puvun värikkäimmistä osista. Solmion värit valitaan yleensä siten, että ne toistavat paidan tai puvun värejä tai muutoin sopivat niihin.  
Helppo muistisääntö on, että solmio on aina paitaa tummempi sekä erivärinen kuin puku.  


Solmion kuvioiden määrä kannattaa suhteuttaa muuhun pukeutumiseen turhia ristiriitoja välttäen. Esimerkiksi viistoruudullinen solmio vaakaruudullisen paidan kanssa on yhdistelmä, joka vaatii hyvää tyylitajua onnistuakseen. 


Yksivärinen solmio on helppo sovittaa muuhun pukeutumiseen ja varma yhdistelmä on samanvärinen solmio sekä paita. Geometriset kuviot ovat yleisiä, etenkin kudottuina. Painetuissa solmioissa on laaja valikoima sarjakuvahahmoja, eläimiä jne., joiden käyttöä kannattaa harkita varoen. 


Vapaana liehuva solmio on usein tiellä, etenkin ruokaillessa. Solmion voi taittaa rinnan kohdalta paidan sisälle, joka luo parhaimmillaan tyylikkään rentoutuneen vaikutelman, ilman takkia ja hihat käärittynä. Se ei kuitenkaan sovi useimpiin tilanteisiin, joten solmion kanssa käytetään usein solmionpidikettä, joka on esim. jousitoiminen koru, joka puristaa solmion paidan nappilistaan kiinni. Toinen yleinen malli on kultainen ketju, joka kiinnitetään nappiin. Solmionpidikkeen materiaalin (kulta tai hopea) kuuluu vastata vyönsolkea, kalvosinnappeja ja kelloa, tai värin (pidikkeet ovat usein emaljoituja) asun muita värejä. 
Plastron-solmion kanssa käytetään kankaan läpäisevää solmioneulaa.  


Yleinen virhe on solmia kravatin solmu liian tiukaksi. Useimmissa tilanteissa solmu näyttää paremmalta, jos se on löyhä, eli solmu kiedotaan muotoonsa löysästi ja kiristetään vasta lopuksi. Jos solmion materiaali on ohutta, solmua voidaan kasvattaa kietomalla kravatin pääosaa solmun ympärille kerran tai kaksi ennen kuin leveä pää kiertää ylös ja itsensä alle. 






Kravattisolmuja on monia erilaisia, 
kaikkiaan 85 tai jopa 188.  

Erilaisia rusetteja ja kravatteja: 


********************








Tietokoneen ääressä työskenteleville on tänään muutama 
tai sitten voit vaikka Murtaa keksejä näppäimistölle... ;D 


***


...ja edelleen saat 
luvan kanssa 
Halata puita...