Translate

12.8.2018

Keskimmäisen lapsen kirot


 

10 totuutta 

keskimmäisestä lapsesta:


Kun pikkusisaruksesi syntyy, et enää ole 

perheen söpöin ja pienin. 
Et saa enää olla vanhempiesi vauva.


Vaikka menetit söpön tittelin, 

et myöskään ole vanhin ja viisain. 
Et oikeastaan tiedä, mikä olet.


Et enää opi asioita viimeisenä, 

muttet myöskään ensimmäisenä. 
Olet "pelkkä" keskimmäinen.


Sisaruksesi syyttävät sinua kaikesta. 

Pienin ja söpöin ei voinut rikkoa tätä vaasia,
ja vanhin tietää jo paremmin, joten kuka jää jäljelle?


Toisinaan vanhempasi eivät tosin edes huomaa sinua.
Voit siis rauhassa tehdä melkein mitä vain.


Vanhin sisaruksesi hölmöili ja mokaili, joten vanhempasi
kasvattavat sinua kurissa ja nuhteessa.


Kun pikkusisaruksesi syntyy, saat havaita, 

etteivät säännöt enää päde häneen. 
Sinä olet ainoa, jota on kuritettu.


Saat olla nuoremmalle sisaruksellesi suunnannäyttäjä.
Saat turvata vanhempaan sisarukseesi.


Koet, että olet lapsista kiinnostavin, 

olethan tottunut vaatimaan huomiota, 
etkä jää jalkoihin.


Et ole koskaan yksin: 

kun vanhempi sisarus jo lentää pesästä, 
sinulla on vielä nuorempi seuranasi.
Tämä voi ärsyttää nyt, mutta usko pois, 

aikuisena olet iloinen!

Teksti: MTV 


Keskimmäisten lasten sanotaan usein jäävän vanhempia ja nuorempia sisaruksiaan vähäisemmälle huomiolle, silloin puhutaan keskimmäisen lapsen syndroomasta

Keskimmäiset lapset ovat usein sosiaalisesti taitavia. Keskimmäinen tietää, millaista on olla sekä vastuunkantajan että hoivaajan roolissa. Hän rakentaa identiteettiään vertaamalla itseään sisaruksiinsa ja ikätovereihinsa, ei auktoriteetteihin eli vanhempiinsa. 

Sisarustensa keskellä elänyt ihminen tottuu myös toimimaan ryhmässä. Hän osaa jakaa, kuunnella muita ja auttaa.
Asema antaa oivalliset eväät ihmissuhdetyöhön. Blairin mukaan keskimmäiset hakeutuvat usein työhön, jossa heidän pitää puolustaa heikompiaan. He tietävät kuitenkin, ettei tämä onnistu, elleivät he ymmärrä myös vallanpitäjien näkökulmaa.
Keskimmäisestä voi kehittyä oivallinen diplomaatti, henkilöstöjohtaja, sosiaalityöntekijä tai sairaanhoitaja. Ei liene sattumaa, että heikkoja puolustaneet prinsessa Prinsessa Diana, Martin Luther King ja Nelson Mandela olivat sisarussarjansa keskimmäisiä. 

Rohkeus ja empaattisuus yhdistyvät näissä rauhanrakentajissa ainutlaatuisella tavalla.

Keskimmäisistä lapsista puhutaan joskus hiljaisina, identiteetittöminä ihmisinä mutta mielikuva on usein täysin väärä. 

Keskimmäiset lapset eivät hae vanhempiensa hyväksyntää yhtä kiivaasti kuin esikoiset ja kuopukset. Koska keskimmäinen joutuu pärjäämään vähäisemmällä huomiolla, hän oppii luottamaan itseensä. Keskimmäiset muuttavat myös usein nuorena pois kotoa.
Sisarusparven keskimmäinen onkin todennäköisesti perheen kapinallinen. Keskimmäiset lapset uskaltavat ottaa riskejä, sanoa mielipiteensä ja kuunnella omia intohimojaan.

Jokainen lapsi hakee vanhempiensa huomiota. Esikoiset tekevät tämän virheettömyyden ja suoritusten avulla. Kuopukset taas pääsevät valokeilaan olemalla hauskoja hurmureita. 

Keskimmäiselle ei riitä se, että hän on kuuliainen tai hurmaava. Hän kokee usein, että hänen on tehtävä asiat täysin eri tavalla kuin muut, jotta hänet huomattaisiin. 

Keskimmäiset lapset hakeutuvat tutkitusti esikoisia harvemmin kilpailluille, akateemisille aloille, kuten lain, lääketieteen tai politiikan pariin. Sen sijaan taide, keksinnöt ja yrittäjyys kiehtovat heitä. Kun omaperäisyyteen yhdistetään rohkeus, lopputulokset voivat olla upeita.

Diplomaattisuus ja joustavuus kääntyvät joskus itseään vastaan. Lopputuloksena voi olla epämääräinen paha olo ja kapina, jota keskimmäinen ei osaa suunnistaa mihinkään. Hän etsii itseään, vaihtaa guruja ja kokeilee kaikenlaista kiinnittymättä. 
Keskimmäisillä lapsilla on paitsi realistinen kuva osaamisestaan, myös rohkeutta ja neuvokkuutta. He eivät vain aina tiedä, mitä haluaisivat, sillä he asettavat muut etusijalle.Tämän vuoksi on tärkeää, että sisarussarjan keskimmäinen ymmärtää upeat piirteensä. Hän ei ole väliinputoaja tai puolikas, vain ainutlaatuinen uskaltaja, joka ei kuitenkaan jyrää muita.
 Teksti: Kotiliesi/Keskimmäisen lapsen syndrooma on myytti 


Keskimmäisiä lapsia usein säälitään, vaikka keskimmäisyydessä on paljon hyviäkin puolia. Keskimmäisiä lapsia pidetään usein itsenäisimpinä, kekseliäimpinä ja ennakkoluulottomimpina kun on kyse esimerkiksi uuden taidon tai parisuhteen hankkimisesta. 

Keskimmäisten lasten sanotaan olevan myös hyviä neuvottelijoita, mistä voi olla apua menestymisessä.

Loppujen lopuksi on olemassa joitakin piirteitä, jotka saattavat olla yleisiä keskimmäisillä lapsilla, mutta todellisuudessa lapsen persoonallisuus riippuu itse lapsesta, eikä hänen syntymäjärjestyksestään. Älä siis huolestu siitä, että keskimmäinen lapsi saattaa olla ujo, sillä se on vain osa hänen persoonallisuuttaan. Teksti: IS 


Keskimmäinen lapsi on väliinputoaja. Hänen syntyessään perheessä on jo yksi tai useampi lapsi, ja perässä seuraa lisää. Keskimmäisellä on monesti kova työ saada vanhempiensa huomiota. 

Hänestä kuitenkin kehittyy usein sosiaalisesti taitava ja ulospäin suuntautunut, sillä hän oppii hankkimaan valokeilansa. Keskimmäiset tulevat toimeen helposti ihmisten kanssa ja sopeutuvat hyvin erilaisiin ryhmiin. 

Sopeutumisessa on varjopuolensa. Keskimmäiset lapset antavat muita helpommin periksi ja yrittävät löytää sopuratkaisuja konflikteihin. 

Siitä on elämässä hyötyä, mutta keskimmäinen lapsi saattaa parisuhteessa myötäillä liikaa toisen haluja ja unohtaa pitää puolensa. Hän ei välttämättä edes tiedosta omia toiveitaan ja tarpeitaan. Keskimmäisen lapsen kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä hän itse haluaa. Muuten häntä uhkaa ajelehtiminen vailla päämäärää. Teksti: Lapsuuden perheen roolit vaikuttavat myös parisuhteessa/Anna  


PS: Myös minä olen äiti-Mamani keskimmäinen lapsi 
samoin Hani on perheensä keskimmäinen... =D


***********************

Tänään on myöskin Vinyylilevyjen päivä