Translate

16.8.2018

Viiniköynnöksen lehtisato




Keräsin talteen kolmisenkymmentä suurempaa viininlehteä, 
laittaakseni ne pakastimeen, jotta edes jotain muistoa 
kesästä olisi sitten ensi talvella ilonamme. 
Kerään lisää sitten kun niitä kasvaa isommaksi. 

Tämä on nyt minun sadonkorjuutani... 

Kurpitsat epäonnistuivat kuivan kesän myötä. 
 Mustikkaa ei näissä metsissä ole
ja puolukkaakin niukasti, koska 
jopa koko kenttäkerros, (kuntta/varpukerros) on kuivunut 
ritisevän rutikuivaksi lähimetsissä... =( 

Liikaa aurinkoa ja liian vähän sadetta... 

Oletko koskaan ajatellut miten hurjan kauan 
kenttäkerroksen varvuilla kestää kasvaa? 

Minkä näköisiksi jäävät ne metsät, joista kunttaa siirretään 
oktpihoille ja mökeille? 

Eivät asiaa ajattele hekään, jotka repivät mm mustikanvarpuja "askarteluun". 

Saattaa mennä vuosikymmeniä, ennenkuin niissä paikoissa on jälleen mustikanvarpuja ja mustikoita... 

 




Jättimuratin lehdet olivat melkein saman 
kokoisia kuin viininlehdet. 

Viininlehdistä leikataan ensin kanta pois ja ne 
huuhdellaan kaikki huolellisesti 
erikseen juoksevan veden alla,  
laitetaan n 10 kpl nippuihin ja kierretään 
paksuksi sikaariksi, kiinnitetään rulla lempeästi
langalla ja nostetaan ne muutamaksi minuutiksi 
kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. 

Sitten voit nostaa rullat langoistaan pois 
kattilasta, laittaa ritilään jäähtymään ja 
nostaa ne pakastusrasiaan ja eikun pakkaseen.

Vink: 
Voit käyttää viiniköynnöksen lehtien sijaan 
myös isoja mustaherukan lehtiä. 





Nämä menevät pakastimeen talven varalle... 












Viininlehtikääryleet 



noin 50 kääröä

valmistusaika 45 min + höyrytys 1 t 




1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 iso vihreä paprika

½ ruukkua persiljaa

200 g basmatiriisiä

1 prk tomaattimurskaa

2 rkl tomaattipyrettä

2 rkl tillisilppua / 2 tl kuivattua tilliä 

2 tl suolaa

1 tl mustapippuria

½ tl curryjauhetta

2 rkl taatelisiirappia tai muuta siirappia

2 rkl ruokaöljyä 



Tämä ohje on säilötyille lehdille, mutta 
sovella pakastettuja niin että annat niiden 
sulaa esim jääkaapissa ensin. 

 1. Ota viininlehdet varovasti purkista yhdessä kasassa. 
 Irrottele lehdet toisistaan juoksevan veden alla. 
Nostele lävikköön odottamaan. 


2. Kuori sipuli ja valkosipuli. Hienonna ne. 
Hienonna myös paprika ja persilja.

3. Sekoita kulhossa kaikki ainekset.

4. Levitä yksi viininlehti kerrallaan leikkuulaudalle. 
Nosta noin ruokalusikallinen täytettä lehden päälle. 
Käännä lehden sivut keskelle ja rullaa pieneksi pötköksi. 

Kokoa kääröt tiiviisti kattilaan. 
Täytä kattila vedellä niin, että rullat peittyvät kunnolla. 
Vesi saa kohota pari senttiä kääryleiden yli. 
Keitä miedolla lämmöllä, kunnes ovat kypsiä, vähintään 1 tunti.
Mitä kauemmin kääryleet hautuvat, sitä paremmalta ne maistuvat. 


-Me naiset lehden ohje 


Ateriakokonaisuus, jossa on mm viininlehtikääryleitä,
on nimeltään Dolma. Siinä kattilaan alimmaiseksi 
laitetaan lihaa, ruokaöljyä, kasviksia ja päällimmäiseksi 
viininlehtikääryleet ja jokin paino ja laitetaan koko komeus
tulelle. Kun lihat ovat kypsiä, kattilan päälle laitetaan 
suuri tarjotin, kumotaan ateria tarjottimelle ja 
nautitaan yhdessä.