Keräsin talteen kolmisenkymmentä suurempaa viininlehteä,
laittaakseni ne pakastimeen, jotta edes jotain muistoa
kesästä olisi sitten ensi talvella ilonamme.
Kerään lisää sitten kun niitä kasvaa isommaksi.
Tämä on nyt minun sadonkorjuutani...
Kurpitsat epäonnistuivat kuivan kesän myötä.
Mustikkaa ei näissä metsissä ole
ja puolukkaakin niukasti, koska
jopa koko kenttäkerros, (kuntta/varpukerros) on kuivunut
ritisevän rutikuivaksi lähimetsissä... =(
Liikaa aurinkoa ja liian vähän sadetta...
Oletko koskaan ajatellut miten hurjan kauan
kenttäkerroksen varvuilla kestää kasvaa?
Minkä näköisiksi jäävät ne metsät, joista kunttaa siirretään
oktpihoille ja mökeille?
Eivät asiaa ajattele hekään, jotka repivät mm mustikanvarpuja "askarteluun".
Saattaa mennä vuosikymmeniä, ennenkuin niissä paikoissa on jälleen mustikanvarpuja ja mustikoita...
Jättimuratin lehdet olivat melkein saman
kokoisia kuin viininlehdet.
Viininlehdistä leikataan ensin kanta pois ja ne
huuhdellaan kaikki huolellisesti
erikseen juoksevan veden alla,
laitetaan n 10 kpl nippuihin ja kierretään
paksuksi sikaariksi, kiinnitetään rulla lempeästi
langalla ja nostetaan ne muutamaksi minuutiksi
kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen.
Sitten voit nostaa rullat langoistaan pois
kattilasta, laittaa ritilään jäähtymään ja
nostaa ne pakastusrasiaan ja eikun pakkaseen.
Vink:
Voit käyttää viiniköynnöksen lehtien sijaan
myös isoja mustaherukan lehtiä.
Nämä menevät pakastimeen talven varalle...
Viininlehtikääryleet
noin 50 kääröä
valmistusaika 45 min + höyrytys 1 t
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 iso vihreä paprika
½ ruukkua persiljaa
200 g basmatiriisiä
1 prk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl tillisilppua / 2 tl kuivattua tilliä
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
½ tl curryjauhetta
2 rkl taatelisiirappia tai muuta siirappia
2 rkl ruokaöljyä
Tämä ohje on säilötyille lehdille, mutta
sovella pakastettuja niin että annat niiden
sulaa esim jääkaapissa ensin.
1. Ota viininlehdet varovasti purkista yhdessä kasassa.
Irrottele lehdet toisistaan juoksevan veden alla.
sovella pakastettuja niin että annat niiden
sulaa esim jääkaapissa ensin.
1. Ota viininlehdet varovasti purkista yhdessä kasassa.
Irrottele lehdet toisistaan juoksevan veden alla.
Nostele lävikköön odottamaan.
2. Kuori sipuli ja valkosipuli. Hienonna ne.
Hienonna myös paprika ja persilja.
Hienonna myös paprika ja persilja.
3. Sekoita kulhossa kaikki ainekset.
4. Levitä yksi viininlehti kerrallaan leikkuulaudalle.
Nosta noin ruokalusikallinen täytettä lehden päälle.
Käännä lehden sivut keskelle ja rullaa pieneksi pötköksi.
Kokoa kääröt tiiviisti kattilaan.
Täytä kattila vedellä niin, että rullat peittyvät kunnolla.
Vesi saa kohota pari senttiä kääryleiden yli.
Keitä miedolla lämmöllä, kunnes ovat kypsiä, vähintään 1 tunti.
Mitä kauemmin kääryleet hautuvat, sitä paremmalta ne maistuvat.
Nosta noin ruokalusikallinen täytettä lehden päälle.
Käännä lehden sivut keskelle ja rullaa pieneksi pötköksi.
Kokoa kääröt tiiviisti kattilaan.
Täytä kattila vedellä niin, että rullat peittyvät kunnolla.
Vesi saa kohota pari senttiä kääryleiden yli.
Keitä miedolla lämmöllä, kunnes ovat kypsiä, vähintään 1 tunti.
Mitä kauemmin kääryleet hautuvat, sitä paremmalta ne maistuvat.
-Me naiset lehden ohje
Ateriakokonaisuus, jossa on mm viininlehtikääryleitä,
on nimeltään Dolma. Siinä kattilaan alimmaiseksi
laitetaan lihaa, ruokaöljyä, kasviksia ja päällimmäiseksi
viininlehtikääryleet ja jokin paino ja laitetaan koko komeus
tulelle. Kun lihat ovat kypsiä, kattilan päälle laitetaan
suuri tarjotin, kumotaan ateria tarjottimelle ja
nautitaan yhdessä.
Ateriakokonaisuus, jossa on mm viininlehtikääryleitä,
on nimeltään Dolma. Siinä kattilaan alimmaiseksi
laitetaan lihaa, ruokaöljyä, kasviksia ja päällimmäiseksi
viininlehtikääryleet ja jokin paino ja laitetaan koko komeus
tulelle. Kun lihat ovat kypsiä, kattilan päälle laitetaan
suuri tarjotin, kumotaan ateria tarjottimelle ja
nautitaan yhdessä.