Tänään on Luonnonvalokuvauksen päivä.
Sen kunniaksi tietenkin luonnonkukkia!
Chamaenerion angustifolium
Tiesitkö,
että maitohorsmalla (Chamaenerion angustifolium) on monia lempinimiä,
kuten hepohäntä, horma, hormu, häränhäntä, häränhäntike, maitiainen,
maitohorma, paloheinä, palohorma, palohorsma, palokukka, paloruoho,
rieskaruoho, tuliheinä, tuliyrtti, tulivormu, tuulensääri ja vormuruoho,
joitakin esimerkkejä mainitakseni.
Tapio Rautavaara sanoi kasvia Kulkurin kukaksi.
- Sanoittaja Vexi Salmi keksi sille vielä yhden nimityksen,
mutta jääköön se tässä yhteydessä mainitsematta.
Maitohorsma-nimi tulee uskomuksesta, että se lisää lehmien maidontuotantoa. Tämän
ominaisuuden vuoksi sitä on mielellään lisätty karjanrehuun. Molempien
maailmansotien jälkeen maitohorsma levisi koristamaan tuhottuja
kaupunkeja ja metsiä, mistä se sai nimen tuliyrtti.
Maitohorsma runsastuu kasvupaikan typpipitoisuuden noustessa palojen ja hakkuiden jäljiltä.
koristamaan
tuhottuja kaupunkeja ja metsiä, mistä se
sai nimen
tuliyrtti.
Maitohorsma runsastuu kasvupaikan
typpipitoisuuden noustessa palojen ja hakkuiden jäljiltä.
Monia käyttökohteita
Maitohorsman lehdissä on runsaasti C-vitamiinia.
Punaiset nuput antavat väriä leivonnaisiin, salaatteihin
ja
jälkiruokiin.
Nuoria lehdettömiä versoja voi silputa salaattiin tai ne voi
valmistaa ruuaksi parsan tapaan (myös maanalaiset versot).
Samoin nuoret lehdet sopivat salaatteihin.
Lehdistä voi kuivata vatsaa vahvistavaa teetä.
Lehtiä käytetään myös
varsinaisen teekasvin lehdistä
tehdyn teen seassa.
Maitohorsmankukista
voidaan valmistaa
kauniinväristä juomaa.
Yrttijuomaa varten lehdet voidaan
kerätä myöhemmin kesällä,
mutta
kuitenkin ennen kukintaa.
Levitä sanomalehtiä varjoisaan paikkaan sisätiloissa ja laita vanha lakanapala sen päälle. Tähän kuivausalustaan voit levittää horsman lehdet. Kuivurikin toimii, mieluiten alle 40 °C.
Käytä kuivattuja horsman lehtiä viherjauheessasi.
Samoin nuoret lehdet sopivat käytettäväksi viherjauhoon
ja leipä- ja sämpylätaikinaan.
Maitohorsman juurista voidaan valmistaa jauhoja
leipätaikinassa tai
puurossa käytettäväksi.
Kuivattu horsma sopii myös makeisiin jälkiruokiin
ja leivonnaisiin, etenkin mansikkajälkiruokiin.
Vinkki:
Herkkupannari syntyy, kun lisää taikinaan muutaman
ruokalusikallisen jauhettua, kuivattua horsmaa,
hieman vaniljasokeria ja
kuivattuja marjoja.
Lehtiä voi käyttää myös
lämpimissä voileivissä
tai laatikkoruuissa esimerkiksi
riisin ja palsternakan kanssa.
Suurista kasvustoista lähtee loppukesän tuulisilla ilmoilla pilvittäin
haivenellisia siemeniä (jopa 80.000 yhdestä kasvista).
Maitohorsman siemenkarvoja voi jopa kehrätä.
Myös loppukesän hunajakasvina pitkään
kukkiva maitohorsma
on verraton.
Maitohorsman medestä valmistuva hunaja
on kevyttä ja miedon makuista.
Kukkia voidaan käyttää jääpaloihin, hyytelöön,
juomiin ja koristeeksi.
Koristele juomavesi
juhlavaksi:
laita kannuun tuoreita
maitohorsmankukkia.
Käyttö rohtona:
Rohdoksena käytetään maitohorsman kukkia ja lehtiä.
Rohdoksena käytetään maitohorsman kukkia ja lehtiä.
Niiden sisältämät parkkiaineet supistavat limakalvoja,
puhdistavat haavoja ja tukahduttavat verenvuotoa. Maitohorsmalla
on myös tulehduksia estävä vaikutus, ja sitä onkin käytetty
kurlausvetenä suun ja nielun tulehduksiin. Kansanlääkinnässä
maitohorsmakeitteellä on lisäksi hoidettu vatsatauteja ja suolistokatarria.
Maitohorsma on Etelä-Pohjanmaan maakuntakukka.
Tämä on ehkä vähän myöhäinen ohje Eteläiseen Suomeen
mutta saattanee toimia yhä Pohjoisessa:
Versot sopivat keittoihin, wokkeihin ja kiusauksiin
esimerkiksi kaalien,
juuresten tai munakoison kanssa.
Versot säilyvät jääkaapissa korkeintaan
noin viikon.
MAITOHORSMAPARSA
Maitohorsman nuoria versoja
Maitohorsman nuoria versoja
n 10 - 20 cm, joissa lehdet ovat
vielä ruusukkeena latvuksessa
vettä
vettä
suolaa
Sitruunakastike:
Sitruunakastike:
1 tl voita
pieni sipuli
1/2 sitruunan mehu
1 tl sitruunan raastettua kuorta
1 prk kevyt ruokakermaa
1/2 kasvisliemikuutiota
1 tl hunajaa
1 rkl maizena vaalea suurustetta
1/2 dl hienonnettua ruohosipulia
Keitä horsman versot suolalla maustetussa vedessä,
kunnes ne pehmenevät mutta ovat vielä kiinteitä. Valuta.
Kastike: sulata rasva pannulla ja kuullota silputtu sipuli.
Kastike: sulata rasva pannulla ja kuullota silputtu sipuli.
Lisää sitruunan mehu ja kuori.
Sekoita sekaan kerma, kasviskuutio ja hunaja.
Kuumenna. Lisää Maizena
ja keitä hiljaisella lämmöllä hetki.
Lisää ruohosipuli.
Ohje: Kotikokki
Maitohorsmia voi tähän käyttää niin kauan,
kun niiden varret ovat pehmeät.
Paistettua maitohorsmaa:
tuoretta maitohorsmaa
voita
sitruunamehua
merisuolaa
tuoretta maitohorsmaa
voita
sitruunamehua
merisuolaa
(esim. Herbamare merisuolaa)
Laita reilusti voita pannuun ja lisää noin 10 cm pätkiksi leikatut lehtevät maitohorsmat. Anna tiristä noin viisi minuuttia ja käännä horsmat. Lisää mausteet ja tarjoile.
Laita reilusti voita pannuun ja lisää noin 10 cm pätkiksi leikatut lehtevät maitohorsmat. Anna tiristä noin viisi minuuttia ja käännä horsmat. Lisää mausteet ja tarjoile.
Ohje: Vogel
Lainaukset Wikipedia, Yrttitarha,
Maa- ja kotitalousnaiset, Vogel,
Arktiset aromit ja Luontoportti
2 kommenttia:
Mielikukkani, sekä pinkki että valkoinen saa kukkia kalliollamme. Hyödyllinenkin.
Muistinkin, että siulla on se albiinohorsma. =)
Se onkin ihan erityinen. Erityisen ihana. =)
Lähetä kommentti