Translate

4.10.2010

Puhdas ruokamme loppuu...

...




Tamperelainen ystäväni Eija lähetti minulle sähköpostina oheisen tekstin otsikkoaan myöten ja sai minut ajattelemaan...

"Koko idea geenimuunnelluissa lajikkeissa on, että viljelijä joutuu ostamaan siemenet ja myrkyt kaikki samalta firmalta, eli on käytännössä tämän firman orja. Myrkky tappaa pellolta (ja sen läheltä) kaiken muun paitsi geenimuunnellun lajikkeen. Geenimuunnelusta tuotannosta ei ole mitään paluuta vanhaan, koska muunneltujen kasvien perimä sekoittuu pölytyksen kautta väistämättä perinteisiin lajikkeisiin. Geenimuunnellut tuotteet tarkoittavat käytännössä viljelijälle orjasopimusta, joka sitoo häntä käyttämään yhden yrityksen patentoituja lajikkeita, lannoitteita ja torjunta-aineita.
Geenimuunnellut lajikkeet ovat immuuneja yhtiön omalle torjunta-aineelle, kaikki muut kasvit taas eivät. Viljelijä joutuu ostamaan patentin omistavalta yritykseltä joka vuosi uudet siemenet, eikä miltään viljelmältä saa löytyä geenimuunneltuja kasveja ilman näitä pakko-ostoja.

Miten GM vaikuttaa kaikenlaisiin pörriäisiin, niitä syöviin lintuihin ja muuhun ekosysteemiin? Onko sitä edes kukaan tutkinut.

GM-lajikkeista ei ole paluuta takaisin, koska ne sekoittuvat muiden lajikkeiden kanssa. Tälläisistä sekoittuneista lajikkeista voi syntyä esimerkiksi uusi voimakas rikkaruoho, joka raivaa muut kasvit tieltään. Emme tiedä mitä tulee tapahtumaan ja on myöhästä katua sitten kun vahinko on jo tapahtunut.

Suomalaisella ruoalla on erittäin hyvä ja puhdas imago. Suomen tulevaisuus voisi oikeasti olla luomussa. Nyt se kaikki halutaan pilata jotta joku ulkomaalainen yritys voisi maksimoida voitot ja tehdä kaikista viljelijöistä itsestään riippuvaisia.




Saiko tämä sinut ajattelemaan?

 




Jos tiedät artikkelin laatijan nimen, 
ole hyvä ja kerro se minulle että voin lisätä kirjoittajan tähän.