8.1.2019

Staattista sähköä


Antiikissa meripihka tunnettiin aineena, joka kuivalla säällä hierottaessa saattoi kipinöidä ja vetää pieniä kappaleita puoleensa. Thales selitti ilmiön johtuvan meripihkan sielusta, joka vaikutti elottomiin esineisiin. Theofrastos havaitsi turmaliinin (lapis lyncurius) sisältävän samanlaisia ominaisuuksia. Gaius Plinius Secundus lisäsi listaan rubiinin. Arabit tunsivat gagaatin. Antiikin ajasta myöhäiskeskiajalle ilmiötä ei juuri tutkittu, eikä muita sähköilmiöitä kuten salamaa osattu yhdistää staattisen sähkön ilmentymiin. 

Keskiajalla magnetismista ja sähköilmiöistä mainitsivat Roger Bacon ja Girolamo Cardano. William Gilbert oli ensimmäinen, joka luetteli systemaattisesti kappaleita, jotka saivat ominaisuuksia hangattaessa. 1650-luvulla Otto von Guericke rakensi rikkipallon, jolla saattoi tehdä hankaussähköön liittyviä kokeita. Myöhemmin Francis Hauksbee rakensi lasipallosta laitteen, jolla sai tehtyä sähköä polkemalla. Leydenin pullo yhdistettynä lasipallogeneraattoriin antoi alun kaikelle sähkön tutkimukselle.Hankaussähkö

Tribosähköinen ilmiö syntyy kahden eri materiaalin hankautuessa toisiaan vasten, joka on tunnetuin sähkövarauksen muodostumistapa ja helposti demonstroitavissa hankaamalla muovimateriaaleja puuvillakankaalla. (Tai toisinpäin!)
 Tällöin toinen materiaali varautuu positiivisesti ja toinen negatiivisesti. 
 Ihminen on yleensä positiivisesti varautunut ja sähköäjohtava, jolloin negatiivisesti varautunut muovi synnyttää kosketuksessa kipua aiheuttavan sähköpurkauksen, joka voi näkyä kipinänä./Wikipedia
Esipuheen jäkeen päästiin tammikuun 
yhdeksännen päivän teemaan, 
joka on Staattinen sähkö

Talvipakkanen ja keinokuituvaatteet aiheuttavat 
tuon samaisen ritisevän ilmiön. Kun pipon kiskoo 
sisällä päästään pois niin hiukset ovat ihan sähköiset 
- ja kampaus mennyttä... 

Ja jos riisut pimeässä pois vaatteesi, niin 
voit suorastaan NÄHDÄ miten staattinen 
hankaussähkö salamoi, joskus jopa kipeästi. Hui. 

Silti kannattaa ennemmin pukea talvella
päälleen kunnolla, kerroksittain, koska 
kehomme muistaa ne paleltumiskerrat 
ja ne kostautuvat vuosien päästä... 

Älä pelkää staattista sähköä, 
vaan pidä itsesi lämpimänä. 2 kommenttia:

 1. Kyllä lähes joka ilta kipinöi, kun olen alussa pitänyt viileässä makuuhuoneessa villatakkia tai fleece-puseroa päällä ja riisun sen pimeässä huoneessa, kova ritinä ja "salamointi" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttua! =)

   Onneksi peiton alla lämpenee sitten. =)

   Poista


♥ Kommentoi tähän jotakin. ♥