10.1.2019

Pelasta kotka ja säästä energiaa


Kodin energiankulutus 
koostuu sähköstä, 
vedestä ja lämmöstä.
Kulutusta voi vähentää 
pienilläkin teoilla.Lämmön säästäminen:

Kodin sisälämpötilaa voi seurata lämpömittarilla. Sopiva lämpötila on keskimäärin 21 °C.
Edit: Talvella ei kuulukaan tareta T-paidalla asunnoissa!!!

Patterien toiminta kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Vain alaosastaan lämmin patteri pitää ilmata. Termostaattia ei saa peittää huonekaluilla tai verhoilla, koska patteri ei silloin tunnista huoneen todellista lämpötilaa eikä säädy oikein.

Vedon tunne voi johtua esimerkiksi ikkunoiden ja parvekkeen oven huonoista tiivisteistä. Syy kannattaa tutkia, sillä pelkkä lämmityksen lisääminen nostaa energiankulutusta mutta ei poista ongelmaa. 

Asunnon viilentämiseen on hyvä kokeilla perinteisiä keinoja, kuten huoneen pimentämistä verhoilla ja kaihtimilla. Nopea läpiveto on energiankulutuksen kannalta paras tuuletustapa.

Lattialämmitystä voi säätää pienemmälle, sillä sen ei pidä tuntua selvästi lämpimältä jalkapohjissa.

Saunaan kannattaa mennä heti, kun lämpötila on sopiva ja pitää kiuas päällä vain saunomisen ajan. 
Edit: Tai sammuttaa kiuas silloin kun menet saunaan. 
 
 
Valojen ja viihdelaitteiden sammuttaminen:
Tiesitkö: Viihde-elektroniikka, kuten tv, digiboksi ja tietokone, kuluttaa sähköä valmiustilassakin. Laitteet kannattaa kytkeä pois päältä, kun niitä ei käytetä.


Samassa huoneessa olevat viihdelaitteet voi yhdistää virtakytkimellä varustettuun jakajaan, jolloin laitteiden virran saa suljettua yhdestä katkaisimesta. Digiboksia, televisiota ja laajakaistamodeemia hankittaessa tulee varmistaa, että ne voi kytkeä pois verkkovirrasta ilman asetusten häviämistä.

Älä pidä ladattavia laitteita, kuten matkapuhelinta, jatkuvasti latauksessa.

Valot on hyvä sammuttaa huoneesta poistuessa, jos sinne ei aio palata heti. Kirkkaina päivinä kannattaa hyödyntää luonnonvaloa. Sisätiloihin voi asentaa liiketunnistimia, jotka sytyttävät valot huoneeseen astuessa ja sammuttavat poistuessa, ulos taas hämäräkytkimen, joka menee iltahämärän aikaan automaattisesti päälle ja sammuu auringon noustessa. Tärkeää on kuitenkin, että valoja käytetään vain silloin, kun niitä tarvitaan.Keittiön laitteet
 
Jääkaapin ihannelämpötila on noin 5 ja pakastimen -18 °C. Jääkaapille ja pakastimelle tulisi varata riittävästi tilaa, jotta ilma kiertää. Pakastin on sulatettava säännöllisesti, koska sisäpuolelle muodostuva huurre ja jää nostavat laitteen sähkönkulutusta. 
 
Edit: Hei, käytetään pakkaspäivä pakastimen sulatukseen ja pesuun nyt hyväksi! Pakasteet pihalle ja pakastin irti seinästä.  

Mikroaaltouuni kuluttaa uunia vähemmän energiaa, kun lämmittää pieniä ruoka-annoksia. Uunissa voi valmistaa paljon ruokaa kerralla sekä hyödyntää jälki- ja esilämmön. 
 
 
 


Täysien koneellisten peseminen:

Astianpesukone kuluttaa useimmiten vähemmän vettä kuin käsinpesu. 
Edit: Tästä en ole ihan samaa mieltä. Jos on astia pesuvedelle ja astia huuhdinvedelle, on vedenkulutus käsinpesten pienempi! Energiatehokkainta on pestä täysiä koneellisia ja suosia lyhyitä ohjelmia.

Pyykkiä on hyvä pestä täysinä koneellisina, mahdollisimman matalissa pesulämpötiloissa ja mielellään energiansäästö- tai eko-ohjelmalla. Käytä oikeaa pesuohjelmaa ja annostele pesuainetta vain suosituksen verran.

Tehokas linkous lyhentää kuivaukseen kuluvaa aikaa. Koneellisista kuivauslaitteista kuivausrumpu kuluttaa kuivauskaappia vähemmän sähköä. Rumpu kuluttaa silti enemmän energiaa kuin itse pyykinpeseminen. Pyykit kuivuvat hyvin myös itsestään 
– hyödynnä ulkokuivatusmahdollisuus. 
 

Veden säästeliäs käyttö:  
 
Vettä on hyvä käyttää säästäväisesti eikä juoksuttaa turhaa. Suihkuveden lämpötilaa alentamalla ja sulkemalla veden tulon saippuoinnin ajaksi voi nipistää energiamenoista.


Kodin energiankulutuksessa huomioitavaa:
- Lämmitys
- Sähkönkulutus
- Valaistus
- Keittiön kylmälaitteet
- Ruoanlämmitys
- Vedenkäyttö

Uusia kodin sähkölaitteita ostaessa 
valitse vähän energiaa kuluttavia malleja. 
 
Teksti: Hasse Härkönen/Yhteishyvä
+ minun Edit:tekstit...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


♥ Kommentoi tähän jotakin. ♥