11.2.2023

Ystävät ovat tärkeitä

 

 
 


 

Monissa maissa 14. helmikuuta on erityisesti rakastavaisten juhlapäivä, mutta suomalaiset muistavat ystävänpäivänä laajemmin kaikkia läheisiään, erityisesti ystäviään. 

 

 💗

 

Ystävänpäivä onkin  muunnos kansainvälisestä Valentinen päivästä (Valentine’s Day), joka on muun muassa Yhdysvalloissa yksi tärkeimmistä juhlapäivistä. 

 

 💗


Suomessa ystävänpäiväkortteja ja lahjoja voikin antaa niin puolisolle, hyvälle ystävälle kuin puolitutulle naapurillekin.

 

Ystävänpäivä rantautui Suomeen Tampereen sydänyhdistyksen aloitteesta vuonna 1979. Sydänyhdistys keksi yhdistää omaan markkinointiinsa kansainvälisenä ystävänpäivän tunnuksena käytetyn punaisen sydämen. Kun Suomen Punainen Risti vielä painatti ensimmäiset ystävänpäiväkortit Suomessa, juhlan menestys oli taattu. Nykyään se onkin toisiksi suosituin korttipäivä joulun jälkeen. 

 

  💗


Suomen kalentereihin ystävänpäivä tuli salakavalasti, sillä se merkattiin yliopiston almanakkaan 1990–91 puolivahingossa ilman yliopiston virallista päätöstä. Syynä tähän oli kustantajan vaihto. 

 Ystävänpäivä sai kuitenkin virallisen tunnustuksen yliopistolta vuonna 1996. 

 Vanhoja ystävänpäivän uskomuksia: 


  • Helmikuun 14. päivän aamuna ensimmäinen vastaantuleva on sinun valentinesi eli ”se oikea”.  Tosin huijata voit pitämällä silmät kiinni kunnes vastaantulija on mieluinen.
  • Jos ystävänpäivänä tyttö halkaisee omenan, hän voi laskea sen siemenistä, kuinka monta lasta hän tulee saamaan elämässään.
  • Etelä-Euroopassa uskotaan, että linnut valitsevat juuri ystävänpäivänä itselleen kumppanin.Teksti: Päivyri.fi/info 
 💗
Kiitos ystävyydestäsi! 


 💗