Sairaus jota ei tahtoisi kukaan
Pyytämättä se lähtee vaan mukaan
Sairaus joka sananakin on ikävä
Koettelemus josta ei haluttaisi puhua
Monelle kuitenkin mitä totisinta arkea
-Una Reinman
💜
Kansainvälinen syöpäunioni (UICC) ja sen jäsenjärjestöt haluavat Maailman syöpäpäivällä lisätä tietoisuutta syövän ennaltaehkäisystä, varhaisen diagnostiikan merkityksestä ja syövän hoidosta.
Maailman Syöpäpäivää, World Cancer Day, on vietetty vuodesta 2005, jolloin Kansainvälinen syöpäunioni UICC otti päivän käyttöön oman ja lukuisten jäsenjärjestöjensä tiedotuksen välineeksi. Myös WHO:n tunnustamana teemapäivänä, helmikuun 4. päivänä, syöpäjärjestöt keskittyvät korjaamaan vääriä oletuksia syövästä tautina ja tuomaan esille parempaa syöpätietoutta, joka helpottaa sekä sivistystyötä tekevien toimijoiden työtä että syövän itse tai lähipiirissään kohdanneen ja kokevan arkea.
WHO:n mukaan syöpädiagnoosin sai maailmassa noin 20 miljoonaa ihmistä vuonna 2021 ja syöpään kuoli kymmenen miljoonaa ihmistä. Määrän arvioidaan lähes kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä. Eniten syöpäkuolemia (70 prosenttia) aiheutuu alhaisen ja keskitulotason maissa. Syöpä on toiseksi suurin kuolemaa aiheuttava sairaus maailmassa. Ainakin kolmannes syövistä voitaisiin ehkäistä ennalta.
Maailman terveysjärjestö ja YK:n ympäristöohjelma tekevät yhdessä töitä ympäristöterveyden saralla, jotta ilmansaasteita vähentämällä voitaisiin vähentää saasteista johtuvia sairauksia, kuten syöpiä.