Translate

4.2.2023

Kansainvälinen syöpäpäivä

 

 
Sairaus jota ei tahtoisi kukaan
Pyytämättä se lähtee vaan mukaan
Sairaus joka sananakin on ikävä
Koettelemus josta ei haluttaisi puhua
Monelle kuitenkin mitä totisinta arkea


-Una Reinman

  💜

 

Kansainvälinen syöpäunioni (UICC) ja sen jäsenjärjestöt haluavat Maailman syöpäpäivällä lisätä tietoisuutta syövän ennaltaehkäisystä, varhaisen diagnostiikan merkityksestä ja syövän hoidosta. Maailman Syöpäpäivää, World Cancer Day, on vietetty vuodesta 2005, jolloin Kansainvälinen syöpäunioni UICC otti päivän käyttöön oman ja lukuisten jäsenjärjestöjensä tiedotuksen välineeksi. Myös WHO:n tunnustamana teemapäivänä, helmikuun 4. päivänä, syöpäjärjestöt keskittyvät korjaamaan vääriä oletuksia syövästä tautina ja tuomaan esille parempaa syöpätietoutta, joka helpottaa sekä sivistystyötä tekevien toimijoiden työtä että syövän itse tai lähipiirissään kohdanneen ja kokevan arkea.

WHO:n mukaan syöpädiagnoosin sai maailmassa noin 20 miljoonaa ihmistä vuonna 2021 ja syöpään kuoli kymmenen miljoonaa ihmistä. Määrän arvioidaan lähes kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä. Eniten syöpäkuolemia (70 prosenttia) aiheutuu alhaisen ja keskitulotason maissa. Syöpä on toiseksi suurin kuolemaa aiheuttava sairaus maailmassa. Ainakin kolmannes syövistä voitaisiin ehkäistä ennalta.

Maailman terveysjärjestö ja YK:n ympäristöohjelma tekevät yhdessä töitä ympäristöterveyden saralla, jotta ilmansaasteita vähentämällä voitaisiin vähentää saasteista johtuvia sairauksia, kuten syöpiä. 

 


 💜
 


Teemapäivän kotisivut (UICC)

WHO:n syöpäpäivän sivut 
 
 

 

 PS: 

Isäpuoleni sairastui vuosikymmeniä sitten aggressiiviseen keuhkosyöpään, riutui, kipuili, voi pahoin jatkuvasti ja kärsi. Se oli todellakin taistelua elämästä, lopulta jokaisesta hengenvedosta. Hän menehtyi kaikesta hoidosta huolimatta. 

Myös äitini sairastui jo aiemmin syöpäsairauteen, kävi läpi massiivisen leikkauksen, sai hoitoa, riutui, voi pahoin, kipuili ja kärsi, mutta hän onnekseen parani. Silti pelko ikuisesti sisimmässään, jos se painajainen vielä palaisikin takaisin...  

Kukin suhtautuu tähän sairauteen tavallaan, puhuu siitä omilla sanoillaan, mutta älköön kukaan tulko sanomaan ettei se ollut hirveää taistelua, mitä isäpuoleni kävi läpi menettäessään sairaudelle koko elämänsä 
ja ettei äitini ole oman taistelunsa voittaja. 


🎗️
 
 
 
 
Kaikille joita sairaus koskettaa
  toivon suunnattomasti voimia.  
 
 💜