Translate

1.3.2022

Syrjintä on monelle arkea

 

 

 

 


 


Kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia riippumatta heidän iästään, alkuperästään, kansalaisuudestaan, kielestään, uskonnostaan, vakaumuksestaan, mielipiteestään, vammastaan, terveydentilastaan, poliittisesta tai ammattiyhdistystoiminnastaan, perhesuhteistaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan, sukupuolestaan, sukupuoli-identiteetistään, sukupuolen ilmaisustaan tai muusta henkilöön liittyvästä syystä. Esimerkiksi vammaisuus ei saa vaikuttaa ihmisen mahdollisuuksiin päästä koulutukseen, saada työtä tai saada erilaisia palveluita.


Suomen perustuslakiin on kirjattu yhdenvertaisuuden periaate, jolla tarkoitetaan syrjinnän kieltoa ja ihmisten yhdenvertaisuutta lain edessä. Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän, häirinnän sekä käskyn syrjiä. Yhdenvertaisuuslaki myös velvoittaa viranomaiset, työnantajat, koulutuksen järjestäjät ja oppilaitokset aktiivisesti edistämään yhdenvertaisuutta ja muuttamaan olosuhteita, jotka estävät yhdenvertaisuuden toteutumista.

Perustuslain ja yhdenvertaisuuslain lisäksi syrjinnän kielto sisältyy myös muihin lakeihin. Rikoslaki kieltää syrjinnän. Tasa-arvolaki kieltää syrjinnän sukupuolen perusteella mukaan lukien sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä, sekä seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan häirinnän. / Ihmisoikeusliitto


Tänään on Syrjinnän vastainen päivä 

(UNAIDS) 

 

-Silti kaikenlainen syrjintä on Suomessa monille arkipäivää... 


Esimerkkinä vaikkapa koulukiusaaminen. 
 
Minuakin kiusattiin koko peruskoulun ajan... 
 
 
 


 

 

 

 

 

 

2 kommenttia:

Crane kirjoitti...

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat jokaisen oikeus, lain suojaamia ja ajatuksen tasolla itsestäänselvyyksiä. Miksi ne eivät sitten toteudu yhteiskunnassa, työelämässä, tässä aivan tavallisessa arjessa, ihmiseltä ihmiselle? Vaikea ymmärtää?

Hallatarinoita kirjoitti...

Koska elämä on...